Apple'ın yeni iPhone ailesinden iPhone 12 modeli inceleme konuğumuz oldu. OLED ekranı ile önceki modellere göre daha avantajlı olan ve değişen tasarımıyla dikkat çeken telefonu tepeden tırnağa mercek altına aldık. Peki iPhone 12'nin performansı nasıl? Geliştirilen özellikler neler sunuyor? Lafı daha fazla uzatmadan incelememize geçelim.
Ağırlık: 164 g
Ekran: 6.1 inç Super Retina XDR OLED, 1170 x 2532 çözünürlük
Çipset: Apple A14 Bionic
RAM: 4 GB
Hafıza: 64/128/256 GB (MicroSD kart desteği yok)
Kamera: 12+12 MP ana kamera, 12 MP ön kamera
Pil: 2815 mAh
Bağlantılar: 5G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, hotspot, Bluetooth 5.0, Lightning portu
Biyometrik güvenlik: Yüz tanıma (Face ID)
Suya ve toza dayanıklı (IP68 sertifikası var)
Fiyat: 10.999 TL
PERFORMANS NASIL? APPLE'IN YENİ İŞLEMCİSİ YETENEKLİ Mİ?
iPhone 12'de 6 çekirdekli Apple A14 Bionic işlemcisi, 4 GB RAM, 64/128/256 GB depolama alanı seçenekleri bulunuyor. Yeni nesil Neural Engine ve Apple'ın tasarladığı 4 çekirdekli GPU da donanım özellikleri arasında yer alıyor.
Apple A14 Bionic yongasında Firestorm adında 2 adet yüksek performans çekirdeği, 4 adet de Icestorm isimli verimlilik çekirdekleri bulunuyor. Bu işlemci yapay zeka özellikleriyle de bir hayli iş görüyor. Kameradan oyunlara, herhangi bir işlemle ilgili düzenlemelerde bile yapay zeka devreye giriyor ve işleri kolaylaştırıyor.
Teknik detayları bir kenara alacak olursak, normal kullanımda iPhone 12 yüksek performans gösteriyor. Klasik olarak adlandırdığımız sosyal medya uygulamaları ve daha birçok uygulama hızlı açılıyor. Arka planda çok sayıda uygulama açık kalsa da sorun olmadı.
Tabii ki oyunlar da oynadık. Call of Duty: Mobile, League of Legends: Wild Rift, PUBG, Marvel Şampiyonlar Turnuvası ve daha birçok oyunu denedik. iPhone 12'nin oyun performansı başarılı. FPS düşüşü, yavaşlama vs... hiç bir sorunla karşılaşmadık. Oyunlardan sonra belirli bir ısınma oluyor. Ancak ısınmanın normal olduğunu da belirtelim.
IPHONE 12'NİN PİLİ UZUN KULLANIM SUNUYOR MU?
Apple tasarımı biraz daha küçülttü, daha inceltti, fakat bu durum pile de yansımış. iPhone 12'de 2815 mAh değerinde pil bulunuyor. iPhone 11'de pil ise 3110 mAh'tı. Bu açıdan bakıldığında biraz hayal kırıklığı yaşatıyor.
Az güç tüketen işlemci ve diğer donanım bileşenleri, optimize edilmiş yazılım, OLED ekranın şarj üstünde etkisi var. Tabii ki pil değerinin daha yüksek olmasını beklerdik.
iPhone 12 normal kullanımla bir günü çıkartıyor. Klasik olarka bir kullanım senaryosu uyguladık. Bu senaryo içinde oyun oynadık, video izledik, sosyal medya uygulamalarını kullandık, fotoğraf çektik, video kaydı yaptık, internette sörf yaptık, müzik dinledik, arada telefonla görüşme ve e-posta trafiği de var. İnternete ise hem mobilden hem de Wi-Fi'den bağlandık. Sonuç olarak sabah %100 olan telefonun şarjı, akşam saat 22:30 civarında %11'di.
iPhone 12, 20 W'lık güç adaptörüyle hızlı şekilde şarj oluyor. Şarjı yarım saat içinde %50'ye ulaşıyor. Bir saat içinde tamamen şarj olabiliyor. Bu şarj performansı 20 W veya daha güçlü bir adaptörle gerçekleşiyor. Klasik bir iPhone adaptörüyle şarj etmek isterseniz, şarj olma süresi uzuyor.
Bilindiği üzere iPhone 12'nin kutusundan kulaklık ve şarj adaptörü çıkmıyor. Bu yüzden eski iPhone adaptörünü kullanmanız lazım. Eğer iPad'iniz varsa, onun da adaptörüyle iPhone 12'yi şarj edebilirsiniz. Eğer yoksa yeni bir adaptör almanız gerekebilir.
Telefonun arka tarafında, iç kısmında daire şeklinde MagSafe isimli bir mıktanıs var. MagSafe sayesinde telefon kablosuz şarj aksesuarlarıyla daha uyumlu hale gelmiş durumda. MagSafe ayrıca başka aksesuarlarla da uyumlu. Mesela kılıflar bunun en bilinen örneklerinden biri. Apple tanıtımda kılıfları da açıklamıştı. iPhone 12'de kablosuz şarj özelliği de var. 15 W'a kadar MagSafe, 7,5 W'a kadar da Qi özellikli kablosuz şarj desteği bulunuyor. Kablosuz şarj, kabloluya göre daha yavaş.
Artılar
+Değişen tasarımla daha şık olmuş
+Oldukça hızlı
+Kamera performansı
+OLED ekran
Eksiler
-Kutusunda şarj adaptörü ve kulaklığın olmasını isterdik