Sony'nin yeni üst seviye modeli test merkezimizde.
Boyutlar: 146 x 72 x 7.3 mm
Ağırlık: 154 gram
Ekran: 5.2 inç, 1080 x 1920, X-Reality ve Triluminos
Çipset: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
İşlemci: 4 çekirdekli 1.5 GHz Cortex-A53 ve 4 çekirdekli 2 GHz Cortex-A57
RAM: 3GB
Hafıza: 32GB + 200GB'a kadar microSD
GPU: Adreno 430
Kamera: 23MP ana kamera (5kat net yakınlaştırma), flash + 5MP ön kamera
Pil: Çıkarılamaz 2900mAh
Bağlantılar: Bluetooth 4.1, NFC, A-GPS, ANT+, Wi-Fi
İşletim sistemi: Android 5.1.1
Parmak izi okuyucu sensör
IP65 ve IP68: Suya ve toza dayanıklı
Türkiye satış fiyatı: 2.499 TL
Sony, yakın bir zamanda yeni üst seviye Xperia Z5 telefon ailesini görücüye çıkarmıştı. Bu aile, Xperia Z5, Z5 Compact ve Z5 Premium'dan oluşuyor. Bugün inceleyeceğimiz model ise, 5 inç ekranı ve premium tasarımıyla dikkatleri üzerine toplayan Xperia Z5 oluyor.
Tasarımda ince işçilik
Xperia Z5, ilk bakışda Sony'nin önceki Xperia amiral gemileriyle tasarımsal benzerlikler taşısa da birçok geliştirmeyle ve değişiklikle birlikte geliyor. Yanlardan yumuşatılmış metal bir çerçeveyle tasarlanan telefon, tek elde sağlam bir tutuş hissi uyandırıyor. Zaten dikkatli bakıldığında, yanlardaki çerçevelerin biraz çıkık olarak tasarlandığını fark ediyorsunuz. Peki bu dezavantaj mıdır?
İnceleme videosunun yüksek çözünürlüklü hali için tıklayın.
Çerçevelerin biraz çıkık olması, belki ekranı da korumak için işe yarayabilir, ama uzun süreli kullanımlarda avuçta ufak batma hissi oluşturabiliyor. Öte yandan, telefonu kulağınıza götürdüğünüzde de üst çerçevenin çıkıntısı kulağınızı rahatsız edebilir. Telefonu birkaç arkadaşımıza da denettik ve çerçeveler konusunda onların da fikri bizle aynıydı.
Çerçeve ve üzerindekiler hakkında konuşmaya devam edecek olursak, Sony'nin ince detaylara önem verdiğini söyleyebiliriz. Sağ yan tarafa baktığınızda, kamera kısayol tuşuna yer verilmiş. Tuşun hemen yanında da bir kamera tasarımı dikkatleri çekiyor. Parmak izi okuyucu sensör özelliği bulunan güç tuşunu görüyoruz. Sony, son yıllarda kullandığı güç tuşu temasını bir kenara atmış ve içe doğru gömülü, daha sade bir tasarıma yer vermiş. Tuşun içeri gömülü olması, tek elle tutuşta baş parmağınızın rahatlıkla oturmasına imkan tanıyor. Bir de kamera tuşu ile güç tuşunun arasına tek parça olarak ses tuşu yerleştirilmiş. Bu tuş, daha rahat bir kullanım için belki biraz daha yukarıya kaydırılabilirdi.
Telefonun sol yanına baktığımızda da Sony'nin Xperia logosunun metal çerçeveye işlendiğini görüyoruz. Gerçekten çok hoş görünmüş. Üst tarafta bir kapak var ve açtığımızda, microSD kart ile nano sim kartın yerleştirilebildiği tek bir tepsiye yer verildiğini görüyoruz.
Telefonun ön kısmında herhangi bir fiziksel tuşa yer verilmemiş. Android tuşları, ekranın alt kısımında konumlandırılıyor. Cihazın sol üst tarafında bir bildirim led'i var ve farklı renklerde yanıyor. Ayrıca üst ve alt tarafta hoparlörler de konumlandırılmış. Telefonun üst tarafındaki kulaklık girişi ve alt kısımdaki micro USB bağlantı noktasında koruyucu bir kapağa yer verilmemiş olması da dikkat çekici. Bu tip hareketler, kullanımı daha da kolaylaştırıyor.
+Başarılı kameralar
+ Göze hoş gelen, suya ve toza dayanıklı tasarım
+ Başarılı pil
+Başarılı parmak izi okuyucu
- Dışa doğru çıkık tasarlanan çerçeveler bazen rahatsızlık yaratabiliyor
- Kamera çalışırken ve oyun oynarken cihazın ısı seviyesi fark edilir düzeyde artıyor