İran, ticarette dolar kullanmama kararı aldı. İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Gulamali Kamyab; "dış ticaretimizde artık Türk Lirası, Çin Yuanı, Rus Rublesi ve Euro kullanılacak" diyor.
Kemyab, İran'ın bazı ülkelerle "döviz takas anlaşmaları" yapmayı planladığını söylüyor ve ekliyor; "bu bizim hayatımızı kolaylaştıracak."
2012'den beri Çin ile petrol ticaretinde dolar yerine Çin Yuan'ı kullanan İran şimdi Rusya ve Türkiye ile benzer parasal ilişkiye dair görüşmeler planlıyor.
Bu durum Lira'nın itibarı için son derece önemli bir gelişme. Dünya ticaretinin üçte ikisi, 5 para birimi üzerinden yapılıyor.
Uluslararası finans jargonunda "hard currency" diye adlandırılan "güçlü dövizler" ailesi, ekosferin güç dengesine bağlı olarak gelişiyor.
Düne kadar ABD Doları, Euro, Japon Yeni, İngiliz Poundu ve İsviçre Frangı para birimlerinden oluşan sağlam döviz beşlisine bugün Çin Yuanı ve Ruble ve Lira da ilave oluyor.
Küresel krizin değiştirdiği oyun kuralları bir sonraki aşamada İsviçre Frangı ve hatta Japon Yeni'ni geriletirken, Yuan'ın "kullanım alanı" genişleyebilecek.
Türkiye'nin Rusya ile Ruble, İran ile Riyal ve şimdi de Çin ile Yuan muhatap alınarak Türk Lirası üzerinden ticaret döneminin başlıyor olması, son derece önemli gelişmelerin yolda olduğunu gösteriyor.
Bir paranın sağlam olmasının "Altın Kural"ı şudur; "Altını olan, kuralı koyar!"
Dünyanın anapara birimi olan doların, küresel ticarette çıkardığı sorunlar arttıkça kurallar da değişiyor ve farklı ticaret havzalarında başka para birimlerinin daha fazla tercih edilmesi sonucunu getiriyor.
Lira'nın sağlamlığı, ardındaki ekonominin gücü kadar, bölge ekonomilerinin, "enerji, mal, hizmet" koridoru olmamıza ve "kıtalar kavşağındaki" konumumuzla yakından ilgilidir. Lira, bu süreçte kendi itibar ve sinyoraj alanını pekâlâ genişletebilir.