Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Gelecek 50 yılın itici gücü

Türkiye'nin bir yanına saldırılırken, bir yanı direniyor. Bir yanı tahrip edilirken, öteki yanı yeniden üretiyor, yeni şeyler yapıyor. Bombalara, darbelere rağmen yatırımlar hız kesmiyor.
Tam da bu yüzden, 2013'ten bu yana Türkiye'ye karşı öfke ve kin de bitmek bilmiyor.
Marmaray'dan Avrasya Tüneli'ne, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Osman Gazi'ye, yerli İHA'dan yerli tanka, hızlı trenden metroya, her saldırıdan sonra yeni bir proje hayata geçiyor.
İşte onlardan biri daha... En çok itiraz edilen ve öfke duyulanı da oydu yani İstanbul'un yeni havalimanı... Önceki gün, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın konuğu olarak 3'üncü havaalanı şantiyesindeydik. Müthiş etkileyici bir şantiye.
Kar kış demeden, binlerce iş makinesi, karınca misali geleceğin en modern havaalanını inşa ediyor.
Biraz ayrıntılarını öğrenince buranın sıradan bir havaalanı olmadığını, bakanın deyimiyle gelecek 50 yılın itici güçlerinden biri olduğunu görüyorsunuz.
Belki de bundan dolayı ısrarla karşı çıkıldı, "Bu kadar büyük havaalanına ne gerek var" denildi hatta "İstanbul'a aşırı yük getireceği, beklenen yolcuyu da getirmeyeceği" söylendi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın daveti bu soruların cevabıyla ilgiliydi. Bakan Arslan, yapımcı firma İGA'nın bağımsız ve tarafsız bir kurum olan EDAM (Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi)'dan talep ettiği "İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi"yle ilgili önemli ipuçlarını açıkladı.
Raporun bağımsız bir kurum tarafından ve uluslararası verilerle hazırlanması önemliydi.
Raporun ortaya koyduğu çarpıcı veri ise İATA ve TÜİK verilerine göre, bu yatırımın ülke ekonomisine yüzde 4.9 katkı sunacağıydı.
Bakan Arslan, bu katkının ne anlama geldiğini şöyle anlatıyordu:
"Bu oran, milli gelire katkılarıyla en çok öne çıkan Schipol ve Charles de Gaulle havalimanlarını açık ara geride bırakmaktadır. İYH, dünyayı Türkiye'ye, Türkiye'yi de dünyaya bağlayacak perçinleri kuvvetlendirecek. Türkiye, hem bir köprü hem de bir merkez niteliği kazanacak." Sohbet toplantısına Bakan Arslan'ın yanı sıra, İGA Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Cengiz, Cemal Kalyoncu, Sezai Bacaksız, Naci Koloğlu, Mehmet Nazif Günal'la birlikte İGA İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, İGA Havalimanı işletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu ve EDAM adına raporu hazırlayan Yard. Doç. Dr. Ahmet Han da katıldı.
Han raporla ilgili çarpıcı kıyaslamalar yaptı: "Raporun en önemli yanı, İATA ve TÜİK verilerine dayanması ve bunun riskli boyutuna rağmen işletme tarafından talep edilmesi. Etkileyici sonuç şu, bu öyle bir proje ki mevcut uluslararası parametrelerle çalışma gerçekleştiğinde gördüğümüz en kötü ihtimalle de en iyi ihtimalle de yüzde 4'ler civarında net Türkiye'nin gayri safi hasılasına katkıda bulunacak. Korkunç bir büyüklük bu..." Rapor, projenin doğayı tahrip edeceği ve İstanbul'a yük getireceği eleştirilerine de cevap veriyor. Yeni İstanbul Havaalanı'nın İstanbul'a getireceği yük, Schipol havaalanının Amsterdam'a getirdiği yükün 3'te biri kadar.
Projenin doğayla ilişkisine de İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cengiz cevap veriyor:
"Bu havaalanı, daha önce madencilik ve kömür ocakları nedeniyle tahrip edilen bir alanı yeniden yaşanabilir kılıyor. Ayrıca yeraltı suları da kurtarılıyor." Son söz Bakan Arslan'ın:
"Dünyanın ekseni bizim merkezinde olduğumuz coğrafyaya kayıyor. Bu nedenle yeni havaalanı, Türkiye'nin bundan sonraki hikayesinde çok önemli bir rol üstlenecek,"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA