Bundan 160 yıl önce Avrupa ile Asya'yı tüp geçitle birleştirmeyi öngören ve projelendiren Abdülhamid Han'ın rüyası, yarın hayata geçiriliyor. Henüz açılmadan 2 ay önce "dünyanın en iyi projesi" seçilen Avrasya Tüneli, Türk mühendisliği, müteahhitliğinde gurur vesilemiz...
Dünyanın önde gelen müteahhitleri listesiyle bilinen Engineering News-Record (ENR) dergisinin düzenlediği 'Global Best Projects Awards' (Global En İyi Projeler Ödülleri) töreni için 15 Ekim'de New York'taydık.
Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, Avrasya Tüneli'nin 'köprü- tünel' kategorisinde ENR'nin 2016 ödül listesinde birinci sıraya oturmasını şöyle açıklıyordu: "Denizde dünyada 106 metrede yapılan başka tünel yok. Avrasya Tüneli, bu yönüyle ilktir. Biz bu tüneli yaparak dünyaya cesaret verdik, tünel teknolojisinde yeni bir aşamaya geçtik."
Abdülhamid Han'ın böylesi karmaşık ve fay hattına bu kadar yakın zeminde tünel fikrini hayata geçiren bizler, yarın bunu uygarlığa sunuyoruz. Dünya tünelcilik tarihinde bir çığır açıyor ve mega projelerde küresel ölçekteki iddiamızı haykırıyoruz.
Söz depremden açılmışken... Avrasya Tüneli müteahhidi Başar Arıoğlu'nun sözlerini hatırlıyorum; "Tünelin dayanıklılığı 2 bin 500 yılda bir olabilecek depreme göre planlandı" diyor.
Özetle; "büyük bir depremde en güvenli yerlerden biri Avrasya Tüneli'nin içi olur. Şartnamede 100 yıl dayanacak beton kuralı vardı. Biz, 130 yıl dayanacak düzeyde beton kullandık. Çok önemli bir olay, felaket olmazsa, tünel 200 yıl rahat dayanır."
Ulu Hakan Abdülhamid Han'ın rüyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mega proje vizyonu ve Türk mühendisliğinin gururu Avrasya Tüneli, insanlık için hayır, barış ve refah getirsin, kutlu olsun...