Apple'ın 4 inç'lik yeni telefonunu kullandık ve performansını değerlendirdik.
Boyutlar: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Ağırlık: 113 gram
Ekran: 4 inç, 1136 × 640 çözünürlük, LED arka aydınlatmalı IPS LCD, 326 ppi
İşlemci: Apple A9 (1.85 GHz çift çekirdek) + tümleşik M9 yardımcı hareket işlemcisi
RAM: 2 GB
Hafıza: 16/64 GB
GPU: 6 çekirdekli PowerVR GT7600
Kamera: 12 MP ana kamera + 1.2 MP ön kamera
Pil: Çıkarılamaz 1624 mAh
Bağlantılar: 4G LTE Cat. 4, TD-LTE, TD-SCDMA, CDMA EV-DO Rev. A, UMTS/HSPA+/DC-HSDPA, GSM/EDGE, 802.11a/b/g/n/ac WiFi, Bluetooth 4.2, NFC, Lightning portu
İşletim sistemi: iOS 9.3 (iOS 9.3.1'e güncelleniyor)
Parmak izi okuyucu sensör: Var
Sim: Nano sim
Sar değeri: 1.17 W/kg (Baş bölgesi), 1.19 W/kg (Vücut)
Türkiye fiyatı: 16 GB 1999 TL, 64 GB 2399 TL
Ön tarafta ise 1.2 MP'lik kameraya yer verilmiş. Detaylı selfie'den yana değilseniz, ön kamera yeterli oluyor. Bu arada ön kamera için retina flaş özelliği eksik edilmemiş. iPhone 6s'ten bildiğimiz Live Photos yani Canlı Fotoğraflar iPhone SE'de bulunan özelliklerden bir tanesi. Canlı Fotoğraflar açıkken fotoğraf çektiğiniz anda birkaç saniyelik kayıt yapılıyor. Galeriye girdiğinizde Canlı Fotoğraflar açıkken çektiğiniz fotoğrafın üstüne tıklarsanız, oynadığını görebilirsiniz. Bu özellik hem arka hem de ön kamera da kullanılıyor.
Pil ömrü
iPhone'lar pil konusunda hiç bir zaman şampiyonluğa oynamadı. iPhone SE için de aynısı söz konusu. Telefonda 1624 mAh'lık pil yer alıyor. iPhone SE'de 1560 mAh pil var. iPhone SE'nin günlük kullanımda pil ömrü bir gün. Eğer 3G/4.5G üstünden video izlemez, ağır oyunları oynamaz ve ağır uygulamaları çok kullanmazsanız bu süre bir buçuk güne kadar uzayabilir. Ama gitarla saatlerce kayıt yapmaktan, ayrıca sıklıkla ağır uygulamaları kullanmam nedeniyle iPhone SE bana bir gün yetmedi. Akşamları bir daha şarj etmek zorunda kaldım. Telefonun 0'dan 100'e şarj olması 2 buçuk saati buluyor. USB üstünde şarj ederim derseniz, işiniz iş uzun süre beklerseniz.
iPhone SE genel olarak başarılı bir cihaz olsa da, arada bir hata var. Bluetooth kulaklıklarla görüşme yaparken karşı tarafın sesinin gelmemesi, cızırtı veya ses kalitesinde düşüş sorunları yaşanıyor. iPhone 6'da kullandığım bluetooth kulaklığı iPhone SE'de denedim ve bu sorunlar başıma geldi. İnternette yaptığım araştırmada başka tüketicilerin de benzer sorunlarla karşılaştığını gördüm. Yüksek ihtimalle iOS 9.3.2 güncellemesiyle birlikte bu durum ortadan kalkacaktır.
Sonuç nedir?
Artık geldik incelememizin sonuna. 4 inç'lik ekranı ve güncel donanımıyla birlikte iPhone SE, küçük ekran tercih eden tüketicileri hedefliyor. Eğer elinizde 4/4s veya 5 gibi bir cihaz varsa iPhone SE'ye geçiş yapabilirsiniz. iPhone 5s sahipleri de tercih edebilir, ama benim şahsi fikrim 5s'in en azından 1 sene daha kullanılabileceği yönünde. Diğer yandan daha önce hiç iPhone kullanmamış tüketiciler için iPhone SE başlangıç cihazı olarak düşünülebilir. Büyük ekranlı cihazdan iPhone SE'ye geçiş yapacak olursanız, ekran yüzünden alışmanız zaman alacaktır.
+Hızlı performans
+Başarılı kamera
+Kompakt tasarım
-Küçük ekranı herkese hitap etmiyor
-Bluetooth kulaklık kullanırken seste sorunlar yaşanıyor