Sorun net; 3 tarafı denizler ve 4 tarafı sorunlarla çevrili bu coğrafyada, güçlü sanayisiz var olmak mümkün müdür? Cevabım, en az sorum kadar net: Hayır, mümkün değildir. Zira tarihin doğru tarafında kalmak, ancak ve ancak güçlü Türkiye ile mümkün.
Otomotiv, sanayisi güçlü ülke çıktısıdır. Eğer bir ülkede otomotiv varsa, o sanayi iklimi, artık çok şeyi başarıyor demektir. Kaldı ki otomotiv, bu çetin coğrafyada, bin yıldır başkasının ürettiği silahla savaşmaktan kurtulmanın, teknolojik adıdır.
1937'de dünyanın en iyi otosunu üreten Mercedes'i 1938'de dünyanın en iyi tankını üretirken bulduk. 1937'de dünyanın en lüks otosunu üreten Rolls Royce'u, 1938'de dünyanın en iyi uçak motorunu üretirken bulduk.
Kendimize has teknolojinin kuluçkası otomotiv ise yerli marka oto üretimini, söylemden eyleme dönüştürmekte geç kalma lüksümüz olamaz. Nitekim geç bile kaldığımız söylenebilir.
Tam da bu noktada ilk yerli otoda Marmara Havzası güç birliği anlaşması, hayati önem taşıyor. Ben buna "iyiler ittifakı" diyorum ve yıkıcı rekabet yerine "işbirliği + işbölümü" tercihinin, baht dönencesi olacağını şimdiden görüyorum.
İstanbul Sanayi Odası ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın yerli marka otomobil için attığı adımın, diğer kentlerin arasında da çalışan yeni zihin modeline dönüşebileceğini düşünüyorum.
Az olsun benim olsun mantığı yerine, kentsel, sektörel maksimizasyon yerine Türkiye optimalinde buluşmanın adıdır bu Havza Protokolü... Taraflar, yetkinliklerini birleştirip daha güçlü sanayi için işbölümü yapabiliyorsa, Türkiye daha güçlü olabilecektir zira...
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan "havza protokolüne İstanbul'un en büyük 5 üniversitesini de dahil ettik. Böylece bilim yalnızca bilim için değil, aynı zamanda yüksek katma değerli endüstri için de üretim yapacak" görüşünde.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay "bu stratejik işbirliğinin hükümet nezdinde karşılığı var, taleplerimiz zaten programa girdi" diyor. Burada "benlikler" ortadan kalkmış, "biz olmanın gücü" nihayet vücut bulmuş diyorum den de...
Genel ezber "koordinasyon, sinerji şart" cümlesiyle o kadar sıradanlaştırılmıştır ki bu iki kavramın içi boşalıvermiştir son 50 yılda... Çoğumuzun sinerjiden anladığı, davulu "ötekinin" boynuna asarken tokmağı "kendi elinde" tutmak! Konfüçyüs'ün sinerjinin öldürenine dair hoş bir tanımı var: "İki kuşu alır, bacaklarından birbirine bağlarsın. 4 kanat eder. Ancak uçamaz ve çakılırlar."
Bu defa 2 sanayi kartalının bacaklarından bağlanmak yerine kanat mesafesini özgürce koruyarak ama zihinlerini aynı ortak hedefe bağladıkları mucizesine tanık oluyoruz. Yerli marka oto tam da bu yüzden "bu defa tamam" diyorum.