Geçtiğimiz yıl Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress - MWC) Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in sahneye çıktığı sanal gerçeklik (Virtual Realtiy - VR) gözlüğü damga vurmuştu. 2016 yılında sürekli yeni VR gözlükler ve 360 derece kameralar üzerine konuştuk. İkinci nesil gözlüklere ilk nesil 360 derece kameralar eşlik etmişti. Akıllı telefonlar işlemci güçlerini VR uygulamalardaki gecikmelerin önüne geçerken hafta başında MWC 2017'de yeni cihazları gözlemeye başladık. Smasung S8'in çıkışı için mart ayına hazırlık yaptı. LG ise MWC 2017 etkinlikleri başlamadan G6 serisinin bilgilerini paylaştı.
MONİTÖRSÜZ HAYAT
Samsung bu yıl etkinlikte yeni Galaxy S8l telefonunu tanıtmasa da sanal gerçeklik platformu Relúmono'yu anlatacak. Monitör olmadan Sanal Gerçeklik / Artırılmış Gerçeklik (VR/AR) teknolojilerini bir araya getiren yeni platform sayesinde görme engelliler sokaklarda rahatlıkla hareket edebilecek. Yani sanal gözlükler küçülürken yetenekleri artacak. Bu yeni platformla birlikte Gear VR'da güncel modeli ortaya çıkabilir. VR birlikte sunan telefonlara LG G5, Samsung Galaxy S7 Edge sonrasında Alcatel Idol 4 serisinde cihaz kutusu olarak karşımıza çıkmıştı. Artık VR gözlük olmadan telefon düşünemez olduk. Şimdilik bu alana mesafeli duran Apple iOS platformu geliştiricileri üzerinden projeleri takip ediyor. Doğrudan bir hareket henüz yok.
KARIŞIM TEKNOLOJİSİ
Artırılmış Gerçeklik, (Augmented Reality - AR) teknolojisi ike Sanal gerçeklik uygulamasının karışımı yeni platformları 2017 yılında daha çok karşımıza çıkacak. Microsoft'un bir süredir geliştirdiği Holo Lens platformu aslında tüm teknolojilerin karışımı olarak karşımıza çıkıyor. VR ve AR teknolojilerini bir araya getiren karışım platformlar pek çok mühendislik uygulamasında, görme engellilere yönelik görsel asistan projelerinde bu tür karışım teknolojileri kullanılacak. Henüz işin başındayız!
GÖZLÜKLER MESLEKLERİ DEĞİŞTİRECEK
Dijital dönüşümün değiştireceği işlerin başında değişen mühendislik projeleri geliyor. Mühendisler zehirli gaz veya yüksek ısı farkının olduğu yerlere uzaktan erişecekleri robot sistemleri AR ve VR teknolojilerini kullanarak ulaşacak. Böylece iş kazalarının önüne geçilirken gerçek görüntüler ve sanal görüntüler içiçe girecek. Eğitim uygulamaları da benzer şekilde değişim gösterecek.