Samsung'un kavisli ekranıyla dikkat çeken yeni Note modeli test merkezimizde.
Boyutlar: 151.3 x 82.4 x 8.3 mm
Ağırlık: 174 gram
Ekran: 5.6 inç, 1600 x 2560, Super Amoled, 524ppi
İşlemci: Qualcomm Snapdragon 805, 4 çekirdekli 2.7 GHz Krait 450
RAM: 3GB
Hafıza: 32GB (128GB'a kadar microSD)
GPU: Adreno 420
Kamera: 16MP flash ışıklı 2160p ana, 3.7MP 1440p ön kamera
Batarya: 3000mAh çıkarılamaz batarya
Bağlantılar: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, ANT+, indirme hızlandırıcı, Bluetooth 4.1, NFC, IR LED (uzaktan kumanda), LTE 4G, GPS, Glonass, Beidou
Sim türü: microSim
İşletim sistemi: Android 4.4.4
Fiyat: 2.799 TL
Note Edge, tek elle kullanım için ekran boyutunu küçültme, tek elle giriş, yan tuş paneli gibi seçenekler de sunuyor.
Ana ekranın olduğu gibi kavisli ekranın da dokunuşlara verdiği tepkiler güzel. Kullanımı zor değil ve hatta eğlenceli bile olabiliyor. Tabii bu ekranda yalnızca favori uygulamalarınızla ilgilenmiyorsunuz. Facebook ve Twitter başta olmak üzere çeşitli hesaplardan bildirimler geldiğinde bunları görebiliyorsunuz ve eğer isterseniz bu bildirimlere dokunarak kaynağına ulaşabiliyorsunuz. Aramaları cevaplama veya kabul etmeme seçenekleriniz de yine burada görünüyor.
Az evvel cihaz hakkında bahsederken, kavisli ekranın bir amacının da ana ekran kullanımını geliştirmek olduğundan söz etmiştik. Telefonunuzun ekranı ne kadar büyük olursa olsun, bir bildirim geldiğinde bu bildirimler ekranınızda belli bir alanı kaplar ve kısa süreli de olsa görsel kayıplar yaşatır. İyi grafiklere sahip bir oyun oynadığınızı düşünün. Bazı oyunlarda her detay önemlidir. Veya bir film izlediğinizi düşünün. Açılan bildirim paneli sebebiyle görüntünün bir kısmı engelleneceği için canınız sıkılabilir. Note Edge'te ise bu bildirimler yan taraftaki ekranda göründüğü için ana ekranın bütünlüğü bozulmuyor ve en iyi deneyimi yaşayabiliyorsunuz.
Ek olarak, bazı uygulamaların yönetim panelleri de yine kavisli ekrana kaydırılmış durumda. Örneğin kamera uygulamasını açtığınızda, çekim tuşundan diğer ayarlara kadar hemen her seçeneğin buraya yerleştirildiğini görüyorsunuz. Böylece fotoğraf çekmeden önce ekrandaki detayları daha iyi görebiliyorsunuz.
Edge ekranı, kolay kullanım sunmayı amaçlarken enerjiden de tasarruf ettirmeyi amaçlıyor. "Peki bunu nasıl yapıyor?" derseniz, ana ekrandan bağımsız çalışma prensibini tekrarlayabiliriz. Telefonunuz uyku modundayken kavisli ekrana parmağınızı ileri geri sürterseniz yalnızca bu ekranın açıldığını göreceksiniz. Böylece bildirimler ve uygulamalarınıza ana ekranı açmadan, daha az güç tüketerek ulaşabiliyorsunuz.
Peki Edge ekranının sorunları yok mu?
Deneyimlediğim yaklaşık 10 günlük süreçte Edge ekranının önemli bir sıkıntısıyla karşılaşmadım. Tabii ki ilerleyen zamanlarda daha da geliştirilebilir bir teknoloji bu. Ne var ki elimizdeki ürünün de bir ilk olduğunu tekrarlamak gerekiyor. Ancak ara ara kavisli ekran ve ana ekran arası geçişler yaptığınızda kasılmalarla karşılaşabiliyorsunuz. Ve dediğimiz gibi sol elini kullanan teknolojiseverler, sağ elini kullananlarla mukayese edildiğinde biraz sıkıntı çekebilir.
+ Dikkat çekici tasarım
+ Kavisli ekranla birlikte başarılı bir Super Amoled ekran deneyimi
+ Başarılı kameralar
- Ara ara kasmalar gözlenebiliyor
- Sağ elini tercih eden kullanıcılara kıyasla sol elini tercih eden kullanıcılar biraz zorlanabilir.