Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Akıllı gezegen örnekleri

TRAFİK; Singapur ve Brisbane şehirleri, araçları trafik kazalarının olduğu bölgelerden farklı güzergahlara yönlendiren sistemler de dahil olmak üzere, zeki ve öngörülü taşımacılık çözümleriyle hem trafik tıkanıklıklarını hem de hava kirliliğini azaltmak için çalışıyor.
ELEKTRİK; İtalya'daki bazı şehirler, daha dengeli, etkin ve yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrikli taşıtların bütünleştirilmesine hazır hale getirmek üzere "akıllı" elektrik sayaçlarından ve araçlardan yararlanıyor.
SU ŞEBEKESİ; Rotterdam, iklim değişiminin sürekli olarak değişen, karmaşık bir doğal su sistemi üzerindeki etkisiyle bağlantılı altyapının ve operasyonların yönetilmesi için gerçek dünyadan, gerçek zamanlı bilgileri kullanan ilk "Akıllı Delta Şehrini" oluşturmak amacıyla, su ve enerji yönetimine yönelik bir izleme ve öngörü sistemini uygulamaya koyacak.
KARBON EMİSYONU; New York, gelecek sekiz yıl içinde belediye binalarının neden olduğu sera gazı emisyonlarını % 30 azaltmayı ve 2030'a kadar tüm binaların emisyonlarını yüzde 30 azaltmayı hedefliyor.
DEMİRYOLU; Çin, insanların ve ürünlerin, otomobil ve kamyon trafiği artmadan taşınabileceği bir taşımacılık sistemi kuruyor. Gelecek 5 yıl içinde, dünyanın geri kalanının toplamından fazla sayıda yüksek hızlı yolcu trenine sahip olacak ve bunu akıllı yuzılımlar yönetecek.
YEŞİL KENT; Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Masdar şehrinde şehir planlamacıları birbiriyle bağlantılı sistemler oluşturmak ve bunları entegre bir gösterge panosundan yönetmek için bilim adamları, mühendisler ve yenilikçilerle birlikte çalışıyor.
TASARRUF; Uluslararası bir enerji şirketinin devreye aldığı enerji yönetim yazılımı sayesinde, 300 üretim merkezi, 900 servis sağlayıcı ve 11 bin konut enerji tüketimlerini daha iyi kontrol ediyor.
ULAŞIM; Dünyanın en yoğun trafik ağını yöneten Singapur Taşımacılık ofisi otobüs, tren, otoparklar için entegre ödeme sistemini devreye alıp kullanıcılarını en etkili ulaşım yöntemine yönlendiriyor.
BEBEKLER; Akıllı yazılımlar, insan algılamasının ötesinde takip ve analizle hayat kurtarılmasında da kullanılıyor. Kanada'da bir hastane bu sayede prematüre bebeklerin değişik ölçümlerini gerçek zamanlı izleyip, veri akışlarını ilişkilendirerek bebek ölümlerini yüzde 30 azaltıyor.
HAVAALANLARI; Pek çok insanın hayatında karşılaşabildiği bagaj gecikmeleri ve kayıpları da akıllı yazılımlar sayesinde yüzde 60 azaltılıyor. Amsterdam havaalanı bagaj kontrol sistemiyle check-in bilgisi ve gerçek zamanlı uçuş bilgisini entegre ederek bagaj gecikme ve kayıplarını yüzde 60, bagaj transfer süresini yüzde 22, operasyon maliyetlerini yüzde 40 azalttı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA