Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemi gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan ve aralarında terör örgütü PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı ''JİTEM'' davasında, mahkeme, görevsizlik kararı verdi. Atılı suçlamaları ''Silahlı örgüt kurmak'' kapsamında değerlendiren mahkeme, yargılamanın Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesini kararlaştırdı.
Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 11 sanık katılmazken, müdahil avukat Tahir Elçi ve bazı sanık avukatları hazır bulundu.
''JİTEM ADI ALTINDA BİR KADRO OLUŞTURULMAMIŞTIR''
Mahkeme, Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderilen ''JİTEM'' adlı bir birimin olup olmadığı, var ise hangi tarihte kurulduğu, faaliyetine devam edip etmediği, iddianamede belirtilen kişilerin kuruluşa üye olup olmadıkları'' sorularını içeren yazıya cevap verildiğini bildirdi.
Jandarma Genel Komutanlığı'nın Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, ''Jandarma Genel Komutanlığı kuruluş ve kadrolarında JİTEM adı altında bir birimin bulunmadığı, geçmişte de böyle bir kadronun oluşturulmadığı'' belirtildi.
Jandarma Genel Komutanı namına Adli Müşavir Hakim Kıdemli Albay Gazi Koçer imzasıyla mahkemeye gönderilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:
''Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığınca Kasım 1988 tarihinde; terörle mücadelede kendi sorumluluk bölgesindeki istihbarat etkinliğini artırmak ve Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı kadrosunu güçlendirerek istihbarat hizmetlerini daha iyi seviyeye çıkartmak maksadıyla; Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı araç ve personel miktarının artırılması, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı isminin 'Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı' bünyesindeki İstihbarat Tim Komutanlığını ise 'Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Birlik Komutanlığı' olarak değiştirilmesi teklif edilmiştir. Söz konusu teklif geçici görev kuruluşuyla ve deneme mahiyetinde bir süre uygulanmış ancak; Mart 1990 tarihinde yapılan istihbarat kadro çalışmalarında Jandarma İstihbarat Grup Komutanlıkları ve Jandarma İstihbarat Tim Komutanlıkları önceki kadro ve kuruluş yapısı ile teşkilatlanmasına devam etmiştir.''
''JİTEM İSMİNİN BİLGİSİZLİKTEN KULLANILDIĞI DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR''
Yazıda, geçici görev kuruluşu uygulamasına Nisan 1990 tarihinde son verildiği belirtilerek, şöyle denildi:
''Buna rağmen; JİTEM isminin bir süre daha bölgede bazı vatandaşlar ile bir kısım devlet görevlileri tarafından kullanılmasının, tamamen bilgisizlikten veya jandarma ile ilgili olmayan kötü niyetli bir kısım çevrelerin yaklaşımından kaynaklandığı değerlendirilmektedir. 'JİTEM' tabiri günümüzde olduğu gibi geçmiş yıllarda da jandarma dışında bazı kaynaklarca zaman zaman kullanılmıştır. Hatta Jandarma Genel Komutanlığı'nın konuyu bilmeyen bazı alt kademelerinde de benzer ifadeler kullanılması ve bu meyanda Jandarma İstihbarat Timlerinden 'JİT' diye bahsedildiğinin görülmesi üzerine; 1994 yılında 'JİTEM', 1997 yılında da 'JİT' tabirinin kullanılmaması için birlikler uyarılmıştır.''
Yazıda ayrıca, ''İddialarda yer alan isimlere ilişkin hususlar'' bölümünde ise aralarında Ergenekon soruşturması kapsamında yargılanan Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Emekli Kıdemli Albay Arif Doğan'ın yanı sıra Emekli Kıdemli Albay Aytekin Özen, Emekli Kıdemli Albay Ali Yıldız, Emekli Yarbay Sinan Yaşar, Emekli Kıdemli Binbaşı Cem Ersever ile terör örgütü PKK itirafçıları Abdulkadir Aygan, Ali Ozansoy, Adil Timurtaş, Recep Tiril, Fethi Çetin ve Mustafa Deniz'in hangi tarihlerde nerelerde görev yaptıkları yer aldı.
MALİYE BAKANLIĞI: ''JİTEM ADI ALTINDA BİR HARCAMA TESPİT EDİLEMEMİŞTİR''
Mahkeme, JİTEM ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı'ndan istenen yazıya da cevap verildiğini belirtti.
Maliye Bakanlığı'ndan gönderilen yazıda, ''SAY20001 sistemi üzerinden yapılan sorgulamada JİTEM adı altında bir harcama tespit edilememiştir. Daha önceki dönemlere ilişkin olarak ise muhasebe birimlerinde ödeme emri belgesinin birinci nüshası ve eki kanıtlayıcı belgeler olmadığından sorgulama yapılamamıştır'' denildi.
Mahkeme, ayrıca İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden istenilen JİTEM konulu dokümanların CD ortamında gönderildiğini de bildirdi.
Sanıklardan Ali Ozansoy'un Şahinbey ilçe nüfus müdürlüğünden kaydının silindiğini, Ali Tilki'nin de aynı nüfus müdürlüğünde silinme kararının olduğunu belirten mahkeme, Adil Timurtaş'ın kaydının ise halen açık olduğunu kaydetti.
''ATFEDİLEN SUÇLAR 'SİLAHLI ÖRGÜT KURMA' EYLEMİNE UYGUN''
İddia makamı, iddianamede belirtilen ve sanıklara atfedilen suçların TCK'nın 314. maddesinde belirtilen ''Silahlı örgüt kurma'' eylemine uygun olduğunu ifade ederek, ''Mahkememizde görülen bu davanın belirtilen hususlar ışığında görevsizlik kararı verilerek görevli ve yetkili Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi talep olunur'' dedi.
Müdahil avukat Tahir Elçi, ortada silahlı bir örgütün bulunduğunu, bu örgütün, anayasada belirtilen insan haklarına dayalı hukuk devleti ilkesini ortadan kaldırmaya ve değiştirmeye yönelik çaba içerisinde olduğunu savundu.
Görülen söz konusu davada JİTEM'in röntgeninin çıkarıldığını ileri süren Elçi, şöyle dedi:
''Ergenekon sanıklarından Arif Doğan'ın 'JİTEM'i ben kurdum' yönündeki beyanı, Doğan'ın evinde ele geçirilen JİTEM ile ilgili resmi dokümanlar, Hanefi Avcı'nın talimatla alınan ayrıntılı beyanı karşısında söz konusu örgütün kurulmuş olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Buna rağmen Genelkurmay Başkanlığı, 'bünyelerinde böyle bir birimin olmadığını' belirtmek suretiyle suç delillerini gizlemiştir. Jandarma Genel Komutanlığı da cevabi yazısıyla aslında kaçamaklı kabulde bulunmuş, ancak konuyu maniple etmiştir. Sağlıklı bilgi vermemiştir. Jandarma Genel Komutanlığı yazısında dosyamız sanıklarının bir dönem jandarma istihbarat teşkilatında görevli oldukları da belirtilmiştir. Bu nedenlerle mahkemenizce Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz.''
Sanıklardan Mehmet Zahir Karadeniz'in avukatı Sedat Çınar da söz konusu örgütün, devletin bürokrasisinde yardım ve müsamaha gördüğünü iddia etti.
Müvekkili Karadeniz'in JİTEM adlı örgütle herhangi bir bağlantısının ve ilişkisinin olmadığını savunan Çınar, ''Gerçek Mehmet Zahir Karadeniz gizlenerek, onun yerine müvekkilimizin dosyaya katılmış olması örgütün güvenlik bürokrasisinden ciddi bir yardım aldığını göstermektedir'' dedi.
Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından, dosyada görevsizlik kararı vererek, yargılamanın Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinde yapılmasını kararlaştırdı.
İDDİANAMEDEN
İddianamede, çeşitli tarihlerde Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman'da ''adam öldürme, kundaklama, bombalama'' eylemlerini gerçekleştirdikleri belirtilen 11 sanıkla ilgili olarak, TCK'nın 313. maddesi uyarınca, ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' ve TCK'nın 450. maddesi uyarınca ''birden fazla kişiyi öldürmek'' suçlarından 9'u hakkında müebbet, 2'si hakkında da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.