Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında, 17 Mayısta meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili savcılıkça yürütülen soruşturma kapsamında ifadesi alınan TTK ve yüklenici firma yetkilisi 13 kişiden 11'i mahkemeye sevk edildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, grizu patlamasıyla ilgili bilirkişi raporunun tamamlanmasının ardından soruşturmayı yürüten savcı, TTK'da görevli aralarında Karadon Müessese Müdürlüğü yöneticilerin de yer aldığı 10 kişi ile yüklenici Yapı-Tek firmasından 4 kişiyi ifade vermek için savcılığa çağırdı.
TTK'da mazereti bulunan 1 kişi dışında ifadesi alınan 13 kişiden 2'si, savcı tarafından serbest bırakıldı.
Bilirkişi raporuna göre, kusur izafe edildiği ve suç işlediği gerekçesiyle Yapı-Tek firmasının 4 görevlisinin yanı sıra 7 TTK ilgilisinin aralarında yer aldığı 11 kişi, tutuklanması isteğiyle mahkemeye sevk edildi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon maden ocağında 17 Mayıs'ta meydana gelen grizu patlamasında 30 işçi yaşamını yitirmişti.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon maden ocağında 17 Mayıs'ta meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın inceleme raporu açıklanmıştı.
Olayın olduğu 540 kodundaki pervanelerin yeri konusunda önemli çelişkilerin bulunduğu belirtilen 36 sayfalık raporda ihmaller sıralanmıştı.
Raporda ocakta sesli ve görüntülü uyarı sisteminin bulunduğu ancak sistemin gaz izleme servisindeki görevli kişilerce iptal edildiği kaydedilmişti. İstasyon ile ocak arasında telefon haricinde seri megafon ve benzeri iletişim sisteminin de olmadığı ifade edilmişti. Kazada ölenlerden 23 işçinin mesleki eğitim belgesinin olmadığı, gaz izleme görevlisi mühendis Taşkın Oruç
'un da gerekli eğitimlerden geçmediğine dikkat çekilen raporda maden teknikeri Özcan Güneyoğlu ve maden mühendisi Taşkın Oruç, amirlerinin bilgisi dışında görev yerlerinden ayrıldığı belirtilmişti. Raporda gaz izleme rapor defterinde düzenlenmiş raporlar ile olayların meydana geliş sırasında çelişkiler bulunduğuna da dikkat çekilmişti. Bir diğer ihmal ise gaz izleme sensörlerinin yüksekliğin çok yetersiz olması. Metan gazı oranının enerji kesimine yol açan yüzde 1.5 sınırını aşmasına rağmen enerjinin kesilmediği de raporda kaydedilmişti. Raporun sonuç ve kanat bölümünde, olayda TTK'nın yüzde 30, Yapı-Tek firmasının ise yüzde 70 kusurlu olduğu, ancak kasıtlı olmadıkları kaydedilmişti.