Kadın işgücünün aktif kullanımı neden önemli? Çok basit tek kolla boks yaparsan, küresel arenada raundu kazanamazsın. Hükümetin destekleri semeresini veriyor ve kadının işgücüne katılımında artış var fakat yeterli mi?
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan; detay gibi görünen ancak bana göre ana etkenlerden bir konuya dikkat çekiyor; kreş...
Üstelik bize özgü hasletimizden yola çıkarak yapılan bir öneri bu; doğal kreş...
"Kadınlar iş hayatına daha çok katılırken babaanneler ve anneanneler çocuklara daha çok bakıyor.
Babaanneler ve anneanneler ülkemizde adeta doğal bir kreş görevi görüyor.
Bu kapsamda torunlarına bakan aile büyüklerinin maddi açıdan bir sosyal yardım programıyla desteklenmesinin, önemli bir sorunun çözümüne katkı yapacağına inanıyorum." Katılıyorum; kadına "çalış" demek kolay... Zor olan; bu fikri hayatla ilişkilendirecek adımların atılmasıdır.
Çocuk mu kariyer mi? Aslında bunun cevabı, kentli kadın için çoktan verilmiş; "her ikisi de..." Peki, bu nasıl olacak? Hele ki çocuk üzerinde annenin "baba tarafından yerine getirilemeyecek" derecede hayati katkı söz konusu ise...
Mesela kreş... Türkiye için 12 silindirli Ferrari benzetmesiyle, kadını çalışma hayatına yeterince katamadığımız için 6 silindirle yetinemeyeceğimiz ortada... Zira yarışta olduğumuz dünya, ulaşmak istediğimiz 2023 hedefleri var. Kadın istihdamı, bu hedef için "gerek şart" ise, yeter şart, kreş gibi önemli kuruma işlerlik kazandırmaktan geçiyor.
Paralı kreşler, işyeri kreşleri ve zaten mecburiyetten geliştirdiğimiz ebeveyn kreşleri...
Buna "doğal kreş" diyoruz. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan bunu ilk kez 2013'te önerince; "işte bu!" demiştim.
Aile içi yardımlaşma kavramının geliştiği, çalışan kadının "elinin altındaki" imkân, bir an önce kurumlaştırılmalı...
Öneriye iş dünyası olumlu bakmış ancak somut adım henüz atılmış değil. Oysa torun bakan anneler veya kayınvalideler, devletin ve/veya işverenin sağlayacağı aylık katkı sayesinde daha da anlam kazanabilir.
Ebeveynler, isteye dileye ve sevgiyle yaptığı "torun bakma" işini, daha ciddiye alacak.
Çalışan karı-koca, mihnet duygusunu azaltacak, torun bakımına özen gelecek.
Hepsinden önemlisi, doğal kreşin "ilgi ve sevgi" kalitesi, daha iyi nesiller yetiştirmemizi sağlayacak.