Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hüyrünnisa Gül, Fransa'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'na hitap eden ilk first lady oldu. Gül, önderliğini yaptığı 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasını anlattı ve şu mesajı verdi: "Her türlü ayrımcılığa karşı mücadele, hepimizin önceliği olmalıdır. Ancak bu şekilde temel değerlerimiz olan insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini, ortak evimiz olan Avrupa'da ve tüm dünyada hakim kılabilir...'' "Çocuk ve kadınlar için yapılacak daha çok iş var" diyen Hayrünnisa Gül, Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin parlamenterlerine hitap ettiği konuşmasına İngilizce başladı. First Leydi, Cumhurbaşkanı Gül'ün AKPM üyesi olduğu yıllarda sosyal ve kültürel faaliyetlere iştirak ettiğini hatırlattıktan sonra Türkçe olarak sözlerine devam etti. İşte anlamlı konuşmadan öne çıkan satır başları:
'EVLERDE HAPİSLER'
Kız çocuklarının haklarına bugün de özel olarak eğilmek gerekiyor. Kız çocuklarının olumsuzluklara maruz kalma oranı daha yüksektir. İlköğretime gitmeyen çocukların çoğunluğunu kızlar oluşturmakta; birçok bölgede kız çocukları, temel sağlık hizmetlerinden bile yararlanamamaktadır.
Engelliler, eskiden olduğu gibi, belki okyanus açıklarındaki adalarda tecrit edilmiyor ama özellikle bazı ülkelerde hâlâ dört duvarla çevrili evlere mahkûm edildiklerini biliyoruz.
İyi bir toplum olmanın yolu engelli çocuklara sahip çıkıp onları aileleriyle baş başa bırakmamaktan ve erken yaşta onlara engellerini aşabilecekleri eğitim imkânları sağlayarak, toplumun aktif bireyleri olmalarını sağlamaktan geçiyor.
Eğitim Her Engeli Aşar projemiz, engelli çocuklarımızın diğer çocuklarla aynı ortamda eğitim görebileceği konusunda, toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
'AİLELERE ANLATTIK'
Proje kapsamında, Türkiye'nin 81 ilinde valiler, engelli çocuğu olan aileleri ziyaret ederek engelli çocuklara devletin sağladığı eğitim imkânları aktardı. Ailelere engelli çocuklarını evlere hapsederek onları koruyamayacakları anlatıldı. Aksine 'Gün gelip sizden ayrı kaldıklarında çaresiz bırakmış olursunuz' mesajı verildi.
Sadece bir yıl içinde, yaklaşık 24 bin aile ziyaret edildi. Örneğin, Diyarbakır'da, valimiz ve ekibi, bir yıl içinde 400'den fazla aileyi ziyaret ederek, engelli çocuklarını okula göndermeye ikna etmeyi başardı. Bir yıl içinde eğitim gören toplam engelli çocuk sayısında, yaklaşık yüzde 30 oranında bir artış sağlandı. Ayrıca, 2055 okulda seminerler verilerek, eğitimcilerimiz bilinçlendirildi.
AKPM'de bugün tartışılan raporu kaleme alan Milletvekili Lokman Ayva 'engelli olmanın başarıya engel olmadığının en güzel örneği'dir. Kendisinin Türkiye'de engellilerin haklarının genişletilmesi yolundaki çalışmaları, her türlü övgüye layık, örnek çalışmalarıdır. Kendisine, bütün engelli vatandaşlarımız adına, huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ederim.
'PLAN UYGULANMALI'
Engellilerin eğitim hakkının güvence altına alınması yolunda, Avrupa Konseyi'nin 2006-2015 Engelliler Eylem Planı çok önemli. Bu planın tüm üye ülkelerde uygulamaya geçirilmesi gerekiyor.