Sony, Türkiye pazarında PlayStation VR ile tek başına yol alacak. Dünyanızı değiştirmek ister misiniz?
Ekran: 5.7 inç OLED
Çözünürlük: 1920 x RGB x 1080 (960 x RGB x 1080)
Yenileme Hızı: 120 Hz, 90 Hz
Görüş Alanı: Yaklaşık 100 derece
Mikrofon: Entegre
Sensörler: İvme ölçer, jiroskop
Bağlantı: HDMI, USB
VR gözlüğü: Yaklaşık 187×185×277 mm (genişlik × yükseklik × uzunluk, çıkıntılı parçalar hariçtir, kafa bandı kısa halindeyken). Yaklaşık 610 gram (kablo hariç).
İşlemci ünitesi: Yaklaşık 143×36×143 mm (genişlik × yükseklik × uzunluk, çıkıntılı parçalar hariçtir). Yaklaşık 365 gram
Kullanım için nasıl bir alan gerekli?
Sanıyorum bu tip bir cihazın evde kullanılabileceği en uygun ortam, salonlar olacaktır. Çünkü geniş bir ortam şart. Ayrıca, etrafta kırılabilir ya da size zarar verebilir objelerin de olmadığına emin olmalısınız. Zira VR, bir süre sonra sizi tamamen içine çekebiliyor ve zihninizi yanıltarak farkında olmadan istem dışı hareketler yapabiliyorsunuz. Bunun sonucunda maddi hasarlara ve yaralanmalara yol açabilirsiniz. O sebeple, çok dikkatli olmalısınız!
Geniş bir alan buldunuz diyelim. PlayStation Kamera'yı aparatıyla birlikte televizyonun üzerine ya da uygun bir yere monte ediyorsunuz. Ardından ekrandaki görüntüyle kamera karşısındaki konumunuzu ayarlayarak görüntüyü en net seviyeye getirerek hazırlıklarınızı tamamlıyorsunuz. Şimdi sıra geliyor oyunlara. Hem vücut hareketleriniz hem de Dualshock 4'ünüz ile oyunlara dalabilirsiniz.
İyi kafa gol getirir, ama avizeyi düşürmemek kaydıyla
PlayStation VR'ı önce ben, sonra kardeşim, sonra babam, sonra annem, sonra da dedem denedi. Evet, bir nevi "aile boyu deneyim" yaşadık diyebilirim ve şimdi de bu deneyimlerimizden kısaca size bahsetmek istiyorum.
Ben
PlayStation VR kutusunun içinde bir de birçok demonun yer aldığı bir Blu-Ray disk geliyor. İlk dikkatimi futbol oyunu çekti ve ufak bir yükleme sürecinin ardından bizim salon kayboldu, kendimi gecenin bir vakti, güzel bir futbol sahasının ortasında buldum. Kafamı sağa sola çeviriyor ve yeni detaylar görüyorum. Bir yanda karga sesleri yankılanırken bir yanda da bana doğru gelecek topları bekliyorum. Hani çocukken sokak aralarında "Orta kafa gol" dediğimiz bir oyun oynardık. İşte bu oyun da aynen öyle. Farklı açılardan size orta açılıyor, siz de topa kafa vurarak gol atmaya çalışıyorsunuz. Kalenin farklı noktalarında farklı puan tabelaları yer alıyor ve o tabelalara isabet ettirmeye çalışıyorsunuz. Evet, bir yandan oyunu görüyor, bir yandan da kafa hareketlerinizle oyuna dahil oluyorsunuz. Hile yapmak isteyenler için, kafa yerine elinizi de sallayıp topa vurabilirsiniz.
Not: Bir süre sonra bu demo bana yeterli gelmedi ve oyunun tam sürümünü satın almak için online mağazaya gittim.
Kardeşim
Hem futbol oyununu hem de araba yarışını oynadı. Oynarken hem fotoğrafını hem de videosunu çekmemi istedi. Öyle hoşuna gitti ki, ilk başta yaklaşık 1 saat boyunca başından ayrılamadı. Bu durumu gören babam, ne oluyor diye merak ederek salona ilk adımlarını attı.
Babam
Babama önce araba yarışını açtık. Arabanın içindeyken bir sağa bir de sola bakarak etrafını şaşkınlıkla seyrettiğini söylüyordu. Oyun başladığında ise, kendini arabanın hızına adapte edemedi. Özellikle virajlarda düşecek gibi oldu ve bir süre sonra gözlüğü çıkarıp gitti. 2 saat boyunca başı döndüğü için yataktan kalkamadı.
2 saat aranın ardından bu kez futbol oyununu denemek istedi. Televizyonun altında ufak bir masamız var. PS VR'ı uzatma kablosu sayesinde geniş alanda kullanabildik, ama babam kendini kaybetmişti bir kere. Sol kanattan yapılan ortaya kafa atmak için öyle bir zıpladı ki masanın üstüne çıktı. Yine de zor tuttuk. Yoksa televizyona kafa atabilirdi. Eğlenceli anlardı.
Annem
Babamın ilginç hareketleri karşısında neşelenen annem de futbol oyununu kısa süreliğine test etti ve o belki de hepimizden daha sakin bir şekilde oyunu oynadı. Ama şansı pek yaver gitmedi ve hiç gol atamadı.
Ve dedem
Nereden nereye demeden edemedi. Bir zamanlar radyolar bile lükstü. Televizyonlar yavaş yavaş yaygınlaşıyordu. Tek kanallı, siyah beyaz yayınlı dönemler derken 90'lı yıllar itibarıyla özel kanallar çıkmaya başlamıştı. Tüplü televizyonlar bir kenara atılırken LCD'ler, plazmalar ve VR sistemleri arka arkaya geldi. İçimizde bu süreci görüp de mevcut durum hakkında en çok etkilenen dedemdi.
Son sözlere gelecek olursak...
PlayStation VR, sanal gerçeklik akımının an itibarıyla ilk ciddi temsilcilerinden bir tanesi. Yeni nesil konsol tarafına baktığımızda da tek. Kurulumu rahat, kullanımı kolay, görsel kalitesi de şu an için kabul edilebilir düzeyde iyi. Tabii içerik desteği ve Türkiye'deki erişilebilirliğini de göz önüne aldığımızda, PlayStation VR'ın iyi bir tercih olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. HTC Vive ve Oculus Rift'in Türkiye pazarında olmadığını tekrarlayalım. Ek olarak, HTC Vive ve Oculus Rift gibi ürünlere kıyasla PlayStation VR'ın daha uygun bir fiyatı olduğunu da ekleyelim.
PlayStation VR, Türkiye'de 24 Ocak itibarıyla satışta olacak. Ürünün satış fiyatı ise, 1699TL olarak belirlendi.
+ Şık tasarım
+ Kolay kullanım
+ Türkiye'de rahatlıkla bulunabilir ve geniş içerik desteği
- Özellikle göz ve alın kısımlarında kısa sürede terlemelere yol açabiliyor, alttan ışık sızdırabiliyor
- Kablo karmaşası can sıkabilir