Metaverse, blockchain, NFT, web 3.0, yapay zeka Dünyanın en çok konuştuğu teknoloji alanındaki bu gelişmelerle ilgili Türkiye'de de yükseköğretim seviyesinde önemli adımlar atılıyor. İstanbul Topkapı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi de bu çerçevede Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Metaverse Uygulama ve Araştırma Merkezi açacaklarını duyurdu.
Türkiye'de bir ilk: Metaverse Merkezi kuruluyor
Dünya gündeminde popülerliği artan metaverse kavramı Türkiye'de de benimseniyor. İstanbul Topkapı Üniversitesi tarafından kuruluşu için hazırlanılan Metaverse Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyacak.
'Metaverse arsadan ibaret değil'
Metaverse teknolojisinin arsa alıp satma konusuyla gündeme gelmesinin sığ bir perspektif oluşturduğunu ve bu yüzden üniversite olarak konuya önem verdiklerini söyleyen Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Zontul, "Metaverse dünyasında yapılan tüm çalışmaların gerçek hayatta karşılığı olmalı. İnsan yaşamını kolaylaştırmalı ya da konfor, güvenlik, öğrenme hızı vb. durumları iyileştiriyor olmalı. Metaverse geniş bir yelpazeye sahip.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) düzenlediği Türkiye Teknoloji Buluşmalarına katıldık. Burada da çalışmalarımız ve projelerimiz karşısında sektör temsilcilerinin heyecanlandığını ve ortak bir gelecek hedeflediğimizi gördük. Birçok iş birliği teklifi aldık.
Biz birçok başlığı kapsayacak metaverse ekosistemini mümkün olduğunca yerli firmalar ile geliştirmek istiyoruz. Çünkü başta da söylediğim gibi insan yaşamını pozitif etkileyecek projeleri mümkün olduğunca yerli olanaklar ve iş birlikleriyle gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.
"Metaverse evreninde fuar merkezi kuracağız"
Prof. Dr. Metin Zontul ayrıca ilk amaçlarının avatar sistemi ile fuar merkezi yapmak olduğunu da aktararak, "Blockchain İnisiyatifi adında bir grubumuz var. Ekibimiz akademisyen, iş insanı ve öğrencilerden oluşuyor. Biz de Metaverse Uygulama ve Araştırma Merkezini yapay zeka, web 3.0, NFT, blockchain ve diğer ticari uygulamaların üzerine şemsiye olarak oluşturmak istedik
İlk amacımız metaverse evreninde akıllı avatar sistemiyle fuar merkezi yapmak. Tüm sektörlere hizmet verebilecek bu fuar merkezinde stantlarda akıllı avatarlar bulunacak. Avatar aynı anda yüz bin kişiye, dünya dillerinde bilgi aktarımı yapabilecek. Daha sonra metaverse alanında bir alışveriş merkezi ile üniversite de oluşturmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Girişimcilik ve Kuluçka Merkezinde dijital oyun tasarlanıyor
Üniversitenin diğer teknolojik gelişmeleri de yakından takip ederek öğrencilerin sektörle kaynaşmasını sağlayan işbirlikleri yaptıklarının da altınızı çizen Prof. Dr. Zontul, "Girişimcilik ve Kuluçka Merkezimizde bir dijital oyun grubu kurduk.