Gül,Demokratik Kongo ve Kamerun'u kapsayan Afrika seyahati dönüşü uçakta gazetecilere şu değerlendirmelerde bulundu:
Demokratik açılım ve tarihi fırsat: O günlerden bugüne bir bakın. Bugün Türkiye'nin bütün bu konularda, özgürlükler ve demokratikleşmede standartlarını yükselteceğine inanıyorum. Türkiye bütün bu meselelerini halledecek, çözecek olgunluğa ulaştı. Türkiye'nin orta gelirli ülkeler barajına takılıp kalmayıp başka bir aşamaya geçmesi lazım. Bunun yolu demokratikleşme ile demokratik standartları yükseltmekle olur.
Habur: Sonuçta kolay olmuyor. Çözüm usulü bazen zaman alıyor. Bunlar zor meseleler. Bunlar ayak bağı meseleler.
Nevruz kutlaması: Bugüne kadar Nevruz'u kutlayan ülkeler bize yollardı. İlk kez biz Nevruz'u idrak eden ülkelere tebrik mesajları yolladık.
İsrail: Bugünlerde tv'de izliyorsunuz. Amerika ile İsrail'in arasını bulmak gerekli aslında. Kudüs'te takip ettikleri politika herkesi çok rahatsız ediyor. ABD gibi yeri geldiğinde İsrail için her şeyi veto eden, her şeyi yapan bir ülkeyi bile rahatsız edecek duruma geldiyse üzerinde düşünmek lazım.
AB: Siyaseten Türkiye'ye engel çıkartan ülkeler olduğu gibi çok hızlı gitmemizden rahatsız olup endişe edenler de oldu. Bazı siyasi problemler teknik müzakerelere karıştı. Türkiye hızlı yürüdüğü için açıkçası tavır var. Hızlı hareket edip Avrupa kamuoyundaki tedirginliği artırmama yaklaşımımız var. Ama biz üstümüze düşeni yapacağız. Onlar fasılları açar açmaz ayrı konu. O standartları yakalayınca fasılları açıp kapamak 5 dakikalık iş. Türkiye'nin cazibesi AB'nin siyasetini değiştirecektir. Biz ayrıcalık istemiyoruz.
Kafkasya politikası ve Rusya'nın rolü: Biz hep söylüyoruz. ABD ayrı, diaspora ayrı, Kafkasya'nın sorunları ayrıdır. Kafkasya İşbirliği Platformu'nu takip etmek gerekli. Statüko kimsenin çıkarına değil. Minsk Grubu'nun çalışmaları görünür hale geldi. Kafkasya'da sorunların çözümünde Rusya teşvik edici bir rol oynuyor. Bu önemli.
Afrika: Afrika'daki en büyük sorun iç çatışmalar. Bu durum Afrika'nın tüm kaynaklarını bitiriyor. Sudan'da 2011'de referandum var. Güney ve Kuzey diye bölünme ihtimali var. Büyük ihtimalle bölünme yönünde karar çıkacak ve çatışma endişesi var. Bu ayrılma sanki batılılar tarafından destekleniyor. Bölünme dışarıda sempatik gözüküyor. Darfur meselesi de öyle.