Balyoz Güvenlik Harekat Planı iddianamesini geçtiğimiz hafta kabul eden İstanbul 10. ağır Ceza Mahkemesi, süpriz bir karara imza attı. Mahkeme heyeti, 196 şüpheliden 102'si hakkında 'kuvvetli suç şüphesi' nedeniyle yakalama kararı çıkarttı. Emekli generaller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Ergin Saygun, emekli amiral Özden Örnek ile Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 102 sanığın kısa sürede teslim olmaları için davet çıkartıldı. Sanıklar kararın yüzlerine okunmasının ardından cezaevine gönderilecek. Balyoz Güvenlik Harekat Planı soruşturmasını yürüten dört savcı tarafından 60'ı general 196 asker hakkında hazırlanan 968 sayfalık iddianame, geçtiğimiz hafta İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti tarafından kabul edilmişti. 10. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, dün akşam saatlerinde tensip tutanağı ile 102 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarttı.
'KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ'
Tutuklama gerekçesinde, dosyadaki delil durumu, sanıkların üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, atılı suçun CMK'nın 100. maddesinde tanımlanan katalog suçlardan olduğu belirtilerek, bu nedenlerle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı belirtildi. Haklarında yakalama kararı çıkarılan şüphelilerin, kendileri gelir ya da yakalanarak getirilirlerse, mesai saatleri içinde hemen mahkemede hazır edilmelerine karar verildi. Sanıkların yakalama kararına karşı 7 gün içinde, bir üst mahkeme olan İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz haklarının bulunduğu bildirildi.Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan da 5-7 Mart 2003 tarihlerinde İstanbul 1'inci Ordu Komutanlığı'nda yapılan Balyoz seminerine ait sonuç raporu istendi. Mahkeme, sanıkların kısa sürede mahkemeye gelerek teslim olmaları için davet çıkarttı. Tutanakta davete uymayanların zorla getirileceği belirtildi. Sanıklar, mahkemede karar yüzlerine okunduktan sonra cezaevine gönderilecek. Mahkeme heyeti, çok sayıda sanık olduğu için Balyoz davasının ilk duruşmasını, 16 Aralık günü saat 09.30'da Silivri Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılmasına karar verdi.
İLK YORUMLAR
İddianamenin bir numaralı şüphelisi Çetin Doğan, "Bir kara lekedir. Hukuk cinayetidir. Bize bu lekeyi atanlar cezasını çekecektir'' dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da miting için gittiği Malatya'da karara ilişkin, "Görülen dava, siyasi davadır" yorumunu yaptı. 183 klasör eki bulunan 968 sayfalık iddianameye göre, 196 kişi arasında bir numaralı zanlı eski 1'inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan. 2. sırada eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, 3. sırada eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve 4. sırada Orgeneral Ergin Saygun bulunuyor. İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasında tutuklu yargılanan Albay Dursun Çiçek de şüpheliler arasında. Sanıklar, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ile suçlanıyor. Ancak eylemi gerçekleştiremedikleri için 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacaklar.
BALYOZ NEDİR?
İddianamede,Balyoz yapılanmasınıa ilişkin şu ifadelere yer veriliyor: "Balyoz yapılanmasının askeri bir müdahale için öncelikle ülkeyi kaos ve kargaşa ortamına çekerek ortamı şekillendirmeyi planladığı, bu amaçla 'Oraj', 'Suga', 'Çarşaf' ve 'Sakal' eylem planlarını hazırladığı görülmektedir. Eldeki mevcut delillere göre, dönemin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının dahil olmadıkları anlaşılmıştır. Şüpheliler ordu bünyesindeki askeri hiyerarşi dışında bu amaçla bir yapılanma oluşturmuşlardır. Kurulan bu suç örgütünün darbe yaparak hükümeti yıkmaya yönelik, öncelikle Balyoz Güvenlik Harekat Planı adı altında çok kapsamlı ve ayrıntılı bir plan hazırladığı, hükümet ile işbirliği içerisinde olduğu grupların da tek ferdi kalmayacak şekilde ortadan kaldırılmasının hedeflendiği görülmektedir. Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın, yapılanmanın lideri olduğu ve 'Balyoz Harekat Planı' isimli bir darbe planı hazırladığı kanaatine varılmıştır."