Suriye-ABD ilişkilerinin normalleşmesinde Türkiye'nin rolü ne olabilir?
Amerikalılar bölge ile ilgili hiçbir şey bilmiyor. Türkiye, geçen süre içinde bölgede neler olup bittiğini anlatmaya çalıştı. Ne yazık ki ABD gerçekleri öğrenmek istemedi. Türkiye, orta uzun vadede etkili olabilir. Şu andaki yönetim Türkiye'yi daha iyi dinliyor.
KARANLIK TÜNEL UYARISI
Suriye'de değişim yaşanıyor. Ama ABD'nin tavrında belirgin değişiklik yok. Bu, umut kırıcı oluyor mu?
Obama yönetimi, Bush yönetimi değil. Aramızdaki mesafe örneğin 1000 km ise onlar bize 100 km yaklaştı ise bizim açımızdan hala 900 km var. Moralimizi bozmuyoruz. Gerçekçiyiz. Bush yönetimine göre bölgemizdeki gerginlik daha az.
ABD-İran ilişkileri kaygı verici mi?
Burada şöyle bir kural var. Politik tartışma başladı mı çözüm olmaz, gerilim tırmanır. Nükleer enerji konusu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan BM'ye havale edilip siyasi içerik alınca gerginlik başlamıştı. İran'ın, nükleer enerjiye sahip olma isteğinin farklı bir yöne götürülmek istendiği belliydi. Askeri eylem, bu coğrafyayı, sonu karanlık ve sonu gelmeyecek bir tünele sürükler. Bu nedenle Türkiye'ye destek veriyoruz. İran, ABD ve Batı ile iyi ilişkileri olan bir ülke. Dengeli politikası takdir ediliyor.
Rusya lideri Medvedev Suriye'yi ziyaret edecek. Görüşmenin ağırlıklı konusu İran mı olacak?
İran konusu Medvedev'le görüşmelerimizde en önemli konuların başında olacak. Bölge coğrafyasındaki bütün ülkeler bu konu ile yakından ilgili. Bölgedeki İran düşmanı ülkeler bile bu sorunun savaşla değil, bir an önce siyasi olarak çözülmesini istiyor.