LG’nin başarılı ekran-gövde oranıyla dikkat çeken yeni amiral gemisi modeli LG G6 inceleme konuğumuz oldu.
Boyutlar: 148.9 x 71.9 x 7.9 mm
Ağırlık: 163 g
Ekran: 5.7 inç'lik IPS LCD, 1440x2880 piksel
Sistem çipi: 4 çekirdekli 2x2.35 GHz Kryo & 2x1.6 GHz Kryo Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821
RAM: 4 GB
Hafıza: 32/64 GB (MicroSD kart desteği var)
Kamera: Çift 13 MP (f/1.8, OIS, 3-eksen faz tespiti AF) + 13 MP (f/2.4, AF yok), çift-LED flaş, 5 MP, f/2.2, 1080p ön kamera
Pil: Çıkarılamaz Li-Po 3300 mAh
Bağlantılar: 4G LTE Cat 4, USB Type C1.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth 4.2
İşletim sistemi: Android 7.0 Nougat
Sim kart türü: Nano SIM
Parmak izi okuyucu: Var
Fiyat: 3.699TL
Ekran
Başarılı tasarımın yanında cihazın ekranına da değinmeden geçmeyelim. LG G6, kardeşi LG G5'e oranla daha büyük bir ekranla geliyor. 5.7 inç!
18: 9 oranlı bu ekran ('FullVision' markalı) LG'nin kendi ekran bölümü olan LG Display tarafından yapıldı. LG G5'in QHD çözünürlüğü bu modelde arttırılmış ve piksel sayısını 2880 x 1440'a yükseltmiş ve OLED yerine LCD teknolojisi kullanılmış.
Ekranın köşeleri, çoğu telefonda gördüğümüz gibi köşeli değil, cihazın estetiğini korumak için kavisli.
OLED ekranın olmaması LG G6 için önemli bir kayıp olmuş. Zira bu cihazın Daydream ile uyumlu olmadığı anlamına geliyor. LG'den de VR konusunda yeni bir çözüm görmediğimiz için cihazın kullanıcıları VR dünyasına girmek için Cardboard ile idare edecekler.
Kötü haberin dışında iyi haber ise her türlü HDR içeriğin Dolby Vision / HDR 10 ile desteklenmesi.
Bu arada 18:9 ekran oranı kullanıcılara yeni bir seçenek getiriyor. Kullanıcılar uygulamaları ve oyunları istedikleri oranda çalıştırabiliyorlar. Uygulama ölçeği alanı kullanılarak istenilen uygulamalarda daha büyük ekran iyin 18:9 seçilebilir. Standart ise 16:7:9 oran seçili.
Always On Display(Her zaman açık ekran) ise iyi bir hamle gibi görünüyor. Telefon için hem faydalı hem de görsel açıdan cazip olan bir şey. Özellikle karanlıkta gerçekten işe yarıyor.
Son olarak cihazın kontrast oranı (iyi olmasına rağmen) Samsung üst seviye telefonlarda olduğu kadar derin değil; siyahlar yeteri kadar doğru değil.
Bölünmüş ekran, daha fazla kontrol
LG G6'nın performansından söz etmeden önce birkaç söz de kullanıcı arayüzü için etmezsek olmaz.
Android 7.0 Nougat'ın ve yeni Fullvision 18:9 ekranın nimetlerinden faydalanacak olan kullanıcılar, bölünmüş ekran özelliğiyle Android telefon kullanım deneyimlerini de ikiye katlayacaklar diyebiliriz. Çünkü kullanıcılar bu ekranlar sayesinde aynı anda iki işi çok rahat yapabilecekler. Örneğin, Youtube'dan video ya da müzik dinlerken diğer taraftan sosyal ağlarda dolaşabilecekler. Ya da "Kare Kamera" ile bir taraftan fotoğraf çekerken alt ekrandan da çekilen görüntünün anlık ön izlemesini yapabilecekler. Bunlar aklıma gelen ilk şeyler. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, telefon kullanım verimliliğini arttıracak daha birçok şey yapabilir.
Son olarak LG'nin G6'da, diğer telefonlara kıyasla daha rafine ve olgun görünümlü bir arayüz oluşturmayı hedeflediğini görüyoruz. Uygulama çekmecesi, simgeler ve bildirim alanından menülere kadar her şeyin genel görünümü "Premium" izlenimi yaratıyor.
Performans
Cihaz ilk duyurulduğundan bugüne kadar herkesin aklındaki soru içerisindeki Snapdragon 821 yonga setinin performansı. Aslında Snapdragon 821'in performansını zaten biliyoruz – önceki modellerden – ancak rakibi olan telefonların kullandığı Snapdragon 835'e oranla nasıl olduğu asıl önemli konu. Galaxy S8'den söz ediyoruz tabii ki.
İki telefon daha tanıtılmadan birbirleriyle karşılaştırılmaya başladılar ve birisinde daha eski Snapdragon 821 yonga seti bulunuyor.
LG G6'nın performansından söz ederken herhalde, akıcı, donmuyor, hızlı demenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum zira bu telefon bir amiral gemisi telefon.
Biraz kıyaslama yapabilmek adına LG G6 modelini rakibi Galaxy S8 ile hız testine soktum. İki telefonun aynı uygulamaları çalıştırma sürelerine ve Snapdragon 835'li Galaxy S8'in ne kadar farkı olduğuna baktım.
Sonuçta ise Galaxy S8 ilk turu 1:22 saniye, ikinci turu ise 2:40 saniyede tamamladı. Android'ten kaynaklı olarak Galaxy S8 bazı oyunları yeniden başlattığı için biraz uzun sürdü. LG G6 ise ilk turu 1:47 saniye, ikinci turu ise 2:20 saniyede tamamladı.
LG G6 modelinin AnTuTu Benchmark ve GeekBench testi sonuçları ise şu şekildeydi;
+Harika ekran
+Su geçirmez gövde
+USB Type-C
-Eski, Snapdragon 821 yonga seti
-Çıkarılabilir pilin olmaması