Merakla beklenen telefonlardan biri olan Nexus 5, Teknokulis’in inceleme merkezinin yeni konuğu oldu. Tepeden tırnağa kadar telefonu inceledik.
Ekran boyutu: 4.95 inç IPS
Ekran çözünürlüğü: Full HD, 445 ppi
İşlemci: 4 çekirdekli 2.26 GHz'de çalışan Qualcomm Snapdragon 800 (Krait 400)
RAM: 2 GB
GPU: Adreno 330
İşletim sistemi: Android 4.4 KitKat
Ağırlık: 130 gram
Boyutlar: 69.17x137.84x8.59 mm
Kamera: 8 megapiksel
Ön kamera: 1.3 megapiksel
Batarya: 2300 mAh
Performans ve kullanım tecrübesi
Cihazda; 4.95 inç Full HD (1920x1080 çözünürlüğünde) IPS ekran, 2.26 GHz'de çalışan 4 çekirdekli Qualcomm Snapdragon 800 işlemci, 450 MHz'lik Adreno 330 GPU, 2 GB RAM, 16/32 GB dahili depolama alanı seçenekleri, 2300 mAh batarya, 1.3 megapiksel ön kamera ve 8 megapiksel OIS (Optical Image Stabilization) özelliğinde arka kamera bulunuyor. 8 megapiksel kamera ve 2300 mAh batarya değerlerinin daha yüksek olmasını bekliyordum, ama işlerini yapıyorlar. İlerleyen satırlarda daha detaylıca batarya ve kamera kullanımına gireceğim.
Nexus 5'in ekranını başarılı buldum. Renk, kontrast, parlaklık gibi konularda performansı iyi. Dokunmatik konusunda da tepkisi yüksek. Yaptığım çoklu dokunmatik testlerinde ve uygulamalardaki tepkimelerinde ne kadar hızlı ve tepkili olduğunu çok kere gösterdi. Full HD çözünürlükteki videolarda da iyi iş çıkardı. Videoları kanlı canlı gösterdi. 445 ppi oranındaki ekranda Corning Gorilla Glass 3 kullanılmış. Bu da ekranın belli bir yere kadar düşme ve darbelere karşı dayanıklı olmasını sağlıyor.
Nexus 5'i klasik olarak benchmark'larla test ettik ve cihaz iyi puan almayı başardı. Benchmark puanları şu şekilde:
AnTuTu: 23267
3D Mark Ice Storm Unlimited: 14859
3D Mark Ice Storm Unlimited: Maxed Out
Geekbench 2: 3146
Ama sentetik testlerden daha çok günlük kullanım ve performansına değinmek istiyorum. Çünkü asıl performansı testlerle değil, tüketiciye sunduğu kullanımla oluyor. Snapdragon 800 işlemci sonuç olarak Qualcomm'un en üst seviye işlemcisi ve gayet yüksek performans sunuyor. Tabii telefonda herhangi bir arayüz veya ekstra yazılım özelliği olmadan safkan Android işletim sistemi olması da performansı uçuruyor açıkçası. Arayüz geçişleri, uygulama açılış hızları, oyunlar, işlemciye bindirme yapan uygulamalar veya ağır grafikli oyunlarda sorun çıkmadı. Oynadığım oyunlarda performans düşüşü veya yavaşlama yaşamadım. İşe gidip gelirken yolda oyun oynarım, videolar filan izlerim. Ama Nexus 5'i kullandığım zaman performans konusunda hayal kırıklığı yaşatmadı. Donanımsal olarak hakkını veriyor. Ama ısınıyor da, bunu da belirteyim.
Bizim incelediğimiz model 32 GB'lık modeldi. Ama bunun yaklaşık 27 GB'ı kullanıcıya kalıyor. 16 GB'ta tabii ki biraz daha az kalıyor. Eğer benim gibi video veya müzik arşivinizi telefona atan biriyseniz 16 GB'lık model yetmeyebilir. Bu yüzden 32 GB'lık tavsiyem olacaktır. Ama normal bir kullanım için de 16 GB'lık model yeterli olacaktır. Yine de içimden keşke microSD kart desteği olsaydı dedim. Nexus 4'te de microSD kart desteği yoktu, bu hayal kırıklığı yapmıştı bana. Bu yüzden Nexus 5'te genişletilebilir hafıza beklentim yoktu . Hiç değilse Nexus 4 gibi 8/16 GB'lık sürümlerle gelmedi Nexus 5. Cidden tepki toplardı.
+Genel olarak hoş tasarımı var
+Güncellemeleri hemen alabilmesi
+Başarılı ve canlı IPS ekran
+Akıcı ve yüksek performans
-Kamera ve bataryası daha yüksek olabilirdi
-microSD kart desteği yok