LG'nin amiral gemisi statüsündeki Optimus G'sini inceledik.
Ekran boyutu: 4.7 inç
Ekran çözünürlüğü: 1280x768 - 318ppi
İşlemci: 1.5 GHz, dört çekirdekli
RAM: 2 GB
GPU: Adreno 320
İşletim sistemi: Android 4.1.2
Ağırlık: 145 gram
Ebatlar: 131.9 x 68.9 x 8.5 mm
Kamera: 13 megapiksel, 1080p
Ön kamera: 1.3 megapiksel
Batarya: 2100 mAh
Teknik detaylar
İlk bakışta, Optimus G'nin güzel bir görünüme sahip olduğunu ve kullanılabilirlik konusunda ciddi bir sıkıntısının olmadığını belirtelim. Teknik özelliklerine gelecek olursak, birçok üst düzey Android'te olduğu gibi bu telefonda da dört çekirdekli 1.5 GHz değerde Snapdragon S4 Pro işlemcinin kullanıldığını görüyoruz. 2GB RAM ile desteklenen işlemci, arkasında Adreno 320 GPU'sunu da alınca, telefonu performanslı bir yapıya büründürüyor.
Üç boyutlu oyun testlerimizde telefonun genellikle akıcı performans sunduğunu, önemli bir problem çıkarmadığını söyleyebiliriz. Uygulama performansları, menüler arası geçişler, çoklu uygulama çalıştırıldığında telefonun sunduğu hız da gayet iyiydi. Yaptığımız Antutu testinde ise, özellikle Xperia Z ve HTC one gibi güçlü Android'lerin arkasında kaldığını gördüğümüzü de ekleyelim. Tabii bu tip testlerin sonuçları aynı donanıma sahip cihazlarda farklı sonuçlar da verebiliyor (İçine yüklenen uygulama sayısı, şarj seviyesi ve benzeri unsurların da etkisi olabiliyor).
Android 4.1.2 ve LG'nin güzellikleri
Optimus G, Android 4.1.2 işletim sistemiyle geliyor. Sağ yan taraftaki tuşa bastığınızda, güzel bir tablo karşılıyor sizi. Ekran kilidini açmak için dokunduğunuzda da, bir su damlası büyüyerek kilidi açıyor. Menüler arası geçişlerde değişen arkaplan görselleri ve kişiselleştirme özellikleri bir yana, üst kısımda yer alan bildirim barını aşağıya indirdiğinizde, standart wi-fi, bluetooth, takvim gibi uygulamaların haricinde, LG'nin yeni bazı eklemeler de yaptığını görüyorsunuz. Mesela hızlıca ekranın üzerinde not almanız için hazırlanan Quick Memo uygulaması ve pil ömrünü tasarruflu tüketmenize yardımcı olan EcoMod uygulaması...
Telefonda en dikkat çekici özelliklerden bir tanesi, bir uygulamayla ilgileniyorken diğer uygulamayı pencere boyutuna getirip, arkaplanda transparan hale getirebiliyor ve orada çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. Örneğin bir video açtınız ve izliyorsunuz. Videoya bir kez dokununca, sağ üst köşede boyutlarıyla ilgili ibareler çıkıyor. Oradan önce boyutunu düşürebilir, sonrasında da yine üstte yer alan imleci yerinden oynatarak transparanlık seviyesini belirleyebiliriz. Video transparan haldeyken ona dokunamıyoruz ve böylelikle ön taraftaki işlemlerimiz de zarar görmemiş oluyor. Bir de Quick Translator uygulaması var. Bu uygulama da kamera aracılığıyla çalışıyor ve birçok farklı dilde çeviriler yapabiliyor. İsterseniz marketten yeni dil dosyaları da indirebiliyorsunuz. Ve evet, Türkçe desteği de var.
Google Play, Youtube, Gmail, Chrome gibi standart uygulamaları bir yana bırakırsak, telefonun internet tarayıcısına da bakmamız gerekiyor. HTML 5 ve Flash destekli tarayıcı, site açılışlarında ve gösterimlerinde güzel bir performans sunuyor. Boyutlandırmayı hızlıca yapabiliyor, ayrıca sayfa üzerinde videolar da izleyebiliyoruz. Örneğin Teknokulis.com'a girerek sitede biraz gezdik ve ardından da sitemize yüklediğimiz MP4 formatındaki bir videoyu sayfa üzerinden açtık. Sonuç başarılıydı.
+ Başarılı tasarım
+Rahat kullanılabilirlik
+İlgi çekici arkaplanda uygulama çalıştırma özelliği
-Gece çekim modunda kamera daha iyi olabilirdi
-Hafıza artırılamıyor