Asus'tan sıkı PC oyuncularına yönelik "ilklerin" monitörü.
Panel Boyutu: Geniş ekran 27.0"(68.47cm)
Gerçek Çözünürlük: 2560x1440
Piksel Değeri: 0.233mm
Parlaklık(Max): 350 cd/㎡
Kontrast Oranı (Max): 1000:1
Görüş Açısı (CR≧10): 170°(H)/160°(V)
Tepki Süresi: 1ms (Griden Griye)
Ekran Renk Sayısı: 16.7M (gerçek 8 bit)
3D Teknolojisi: Shutter Glasses 3D Teknolojisi
GamePlus(modları): Var (Aimpoint/Zamanlama)
Sinyal Giriş: DisplayPort 1.2
USB Port(ları): 3.0x2
Güç tüketimi: 90W
Ağırlık: Net 7 kilo, brüt 10.5 kilo
Satış fiyatı: 3537 TL
G-SYNC nedir diyecek olursanız kısaca açıklayalım. Bu teknoloji, monitörün görüntü yenileme hızıyla ekran kartının görüntü sunma performansını dengeleyerek kopuklukların olmasını engelliyor. G-SYNC destekli gelişmiş bir Nvidia ekran kartına sahipseniz performans kaybı yaşamadan, takılmalara tanıklık etmeden oyunların çok daha akıcı şekilde oynandığına tanıklık edeceksiniz. Çünkü yüksek FPS oranlarını gördüğünüzde monitörünüz de kendini bu performansa göre ayarlayacaktır. Dolayısıyla an itibarıyla en iyi görüntü sunan oyuncu monitörlerinden bir tanesinin bu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ve evet, farklı bir ekra kartına sahipseniz G-SYNC teknolojisinden faydalanamıyorsunuz, ama yine de monitörün getirisi olarak keskin ve başarılı görüntülerle karşılaşabilirsiniz.
Ek olarak, monitörde Nvidia'nın Ultra Low Motion Blur teknolojisine de yer veriliyor. Böylece özellikle aksiyonu yüksek hareketli sahnelerde karşılaştığınız bulanık ortam ve obje görüntülerine veda edebilirsiniz. Çünkü bu detaylar da ortadan kalkıyor ve daha fazla detayı net şekilde görebiliyorsunuz. Bu modu kullanabimek için G-SYNC teknolojisine sahip olmanız gerekiyor ve 85Hz, 100Hz ve 120Hz oranlarını seçmeniz gerekiyor.
Filmler için ideal mi?
Eğer ana amacınız bir şeyleri izlemek ise, ideal olmadığını söyleyebilirim. Zira monitör, tam karşıdan bakıldığında, yani bir PC oyuncusu pozisyonunu aldığınızda başarılı görüntüler sunuyor. TN panele sahip olan ürün, farklı açılarda; yukarıdan, aşağıdan veya yanlardan bakıldığında görüntüde kalite kayıpları yaşıyor. Tabii ki en ufak dokunuşla monitörün açılarını ayarlayabildiğinizi tekrarlayalım, ama aynı anda birden fazla kişinin farklı açılardan monitördeki bir filmi izlemeye çalışmasını düşünürsek, %100 verim alınamayacaktır. TN panel kullanılması da "öteki panellere nazaran daha hızlı yanıtlar veriyor" olarak açıklanıyor. Ancak görüldüğü gibi kayıpları da var.
NVIDIA 3D Vision ile film keyfi
Monitörle 3D oyun ya da 3d Blu-Ray film keyfi de yaşamanız mümkün. Biliyorsunuz, son yıllarda 3D özelliği çok fazla kullanılmaya başlandı ve ev sineması olarak baktığımızda keskin görüntüler sunan Blu-Ray'ler de yavaş yavaş DVD filmlerin yerlerini alıyor. 3D oyunlarla keyif yaşarken 3D film keyfi için de bu monitöre başvurabilirsiniz. Ancak az evvel de dediğimiz gibi, monitörü tam karşıdan görmeniz gerekiyor, ki kalitede kayıplar yaşanmasın. Ve 3D Vision için kutudan ayrı olarak satılan Nvidia 3D Vision kitine sahip olmanız lazım. Bu gözlüğün de ülkemizde yaklaşık 400 lira civarında bir fiyatı var.
Son sözlere gelecek olursak
ROG SWIFT, tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle oyun oynamayı ciddiye alan ve bütçe konusunda sıkıntı çekmeyecek PC oyuncularına hitap ediyor. "PC oyuncuları" diyoruz, çünkü Asus'un ürünleri genellikle PC oyuncularına yönelik oluyor. Bunun bir eksi noktası olarak da monitörde HDMI bağlantı noktasına yer verilmemesinin bizi üzdüğünü söylemek istiyoruz. En nihayetinde birden fazla platformda oyun oynayıp da bu platformları tek bir gelişmiş monitör altında toplamak isteyen oyuncular var. Ne var ki ROG SWIFT buna izin vermiyor.
Öte yandan, cihazın yüksek çözünürlük sunan büyük ekranı, görüntüyü net ve keskin bir şekilde sunmasına yardımcı olan birçok teknolojisiyle an itibarıyla en gelişmiş monitörlerden bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Eğer gelişmiş bir Nvidia kartına da sahipseniz şu an için ROG SWIFT'ten daha iyi performans sunan bir 27 inç oyun monitörü bulmanız çok zor.
ROG SWIFT, ülkemizde 3537 TL fiyat etiketiyle satılıyor.
+ Göze hoş gelen kullanışlı tasarım
+ Gelişmiş oyunlarda dahi keskin ve akıcı görüntü kalitesi
+ Türkçe arayüz ve başarılı fiziksel tuşlar yardımıyla rahat kullanım
- HDMI girişi de olsaydı konsol bağlanabilirdi
- Farklı açılardan bakıldığında kalite kaybı yaşatabiliyor, filmler için pek uygun değil.