Sivas olaylarında hayatını kaybedenler, Madımak Oteli önünde düzenlenen törenle anıldı.
Ethem Bey Parkı önünde toplanan çok sayıda sivil toplum örgütü ve çeşitli siyasi partilerin üyeleri, kortej halinde yürüyerek sloganlarla olayların yaşandığı Madımak Oteli önüne geldi. Saygı duruşunun ardından otel önüne karanfil bırakıldı ve olayda hayatını kaybedenlerin isimleri okunarak ''burada'' diye karşılık verildi. Daha sonra olayda yaşamını yitirenlerin aileleri, Madımak Oteli'ne girdi. Bu sırada otel önünde kısa süreli karmaşa yaşandı. Otel içinde olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarının gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.
Otel önünde düzenlenen programda konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Madımak Otelinin müze olacağını söyleyerek, ''Bu devlet iki yüzlülükten kurtulmalıdır. Bizden özür dilemelidir. Sivaslılardan özür dilemelidir. Özür dileyen devlet küçülen devlet değildir. Aksine büyüyen devlettir. Bir kez daha bu tür katliamlar olmasın diye, biz 17 yıl değil, 170 yıl geçse de, nasıl ki Kerbela'yı unutmadık, burayı da unutmayacağız. İnşallah galip gelinceye kadar'' dedi.
SİVAS'TAKİ ANMA FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Olayın ardından o günkü TBMM'nin toplandığını, bir araştırma komisyonu kurduğunu ve rapor hazırladığını belirten Balkız,''O rapora göre meğer bütün suç, günah bizdeymiş'' dedi.
Dün yeni bir kanun çıkartıldığını, daha büyük bir Diyanet kurulduğunu söyleyen Balkız, ''Bütün partilerin milletvekillerinin verdiği oyla hayırlı olsun artık çok daha büyük bir Diyanetimiz var'' diye konuştu.
Taleplerinin herkesçe bilindiğini ifade eden Balkız, ''Bizim taleplerimizle ilgili, istemlerimizi Anayasa paketinin içerisine almayan AKP'nin oylamasında 'hayır' diyeceğiz'' ifadesini kullandı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise ''Katliam hala bütün boyutlarıyla ortaya çıkarılmadı, devletin katliamdaki sorumluluğu, hukuki olarak tanımlanmadı. Katliamın karanlıkta kalmış gerçek failleri henüz bulunmadı'' dedi.
Madımak Oteli'nin müze olması gerektiğini savunan Gümüş, ''Buranın kamulaştırılması yetmez. Buranın mutlaka insanlık için ortak bir bellek oluşturması, bir daha yaşadığımız bu topraklarda benzer cinayetler, katliamlar yaşanmasın diye buranın müzeye dönüştürülmesi gerekir'' diye konuştu.
Türkiye'de her toplumun kendi fikriyle, kültürüyle özgürce yaşaması gerektiğini söyleyen Gümüş, ''Bizler yıllardır verdiğimiz mücadelede Alevi sorununa demokratik bir çözüm getirilmesini istiyoruz. Bunun başlangıçlarından bir tanesi Madımak Oteli'dir'' şeklinde konuştu.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Turgut Öker de Madımak Oteli'nin müze olmasını istedi.
Bu arada anma töreninde, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, BDP milletvekilleri Osman Özçelik ve Şerafettin Halis ile organizasyona katılan bazı sanatçı ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de etkinliğe katıldıkları anons edildi.
Konuşmaların ardından topluluk sessizce dağıldı.
-YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ-
Anma etkinliklerinde Sivas'taki polis mevcudunun yanı sıra ilçeler ve çevre illerden gelen 500 polis de görev aldı. Polis, güvenlik tedbirleri kapsamında MOBESE kameralarından da faydalandı. Anma etkinlikleri ve kortej yürüyüşü, MOBESE merkezinden izlendi. Madımak Oteli'nin çevresine ve Mevlana Caddesi'ne ilave MOBESE kameraları konuldu.
Madımak Oteli çevresindeki ve kortej yürüyüşü güzergahındaki çöp konteynerleri kaldırıldı, güzergahta araçların park etmesine izin verilmedi.
Ayrıca çevredeki bazı binaların çatılarına da keskin nişancıların yerleştirildiği görüldü. Etkinlik öncesinde kentte giriş çıkışlarda da polis ekipleri uygulama yaptı.