Sony'nin yeni üst seviye Compact modeli test merkezimizde.
Boyutlar: 127,3 x 64,7 x 8,99 mm
Ağırlık: 138 gram
Ekran: 4.6 inç, 1280x720, Triluminos
Çipset: Qualcomm Snapdragon 810
İşlemci: 4 çekirdekli 1.5 GHz ve 4 çekirdekli 2 GHz
RAM: 2GB
Hafıza: 32GB + 200GB'a kadar microSD
GPU: Adreno 430
Kamera: 23MP ana kamera (5 kat net yakınlaştırma), flash + 5MP ön kamera
Pil: Çıkarılamaz 2700mAh
Bağlantılar: Bluetooth 4.1, aGPS, 4G, NFC, ANT+, DLNA, Wi-Fi SISO
İşletim sistemi: Android 5.1.1
Parmak izi okuyucu sensör: Var
IP65 ve IP68: Suya ve toza dayanıklı
Sar değeri: Kulakta kullanımda 1074 W/kg (10g), Vücuttayken 0.707 W/kg (10g)
Türkiye satış fiyatı: 1.999 TL
Sony'nin 2015'teki üst seviye telefon ailesine mensup Xperia Z5 Compact, bugünkü inceleme konuğumuz oluyor. Sony'nin Compact ailesi, "mini" olarak lanse edilen diğer cihazlara kıyasla daha farklı. Xperia Compact'lar, boyutları ufaltılmış olmasına rağmen yüksek teknik özelliklerinden pek taviz vermeden amiral gemisi modellerle yarışabilir güçte hazırlanıyor. Bakalım Compact serisinin en güncel üyesi olan Z5 Compact bize neler sunuyor...
Tasarım
Xperia Z5 Compact, genel olarak tasarım hatlarında radikal değişikliğe gidilen bir cihaz değil. Klasik Xperia çizgisine sahip, ama tabii ki Z5 ailesinin tüm üyelerinde olduğu gibi onun da tasarımında bazı düzenlemeler söz konusu. Öncelikle, cihazı elinize ilk aldığınızda, ufak boyutlarda olmasına rağmen biraz kalın olduğunu fark ediyorsunuz.
Xperia Z3 Compact, 8.6mm kalınlıktaydı. Z5 Compact ise, 8.99mm kalınlıkta. Çerçeve oranının da biraz arttığını gözlemlediğimiz cihaz, 138 gram ağırlığa sahip. Z3 Compact ise, 129 gram ağırlığındaydı. Kısacası bu yeni ürün, bir önceki ürüne göre biraz daha kalın, çerçeve oranı yüksek ve biraz daha ağır.
Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.
Selefi ile kıyasladıktan sonra gelelim Z5 Compact'ın diğe tasarım detaylarına. Cihazın sağ yan tarafına baktığımızda, klasik güç tuşunun yerini parmak izi okuyucu sensörlü güç tuşunun aldığını görüyoruz. Aşağıya doğru da tek parça ses tuşları ve kamera kısayol tuşu dizilmiş. Sony'nin sunduğu bu fiziksel tuşlar genelde kullanımı kolaylaştırdığı için övgü toplar. Özellikle kamera kısayol tuşunun yer alıyor olması güzel bir detay, ancak tuşların konumlandırılmasında biraz daha düzenleme yapılabilirmiş. Örneğin güç tuşu biraz daha yukarıya kaydırılarak ses tuşları da biraz daha üste gelebilir, böylece tek elle sağlam tutuş sağlanırken bu tuşlar da rahatlıkla kullanılabilirdi. Şu haliyle ses tuşlarına ulaşmaya çalışırken telefonu tutuş şekliniz de zayıflıyor ve bu esnada cihazı düşürme riskiniz artıyor.
Cihazın sol yan tarafına baktığımızda, çerçeveye işlenmiş şık Xperia logosu ve alt kısımda da bir kapak görüyoruz. Kapağı açtığınızda, nano sim kart girişi ve microSD kart girişine ulaşabiliyorsunuz. Ve yine çerçevelere baktığımızda, hem önden hem de arkadan biraz çıkıntılı olarak tasarlandığını görüyoruz. Böylelikle hem ekran camı hem de arka kısımdaki cam kaplamanın olası bir düşmede korunması hedefleniyor.
+ Tek elle kullanıma uygun, suya ve toza dayanıklı tasarım
+ Başarılı parmak izi okuyucu
+ Performanslı çalışıyor
+ Başarılı kameralar
- Biraz daha ince ve hafif olarak tasarlanabilirdi