İslami Hip-hop?
İstanbul'a bir kaç günlüğüne gelip, yaptıkları "İslam" içerikli müzikle ilgi uyandıran "Yerli Din" grubu, geride bir tartışmayı bırakarak gitti... Aslında iki yönlü bir tartışma bu: Hip-hop müziğinin "yapısı ve söylemi" açısından bakarak, bu müziğin takipçileri pekala diyebilirler ki: "Böyle hip-hop olmaz!" Lakin, bundan daha önemli bir tartışma aslında ABD'de ve İslami kesimler arasında uzun süredir devam ediyor: "İslam'da hip-hop'ın işi ne?" İslami Hip-hop'la henüz tanıştığı için, Türkiye bu tartışmaların uzağında... Fakat, süre gelen tartışmalardaki argümanlar, aslında Türkiye'de müslümanlığın "modern hayatlar" içinde, çağdaş enstrümanları kullanarak yoluna devam edip edemeyeceği şeklindeki üst düzey "teoloji" tartışmalarıyla da yakından ilgili... Belki biz yeni farkettik ama, ABD'de ve batı dünyasında, İslam'la hip-hop arasındaki ilişki hiç te yeni değil... Örneğin, Amerika'da milyonlarca müridi olan Nation of İslam cemaati, 1970'lerden beri kendi "şarkılarını ve imajlarını" oluştururken, modern ve geçerli müzik akımlarından etkilendi... Cemaatin lideri Louis Farrakhan, kendi sesinin "rap" müzikle çok uyumlu olduğunu bile söylüyordu bir zamanlar... Biz yalnızca, biriyle tanıştık ama, ABD'de onlarca "İslami Hip-hop" grubu var. Bir o kadar da tartışma... Muhafazakârlar, Kur'an'ın müziği bütünüyle yasakladığını ve Hazreti Muhammed'in "hip-hop" gibi yollarla dinmesajlar verilmesine onay veremeyeceğini söylüyorlar... Bu görüştekiler azınlıkta... Bir başka "muhalif" grup ta "yaygın hip-hop"ın kendilerine olumsuz gelen imajı yüzünden, bu yeni akıma mesafeli durduklarını söylüyorlar. ABD'deki müslümanların büyük çoğunluğuysa, İslami Hip-hop'a destek veriyor. Çoğunluğun bu tezlere itirazında ilginç örneklemeler var: "Size kalırsa" diyorlar, "Peygamber, bilgisayar kullanımına da onay vermezdi!".. Ve ekliyorlar: "Kur'an baştan aşağı bir musikidir!" ABD'deki İslami Hip-hop gruplarının en önde gelenlerinden biri "Capital D"... Kurucusu da Kelly... Kelly çok ünlü... Şikago'da 80 bin kişiye verdiği konserden sonra "Hip-hop ve İslam" ilişkisinde bir şeyin altını çiziyor: "Müslümanlar Amerika'dan gitmiyor.. Hayır, burası bizim de ülkemiz. Ve biz bu kültürün, Amerikan kültürünün bir parçasıyız. Yeni bir kültür de yaratmıyoruz... Ben bu müziği yapanlara ve dinleyenlere diyorum ki: Yaratıcı, sanatsal ve mutlu olarak ta müslüman olabiliriz." Mike Shapiro da benzer görüşleri dile getiriyor: "Bu müziği yapanlar diyorlar ki: Ben hâlâ Amerikalıyım. Kendi kültürümü, Amerikan kültürünü geliştirmek ve onu İslam'la uyumlu hale getirmek istiyorum. Bu müzik ABD'deki müslüman gençleri rahatlatıyor." İslami Hip-hop'ın siyasi muhalif tavrı da çok önemli: Irak savaşına, -kendi deyimleriyle- Beyaz Saray'daki "şirket"e ve Amerikan müzik endüstirisine de yoğun eleştirileri var müziklerinde...
 Ya öteki taraf! Yani dünyada yüzmilyonlarca genci ritmiyle dalgalandıran "Hip-hop" kasırgası, bu yeni "tür"e nasıl bakıyor? "İsteyen istediği müziği yapabilir,o müziğin notaları arasında istediğini söylebilir; ama bu müziğin adı "Hip-hop" olmaz! Duyduğunuz her benzer ritmi Hiphop sanmayın!" Onların söyledikleri de bu... Hip-hop asi, hip-hop sıradışı, hip-hop çılgın, hip-hop fütursuz olmalı... Hatta "olmalı" demek te yanlış... "Meli, malı" olmadan, ölçüsüz ve sınırsız akıp giden deli bir nehir!.. Fifty Cent, Eminem, P Didy, Kanye West, Jay Z, Missy Elliot; Amerika'nın batı ve doğu sahillerinin efsanevi hip-hop'çıları, özellikle son yıllarda ritmlerine kattıkları "unutulmaz şarkıların cover"larıyla kitlelerini genişletirken, yeni dalga "İslami Hip-hop"çılara tebessümle baktıklarını gizlemiyorlar.
Bu da bizden size bir Ramazan tartışması... Kabul edin ki, her haliyle "orucun nasıl bozulacağından" daha anlamlı... Sizce?
|