KOBİ'lere bölgesel ve sektörel destek dönemi başladı
Girişim ve Mentor Ligi CEO’su Ufuk Batum, 20 yıldır Türkiye’nin, girişimcilik ekosistemine ciddi katkı sunduğunu söyledi. Batum, “Bugün 101 tane teknoparkta yaklaşık 10 bin adet start-up yani teknoloji odaklı girişimler mevcut. Bu çok iyi bir sayı” dedi.
APara ekranlarında yayınlanan KOBİ Platformu programında KOBİ'ler, girişimciler ve KOSGEB destekleri masaya yatırıldı. Geçtiğimiz günlerde makine ve gıda imalatı sektöründe iş fikirleri olan Denizli, Aydın ve Muğla'daki girişimcilere yönelik çağrıda bulunulmuştu. Söz konusu alanlarda faaliyet gösterecek 50 girişimciye 1 milyon TL'ye kadar geri ödemesiz destek verilecek. Uğur Korkmaz'ın sunduğu programa katılan Girişim ve Mentor Ligi CEO'su Ufuk Batum KOSGEB'in verdiği bölgesel ve sektörel destekleri konuştu. Batum, "Bu desteği çok önemsiyorum. 1 milyon TL hibenin içinde danışmanlıktan mentörlüğe kadar birçok farklı kalem mevcut. Kamunun girişimciliğe yaptığı desteklere her defasında müteşekkiriz. Bu destekler çok önemli. Kamu tarafında iç girişimci zihniyeti görmeye başladık bunu daha da fazla görmek istiyoruz. Bunu hızlandıran; sadece finansman değil aynı zamanda KOBİ'lerin önündeki yol tıkayıcı engelleri aşmak konusunda el ele bir yaklaşım olması müthiş bir etki getirecektir" diye konuştu.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER
Batum, 'Destekler neden başka şehirlere değil de buralara çıkıyor?' diye soranlara şöyle yanıt verdiğini belirtti: "Öncelikle şunu söylemeliyim, her il için desteklerimiz farklı farklı. Belirlenen illerdeki KOBİ networklerimiz, altyapılar, hammaddeye erişim gibi tüm dinamikleri düşünerek makine ve gıda işlemede bazı şehirlerin uzmanlaşması önemli. KOSGEB'in desteği bu açıdan da değerlendirilmeli. Zeytinden incire, üzümden sütçülüğe kadar birçok tarımsal önemli, nitelikli ürünler mevcut bu bölgelerde. Bu ürünlerin ham halinde ihracatı çok önemli. Türkiye zaten başta Rusya, Orta Asya ve Orta Doğu olmak üzere gıda ve tarımsal ürün ihraç ediyor. Bu ihracı ne kadar sistemli ve katma değeri yüksek işlenmiş bir hale getirebilirsek bütün o katma değer katmanları Türkiye'de kalıyor olacak."
TÜRK KAMUSU OLDUKÇA ÇEVİK
2023 yılında öne çıkan sektörleri değerlendiren Batum, "Türk kamusu dünyadaki diğer yerlere kıyasla oldukça çevik. Kendi standartlarına göre zorluyor" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin çok güçlü olduğu, 2001 yılında tekrar yapılanan bankacılık sektörü oldukça hızlı ve rekabetçi. Türk bankacılık sektörü sadece kendi içinde değil dünya piyasasında da bahsedilen bir noktada. Oldukça çevik, atak ve inovatif olduklarını biliyoruz. Buna bağlı olarak, bankacılık sektöründe gördüğü ihtiyaçları ürünü ve hizmete dönüştürürken bir fintek diyebiliriz. Mobil dünyada 'mikro mobilite' de çok önemli. Lojistik start-up'lar da ortaya çıktı. Öne çıkan bir diğer sektörde 'oyun' sektörü. Oyun şirketleri çok çok iyi durumda. Oyun şirketleri, dünyanın radarına soktu Türkiye'nin girişimcilik ekosistemini. Artık milyar dolarlar, milyon dolarlar el değiştirebiliyor, yabancılar gelip satın alabiliyor. Ve her bir oyun şirketinden de 30-40 tane alt başka şirketler doğuyor. Yani oyun şirketleri oldukça doğurgan bir yapıda. Öne çıkan sektörler arasında en çok dikkat çekenlerden biri de 'tekstil teknolojileri'. Hazır giyimde dünyanın büyük ihracatçı hazır giyimcilerinden biri Türkiye. Genel olarak da yazılım ve eğitim teknolojilerinde çok iyi şirketlerimiz ortaya çıkmaya başladı."
ÖDEME KABİLİYETİ YÜKSEK PAZARLAR
Katma değeri yüksek girişimciliğin yapılması için neler yapılması gerektiğine dair de konuşan Batum, "Katma değeri yüksek işler için dünya pazarına da bakıp hem teknolojiden beslenen hem de inovatif ama çok hızlı ölçeklenebilir işlere yönelmek lazım" dedi.