Sony'nin bu seneki amiral gemisi Xperia Z'yi, ofisimizde ağırladık.
Ekran çözünürlüğü: 1080 x 1920, 441 ppi
İşlemci: Snapdragon S4 Pro, 1.5 GHz, 4 çekirdek
RAM: 2 GB
GPU: Adreno 320
İşletim sistemi: Android 4.1, TimeScape
Ağırlık: 146 gram
Kalınlık: 7.9 mm
Kamera: 13 megapiksel, 1080p
Ön kamera: 2.2 megapiksel
Batarya: 2330 mAh
Özellikler
En başta belirtelim: Sony Xperia Z içerisinde Android 4.1 kurulu olarak geliyor. Hazırlandığında, Android 4.2'ye geçiş yapılacak. Xperia Z, tabii ki TimeScape arayüzünü kullanıyor. Bu arayüzün özelliği, daha önceki Xperia incelemelerinde bahsettiğimiz gibi "basitlik". Sony'nin en başarılı bulduğum yönü olan TimeScape arayüzü, biraz daha geliştirilerek Xperia Z ile kullanıcılara sunulmuş. Artık eskisi gibi basit olmasa da eklemeler tadında bırakılarak, rakiplerine oranla basit kalması sağlanmış. Mesela artık bildirim çubuğunu aşağı indirerek çeşitli ayarlara ulaşabiliyoruz. Diyeceksiniz ki "Samsung'da zaten vardı". Evet, vardı ama o kadar çok seçenek sıkıştırılmıştı ki oraya, sağa veya sola kaydırma yapmamız gerekebiliyordu. Xperia Z'de yalnızca 4 adet ayar yer alıyor: Ses, BlueTooth, WiFi, internet. Ayrıca, eski ürünlerinde de yer alan Ayarlar kısayolu da en sağa yerleştirilmiş durumda.
Xperia Z'de gördüğüm en güzel özelliklerden biri de, uygulamalar arasında geçiş için kullanılan sayfaya eklenebilen mini uygulamalar. Buraya hesap makinesi ve kronometre gibi basit uygulamalar ve kısayolları konumlandırılabiliyor. Dahası, Play Store'dan indirilebiliyor.
Xperia Z'nin ekranı, tahmin edeceğiniz üzere harika görünüyor. 1920 x 1080 piksel çözünürlük sağlayan ekranı, 441 ppi değerini sunuyor. 441 ppi değeri, insan gözünün ortalama 300 ppi değerini görebildiği göz önünde bulundurulduğunda biraz gereksiz kaçıyor. Açıkçası Xperia S'in ekranından çok da farklı bir şey göremedim. Bu noktada gözlerimin ciddi anlamda hassas olduğunu da belirtmeden geçmeyim. LCD teknolojisi yerini yavaş yavaş IPS'e bırakıyor olsa da Sony, LCD sevdasından vazgeçmeyecek gibi görünüyor. Ürünün ekranı LCD olsa da, farklı açılardan bakıldığında çok da fazla bozulma yaratmıyor. Tabii IPS panel olsaydı, sıfıra yakın bir bozulma ile karşılaşacaktık. İçerisinde yüklü olarak gelen Bravia Engine 2 teknolojisi de, ekranın videolarda ve fotoğraflarda çok daha başarılı bir kalite sunmasını sağlıyor.
Görsel tarafta hal böyleyken, işitsel taraf hakkında da bilgi sahibi olalım. Ürünün müzik yeteneği, hali hazırda başarılı olan 2012 Xperia'lara göre geliştirilmiş. Walkman uygulaması üzerinde çok fazla değişikliğe gitmeyen Sony, minik eklemeler gerçekleştirmiş. Bu eklemelerden ilki, görselleştirici. Görselleştirici sayesinde telefonunuzda müzik dinlerken, göze hoş gelen görselleri görüntüleyebileceksiniz. Gerçek anlamda bir işlevi bulunmayan bu özellik, "süs" niyetine eklenmiş. Asıl geliştirme özelliği ise ses tarafında yapılmış. Cihaz, eskisinden daha fazla ses seçeneğine sahip. Menülerde yer alan seçenekler sayesinde çok daha başarılı bir müzik ziyafeti çekmeniz mümkün.
Ürünün beraberinde gelen kulaklıklar, eski Xperia'lardaki kulak içi kulaklıklardan farklı. Daha yeni bir model kullanılıyor. Bu yeni modelin ses kalitesinin, eskilere göre çok da farklı olmadığını düşünüyorum. Baslar yine güçlü, diğer sesler yine kısık. Telefon ve kulaklıklığı beraber değerlendirecek olursak, basların ve tizlerin çok başarılı olduğunu fakat ses seviyesinin yetersiz olduğunu söylemem gerekir.
Xperia Z'nin sağ alt tarafında yer alan dış hoparlörü hakkında, müzik kalitesi kadar güzel şeyler söyleyemiyoruz maalesef. Muhtemelen su geçirmezlik özelliğini sağlayabilmek için yapılan ayarlamalar, dış sesi olumsuz yönde etkilemiş. Dış sesi yeterli bulmadığımı belirteyim.
+ Kamerası başarılı
+ HDR video özelliği, iyi iş çıkarıyor
+ Arayüz çok başarılı
+ Batarya ömrü uzun
+ Suya ve toza dayanıklı
- Kulaklık sesi hala düşük
- Dahili hoparlör yetersiz
- Eski Xperia'lara göre sönük kalan tasarım