İyi bir şey yaptık. Hem de çok iyi bir şey yaptık. Sınır aşan sular arasına KKTC su temin projesini ekledik. Üstelik sadece sınır değil, deniz de aşarak, sararmış adayı yeşertmek üzere...
İyi bir şey yaptığımızı şundan anlıyorum, Güney Kıbrıs, bu durumdan son derece rahatsız. Zira Kıbrıs'taki tezimiz güç kazandı. Ada satrancındaki su hamlesi, Güney'in doğalgazını dengeledi.
Sınır aşan sular son derece önemlidir. Nehir, doğal sınırdır, siyasi sınır tanımaz. İki ülkeyi bir nehirle birbirine bağlayabilirsiniz. Karşılıklı bağımlılıktan öte, ortak coğrafyanın kaderinde aynı safta durmak zorunda kalır uluslar.
Dicle ve Fırat'ın üzerindeki barajları hatırlıyorum. Her su tutuşumuzda dış politikanın gündemi değişirdi. Daha sonra baraj dolar, salınan su yatağına döner ve sorun çözülürdü. Atatürk Barajı'nda durum farklılaşınca, bir daha yatağına dönmemek üzere Urfa Tünelleri ile Harran'a aktarılan su yüzünden terör dahi azmıştı.
Dün Ada'ya varan Anadolu suyunun iki yakadaki törenine tanık olduk. Anadolu'ya yağan yağmuru Kıbrıs'a taşıyan boru hattı, sadece su değil, bölgeye huzur getirecek. Her ne kadar Güney, bu hamleden rahatsız olsa da sonunda Ada'ya hayat taşıyoruz ve bunun semeresi, onlara da görünecek. Coğrafyaları birleştiren veya dönüştüren projelerin, sadece kendi zamanını değil, yarını da şekillendirdiğini biliyoruz. Rahmetli Üzeyir Garih'ten duymuştum Ada'ya su götürmeyi... O zamanki teknoloji, bunu sağlamakta şimdiki kadar imkân sunmuyordu bize.
O hayal dün, gerçeğe dönüştü. Tarihin önemli adımları arasında kendine yer açtı. Toroslar'dan gelen kaliteli su, Ada'daki toplumları da yakınlaştıracaktır. Suyu bir malzeme içinde askıya almak ve onu 80 kilometre ötede başka bir coğrafyaya götürmek, proje fikrinden bunu hayata geçirene kadar katkısı olan herkesi, minnetle yad etmemizi sağlayacaktır. Tarihin Coğrafi Mihveri adlı eserinde Sir Halford J. MacKinder "doğal çevre ve denizin, kentlerin öyküsündeki" hayati öneminden bahsederken şu hususa dikkat çeker: Coğrafyayı birleştirecek her adım, dünya tarihine damga vurmaktır.
Kıbrıs'a ileri teknoloji sayesinde su taşımak, dış politikadaki olumlu adım kadar, bu projeyi gerçekleştirenler için de gurur vesilesi olmuştur. Dün, Kalyon İnşaat'ın ekibinde, patronundan mühendisine dek bu haklı gururun parıltısı vardı. Sonuçta sadece Ada'ya su getirmediler, coğrafyaları da birbirine bağladılar.
'GÜNEY İSTERSE BARIŞ SUYUMUZDAN VERİRİZ'
TARİHİ AÇILIŞ
KKTC için dönüm noktalarından biri olan projenin açılış törenine binlerce kişi katıldı. Tören alanına gelmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan helikopterle Geçitköy Barajı'nda tur attı ve yetkililerden bilgi aldı. Tören alanına gelişte ve belli noktalarda vatandaşlar ve araçlar polislerce aranarak geniş güvenlik önlemleri alındı. Türkiye ve KKTC bayraklarının asıldığı alanda Erdoğan'ı bekleyen kalabalık, "Milletin gururu Tayyip Erdoğan dik dur eğilme bu millet seninle" sloganı attı. Girne'de düzenlenen törene Erdoğan ile birlikte, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, eski KKTC Cumhurbaşkanları Mehmet Ali Talat, Derviş Eroğlu ve bakanların yanı sıra Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Fırat Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Demir, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum katıldı. Töreni 1974 Barış Harekâtı'na katılan bir grup gazi de izledi.
'ANKARA AĞLIYORSA LEFKOŞA GÜLEMEZ'
ERDOĞAN VE AKINCI ÇALIŞMA YEMEĞİNDE
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) temasları kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lapta Belediyesi ile Karşıyaka Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen şenliklerin açılış törenine de katıldı. Törende, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy da yer aldı.
DÜNYADA BİR İLK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje için ilk adım 7 Mart 2011'de Anamur'daki Alaköprü Barajı'nın temel atma töreniyle başladı.
Suyun taşınması için oluşturulan boru hattı Türkiye sınırıları içinde 23 kilometre, 80 kilometre deniz altında, 3 kilometre KKTC sınırları içinde olmak üzere toplam 106 kilometre.
KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek. 37.76 milyon metreküpü içme-kullanma ve sanayi suyu, geriye kalan 37.24 milyon metreküpü sulama suyu.
Proje kapsamında Türkiye'de Alaköprü, KKTC'de Geçitköy barajları inşa edildi. KKTC'de İçme Suyu Arıtma Tesisi yapıldı.