Milli Güvenlik Kurulu (MGK), ekim ayı olağan toplantısından kamuoyunda "Kırmızı Kitap" olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne (MGSB) onay çıktı. Bir süredir kamu kurum ve kuruluşlarının üzerinde çalıştığı, iç ve dış tehdit kavramlarının yenilendiği Kırmızı Kitap, Bakanlar Kurulu'nun da onayına sunulacak. Konu, MGK bildirisine "Yeni belge görüşülerek uygun bulunmuş ve bu konudaki tavsiye kararlarının Bakanlar Kurulu'na bildirilmesine karar verilmiştir" ifadeleriyle yansıdı. Türkiye'nin yakın komşularına karşı tehdit algılamalarını da yeniden düzenleyen MGSB'de, ""Türkiye'nin, Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkartmasının savaş nedeni sayacağı" ifadesine ilişkin değişiklik yapılması planlanıyordu. Daha önce irtica olarak birinci sırada yer alan iç tehdit kavramının da "aşırı dinci örgütler" olarak değiştirildiği ifade edilmişti. MGSB, tüm kurumların izleyeceği stratejilerin ana eksenini oluşturuyor. 5 yılda bir yenilenen MGSB ülkenin yeni güvenlik stratejisini oluşturacak. Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında toplanan ve 5 saat 15 dakika süren MGK'ya Org. Işık Koşaner Genelkurmay Başkanı sıfatıyla ilk kez katıldı. MGK'dan sonra Köşk'te bir de mini zirve yapıldıi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, yaklaşık 20 dakika süren bir görüşme yaptı.
SİBER TEHDİT MGK'DA
Genelkurmay Başkanlığı'nın önerisiyle 'Kırmızı Kitap'a yeni tehdit unsuru olarak girdiği ifade edilen siber terörizm de MGK'da masaya yatırıldı. Konu bildiride "Siber tehdidin global düzeyde ulaştığı boyut ve bu tehdidin ulusal güvenliğe etkileri kapsamlı surette ele alınmıştır. Bu bağlamda, siber tehdidin engellenebilmesi açısından milli düzeyde yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir" denildi.
TERÖRLE MÜCADELE
"Terörle mücadele kararlılık" ifadesinin geniş kapsamlı vurgulandığı bildiride terör örgütünün bölge halkına yönelik yapılan yatırımları hedef aldığı, kara mayınlarını kullanmaktan çekinmedi belirtildi. Bildiride, örgütün, uyuşturucu trafiği kastedilerek şu ifadeler yer aldı: "Dost ve müttefik ülkelere terörün maddi kaynağının kurutulması bakımlarından etkin tedbirler benimsemeleri çağrısında bulunulmuştur." MGK'da İran'ın nükleer programı ve Mavi Marmara yapılan saldırıyla ilgili BM İnsan Hakları Konseyi'nin hazırladığı rapor daMGK'da değerlendirildi.