Sony'nin amiral gemisi Xperia Z3'ü test merkezimizde ağırladık.
Boyutlar: 146 x 72 x 7.3 mm
Ağırlık: 152 gram
Ekran: 5.2 inç, 1080 x 1920 çözünürlük, 424ppi, IPS LCD
İşlemci: MSM8974AC Snapdragon 801, 4 çekirdekli 2.5GHz Krait 400
RAM: 3GB
Hafıza: 16GB/32GB dahili (128GB'a kadar microSD)
GPU: Adreno 330
Kamera: 20.7MP flash ışıklı ana kamera, 2.2MP ön kamera
Batarya: Çıkarılamaz 3100 mAh
Bağlantılar: aGPS, Bluetooth 4.0, NFC, Glonass, ANT+, Wi-Fi Genel Alan fonksiyonelliği, DLNA, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Sim türü: Nano Sim
Sertifikalar: IP65 - IP68. 1 buçuk metreye kadar su derinliğinde yarım saat çalışabiliyor. Toz geçirmiyor.
İşletim sistemi: Android 4.4.4 KitKat
Kameralar
Akıllı telefonlarda iyi kameralar artık olmazsa olmaz. Sony de en iyi mobil kamerası olarak yıllardır lanse ettiği Exmor RS sensörlü, 8X dijital zoom'lu 20.7MP'lik ana kamerasını Z1 ve Z2'nin ardından biraz daha geliştirerek Z3 Compact ve Z3'te de kullanıcılara sunuyor. Telefonun arka kısmındaki ışıklı kamera, özellikle gün ışığında güzel çekimler yapıyor. Gece çekimlerinde daha iyi renkler elde edilebilmesi için bu kez ISO 12800 değeri bulunuyor. 4K video kaydı da var, ancak 4 dakika gibi bir sürede cihazda aşırı ısınmalar gözlenebiliyor. 4K konusunda hala telefonların yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Ön tarafta ise, 1080p videolar çekebilen ve görüntülü görüşmeler gerçekleştirip selfie - öz çeim fotoğraflar çekebileceğiniz ikinci kamera yer alıyor. Onun da çekim kalitesinin ışık düzeyi yüksek ortamlarda iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Tabii Sony, kameralarının yanında kamera yazılımlarıyla da dikkat çekiyor. Ar Efekti ile çektiğiniz fotoğraflara sanal manzaralar, karakterler ekleyebilir, Live on YouTube sayesinde anında videolu canlı yayın gerçekleştirebilir, Social Live ile anında Facebook'ta paylaşımlarda bulunabilirsiniz örneğin. Çeşitli video ve fotoğraf düzenleme, efekt verme seçenekleri de bulunuyor.
Batarya ömrü
Xperia Z3'te çıkarılamaz 3100mAh değerinde batarya bulunuyor. Bu batarya ile bir günü rahatlıkla görebiliyorsunuz. Tasarruf modu olan Stamina'yı açtığınızda ise, ikinci gün de kullanımınızı sürdürebiliyorsunuz. Sony, Stamina modunu biraz daha geliştirerek bize Ultra Stamina seçeneğini de sunuyor. Bunu aktif ettiğimizde, fotoğraflar, telefon rehberi ve mesajlaşma gibi temel uygulamalar haricinde geri kalan uygulamalar devre dışı kalıyor ve ekran da siyah beyaz oluyor. Böylece cihaz daha az güç harcadığı için daha uzun süre kullanılabiliyor.
Örnek fotoğraflar için tıklayın.
Xperia Z3 ile Z3 Compact arasındaki farklar
Xperia Z3 ile Z3 Compact'ı karşılaştırdığımızda, birçok özelliğinin aynı olduğunu görüyoruz. Bu da Xperia Z3 Compact'ın aslında "özellikleri kırpılmış bir mini telefon olmadığını" gösteriyor. Daha çok, ufak boyutlu modelleri sevenlere yönelik hazırlanmış yüksek özelliklere sahip bir model. Z3 ise, büyük ekranına rağmen ince gövdesiyle tek elle kullanımı mümkün kılan bir model.
+ Kullanışlı ve şık tasarım
+ Yüksek performans sunuyor
+ Suya karşı daha dayanıklı ve toz geçirmiyor
+ 2 günü görebildiğiniz batarya performansı
- Kamera çekimleri güzel, ancak zoom ve 4K tarafı zayıf
- Arka tarafının kaygan olması ve bir süre sonra terlemelere yol açması, 5.2 inç ekranlı bir telefon için sıkıntılar oluşturabilir.