Dünyanın en büyük borsası New York Stock Exhange'de (NYSE) 15'inci yılını geride bırakan Turkcell için düzenlenen gong törenindeyiz. Genel Müdür Kaan Terzioğlu, 4.5 G ihalesi ile gelinen noktada Türkiye'nin dijital ufkunu genişletmek için, tıpkı kentsel dönüşüm yasası gibi dijital dönüşüm yasasına ihtiyaç duyduğunu söylüyor.
Turkcell olarak sadece yarını değil 5 yıl hatta 10 yıl sonrasını düşünerek yatırımlarına yön verdiklerini belirten Turkcell CEO'su, "Turkcell Superonline'ı alarak fiber ağı döşemeye başladığımızda rakiplerimiz bunun önemini anlayamadılar.
Bugün baktığımız zaman sadece birkaç yıl içerisinde 34.200 km'den fazla fiber ağ kurduk. Ülkemizin bir dijital dönüşüm yasasına ihtiyacı var ve 4.5G bunun için iyi bir fırsat. Fiber optik altyapı, doğal bir vatandaşlık hizmetinin verilmesi için gerekli altyapının bir parçasıdır" diyor.
Terzioğlu, "Elektrik neyse fiber altyapı da budur" diyor ve bunun ilgili yasada tek bir değişiklikle sağlanabileceği görüşünde… "Türkiye'yi uçtan uca fiberle donatmak için sektörümüzdeki diğer oyunculara çağrıda bulunuyoruz; gelin hep birlikte bir altyapı şirketi kuralım ve bu şirket ülkemizin eşsiz bir fiber altyapıya kavuşması için canla başla çalışsın. Ve hepimiz mevcut fiber altyapımızı bu şirkete devredelim. Biz altyapı paylaşımına tamamen hazırız. Bu sayede, tüm sektörlerde teknolojik bir dönüşümün fitilini hep beraber ateşleyerek, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasını sağlayalım ve teknolojide tüketen değil üreten bir ülke konumuna ulaşalım."
SADELEŞME YAPILMALI:
Kentsel dönüşüme baktığınız zaman, bir konut üretiminde elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz altyapısı, ilgili binaya inşaat ruhsatı aldığınız zaman sanki otomatikmiş gibi geliyor, bu hizmetler sağlanıyor. Bunu hiç birimiz sorgulamıyoruz bile. Fiberin de evlere bu kolaylıkta gelmesi lazım. Bugün, İstanbul'da ya da başka bir büyük kentimizde fiber altyapı döşemeye çalıştığınız zaman izin almanız gereken kurum sayısını bulmaya imkân yok.
Ne kadar ödenmesi gerektiğini bilemiyorsunuz.
Hepsinin sadeleşmesi lazım… Öte yandan fiber optik altyapı, doğal bir vatandaşlık hizmetinin verilmesi için gerekli altyapının bir parçasıdır. Elektrik neyse fiber altyapı da budur. İlgili kanuna bir ifade eklenerek bence rahatlıkla netleştirilebilir.
Bu ayrıca bir rekabet konusu da olmamalıdır.
Fiber altyapıya erişim bütün operatörlerin edinmesi gereken bir haktır. Çünkü bu vatandaşa hizmet için sağlanan bir haktır.
REGÜLASYON HAYATA GEÇMELİ:
Dünyada bu konu son derece güzel örnekler var; AB, ABD, vs. bu konuyu regüle ederek sonuca ulaştırdı. Türkiye'de de bu regülasyonu en hızlı şekilde hayata geçirmemiz lazım. Bu durum, Türkiye'nin altyapısını bir an önce faal hale getirmek için bugünkü yatırımların hayata geçmesini sağlamak önemli.
Rekabet dengelerini de etkilediği için, bir yandan da çok hassas bir konu. Ama dünyada eğer bu olayın nasıl çözüldüğüne bakarsanız çözüm metotlarından bir tanesi şu; İsveç, Stockholm'de uygulanmış bir model. Kamu otoritesi, tüm fiber altyapı sahiplerinden sahip olduğu altyapıyı kâğıt üzerine dökmesini, bunları bir şirkete devretmesini istiyor.
Bu şirket bütün operatörlere eşit şekilde hizmet vermeye taahhüt ederek, halka açılabilir, fon toplayabilir, altyapı yatırımı yapmak için de yetkili hale gelir.
TOPLAM TELEKOMUN 1 NUMARASI OLA CAĞIZ
4.5G ihalesinde en fazla frekansı toplayan Turkcell, gözünü toplam telekom pazarında liderliğe dikti. Genel Müdür Terzioğlu, "Turkcell Türkiye olarak hedefimizi büyüttük. Artık lider cep telefonu operatörü olmakla yetinmeyeceğiz. Türkiye'nin toplam telekom sektörünün bir numaralı oyuncusu olacağız" diyor. "Frekans başına 9.4 milyon euro ödeyeceğiz. Bu teknik olarak bile bir mucize" diyen Terzioğlu, "Frekans demek, hız demek, kapasite demek, pazar payı demek. Vereceğimiz 1.62 milyar euro, Turkcell'lilere ve Türkiye'ye helal olsun" şeklinde konuştu. 1 Nisan 2016'da en yüksek 4.5G hızının 375 Mbps'i olacağını ve bu hızı sağlayan tek mobil operatör olacaklarını belirten Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama işin esas çarpıcı kısmı bu değil. Biz sadece 4G'nin spektrumunu almadık, 4, 4.5 ve 5G'nin spektrumunu aldık. İhaledeki bu değişiklik çok daha yüksek kapasitelere talip olmamızın da önünü açtı. Esas olarak 5G'ye öncülük etme hakkını kazandık. Halen 34.200 kilometreden fazla fiber ağa sahibiz. Türkiye'nin 81 ilinde varolan güçlü bir ağ bu. 2.2 milyon hanenin kapısına fiber götürdük. 818 bin fiber abonemiz ve bu alanda da yüzde 53 pazar payı ile lideriz."
1000 MBPS İLK KEZ TURKCELL'DE
Turkcell'in Türkiye'de, cep telefonunda 1000 Mbps'yi ilk kez göstereceğini söyleyen Terzioğlu, "Bu, 'kablosuz fiber' hızı demek. Hem bireysel hem de kurumsal kullanımda müthiş fark olacak. Ekonomimize daha da dinamizm kazandırılması, yeni bir ekosistem yaratılması, insana fayda ve ekonomiye kazanç sağlayacak dev bir adım atılması demek" şeklinde konuştu. Kaan Terzioğlu, 4.5G ihalesinde 5 spektrumun hepsinde frekans alan tek şirket olduklarını vurgularken 2100 MHz bandında ihaleye çıkan tüm frekansları Turkcell'in almasını da vurgulayarak şunları söyledi: "2100 MHz spektrumu mevcut mobil internet kapasitesini artırmak ve yeni nesil mobil teknolojiler için ihtiyaç duyulan kapasiteyi sağlayan bant olması açısından kritik öneme sahip. Bu bakımdan 4.5G ihalesinde bu spektrumda yetkilendirmesi yapılan tüm bantları alarak rakiplerimizin sunamayacağı bir kapasiteye sahip olmaktan memnunuz. 1000 Mbps'lere ve 5G'ye giden yolda bu bandın ne kadar değerli olduğu önümüzdeki yıllarda çok daha net görülecek."
15 YILDIR İLK OLMANIN GURURU 15 YILDIR TEK OLMANIN HÜZNÜ
Terzioğlu; NYSE'de tek olmanın gururu ve sadece bir Türk şirketi olmanın hüznünü bir arada yaşadığını söylüyor. Peki 15 yılda Turkcell'in Wall Street'te olması ne getirdi? Ya da ne götürdü? "Bu kadar büyük olaylar içerisinde bile aynı odaklılıkla çalışmaya devam edebilecek şeffaf ve kurumsal yönetişim sistemlerini kurabilmiş bir şirketiz. Bu da hızla karar almaya ve kararlı kalmaya bir anlamda itiyor. Bu anlamda bize çok büyük bir kabiliyet yaratıyor. Seans salonunda gong töreni öncesi neredeyse bütün dijital tahtalarda (ekranlarda) Turkcell 15'nci yıl yazısını görmek, insana gurur veriyor. Bana göre son 15 yılda Türkiye'nin gösterdiği küresel performansa bağlı olarak en az 15 şirketimizin daha tıpkı Turkcell gibi NYSE'deki bu ekranlarda yer alması gerekirdi."
'İLK 200 İÇİNDE YER ALACAĞIZ'
Kaan Terzioğlu; Turkcell'in yeni yapılanmayla birlikte 1- Türkiye'deki konumu güçlendir, 2- Uluslararası genişlemeye odaklan, 3-Turkcell'i entegre bir şirket olarak konumla prensiplerini hayata geçirdiklerini söylüyor. Terzioğlu hedefleri şöyle anlattı: "Turkcell artık eskisinden de iddialı. BİP servisimizle teknolojiyi tüketen değil üreten ülke olma yolunda dev bir adım attık. Sırada Turkcell BİP'i Almanya ve Ukrayna'ya taşımak var. Çok yakında sesli ve rakiplerinden farklı olarak görüntülü görüşme imkânı da BİP'te olacak. Borsa İstanbul'da da 4. büyük şirketiz. New York Borsası'nda ise ilk 500 şirket içerisinde yer alıyoruz. Önümüzdeki dönemde hedefimiz ilk 200 içerisinde yer almak."