"Dalgalanmaya değil büyüme potansiyeline bakarız!"
Türkiye'nin büyüme potansiyeli bir dünya devini daha Türkiye'de ofis açmaya yöneltti. Ne de olsa dünyanın sayılı büyük yatırım bankalarından biri olan Rothschild daha ofis bile açmadan Türkiye'de çok önemli şirket satın alma ve evliliklere imzasını attı. Dün 200 yıldır Rothschild Ailesi tarafından kontrol edilen yatırım bankası RothschildailesindenBaronEricdeRothschildveşirketinortaklarındanMarcOlivierLaurent'ın da aralarında bulunduğu şirket yöneticileriyle bir araya geldik. Türkiye'ye ofis açan Rothschild'ı artık Dr. YılmazArgüden'in temsil edeceğinin anons edildiği gün, Baron Eric de Rothschild'a ilk sorum 'Ekonomidekidalgalanmadankorkupkorkmadıkları' oldu. "Hiçetkilenmiyoruz.Olurböyleşeyler.Türkiye,tıpkıdiğergelişmekteolanülkelergibi.Amadahagüçlübirekonomiyevebankacılıksektörünesahip.Bizişimizebakarız" cevabı geldi.
Potansiyelinizçekici! Baron Eric de Rothschild'ın baktığı Türkiye, 72 milyonluk nüfusu, gelişmekte olan ekonomisi, daha da güçlenen bankacılık sektörü, yurtdışına açılan özel sektörüyle büyük bir potansiyel anlamına geliyordu. "Düşünün..." dedi. "Fransa'daherkesinzatenikitaneotomobilivar.VeFransızlarotomobillerinibirdahaartıkkullanılamayacakkadarbozulduğuzamandeğiştirirler.OysaTürkiye'dehenüznüfusunbüyükbirkısmıyailkotomobilinialıyoryadaalmaküzere." Rothschild 25değişikülkede, 3 bini aşkın çalışanıyla, büyük şirketlere, Türkiye'de olduğu gibi devlete ve kamu şirketlerine danışmanlık yapıyor. Özellikle enerji, telekomünikasyon, finans ve özelleştirme konularında uzmanlığını konuşturan banka, bu konularda Türkiye'deki potansiyelin büyük olduğuna inanıyor. Rothschild'ın ofis açmadan önceki Türkiye serüveninde önemli satın alma ve şirket birleştirme operasyonları bulunuyor. Şöyle bir bakınca, en son Denizbank'ın yüzde 75'ini 2.4 milyar dolara satın alan Dexia'ya danışmanlık verdiğini görüyoruz. Rothschild, 4.5 milyar dolarlık bir işlemin gerçekleştiği Telsim'in VodafonedevrindeSDIF'nin, GarantiBankası'nın yüzde 25.5'ini 1.8 milyar dolara satın alan GE'nin, Fortis'e bankanın yüzde 65'ini 965 milyon dolara satan Dışbank'ın da danışmanlık işlemlerini yürütmüş.
Satışlardevamedecek Rotshchild'ın Türkiye'deki danışmanlıkları bunlarla da bitmiyor tabii. ÇolakoğluAilesi, TEB'in yüzde 50'sini 220 milyon dolara BNPParibas'ya satarken, TürkTelekom,AycellveAria'yı birleştirirken, Özelleştirmeİdaresi, 2004'te TürkTelekom'un özelleştirmesine hazırlanırken ve Japan Tabacco şirketi Tekel için 1.1 milyar dolarlık teklifte bulunurken Rothschild'tan danışmanlık almış. Ama tabii BaronEricdeRothschild, Türkiye'deki şirket birleşme ve satın almalarının devam edeceğine ve kendilerine de çok iş düşeceğine inanıyor. Rotshchild, ayrıca Türkiye'de hala ailelerin kontrolünde olan sanayi şirketlerinin son zamanlarda OrtaDoğu,Balkanlar,DoğuAvrupa,RusyaveTürkCumhuriyetleri'nde hatırı sayılır büyük yatırımlara girdiklerini ve daha da gireceklerini hatırlatıyor ve "BizdeTürkşirketlerineyurtdışındaşirketsatınalmakistediklerizamandanışmanlıkvereceğiz" diyor. Görünen o ki, örneğin AnadoluEndüstriHolding'e ait Efes'in Rusya yatırımları, Arçelik'in Doğu Avrupa'daki şirket satın almaları Rotshchild'ın iştahını kabartmaya yetmiş.
Schröder'lidavet! Tüm dünyada 2005 yılında şirket satın alma ve birleştirme operasyonlarındaki danışmanlığından 650milyoneuro kazanan Rotshchild, Türkiye'de ofis açma şerefine SaitHalimPaşaYalısı'nda bir de davet verdi. Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra Rothschild Avrupa Danışma Kurulu Üyesi olan AlmanyaeskiBaşbakanıGerhardSchröder'in konuşma yaptığı davette iş dünyasının önde gelen isimleri de yer aldı.