Bebeklerin vücudunda pembe kabarcıklar halinde kendini gösteren isilik sorununun en önemli nedenleri arasında bebeğin terlemesi geliyor. Genellikle yazın ortaya çıkan bu cilt hastalığı, kışın aşırı sıcak ev ortamında kalan veya kat kat giydirilen bebeklerde de görülüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak'tan aldığımız cevaplarla kafanızda isilikle ilgili hiçbir soru işareti kalmayacak. İsiliğin nedenleri, tedavisi ve bebeğinizi bu cilt rahatsızlığından korumak için yapmanız gereken her şey yazımızda.
İsilik nedir?
İsilik, ter bezlerinin sıcaktan ve aşırı nemden etkilenerek tıkanması sonucu ciltte oluşan kızarıklıklardır. İsilik ya da sıcak döküntüleri 1 ya da 2 aylık bebeklerde sıkça rastlanan bir sorundur. İsilik, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması halinde ortaya çıkar.
Neden oluşur?
İsilik genellikle yaz aylarında veya aşırı sıcak ortamlarda oluşur. Aşırı terlemeye neden olan kalın giydirilme, sık yıkanmama gibi nedenler de kolaylaştırıcı etki yapar. Çeşitli şekillerde görülebilir. Daha hafif olan isilik küçük ve kolayca patlayıp ince pullar oluşturan su kabarcıkları halinde görülür. Daha ağır vakalarda, kaşıntılı ve su toplayan kırmızı döküntüler oluşabilir. Bu döküntüler sıcakta karıncalanma veya kaşınma hissi yaratabilir. Döküntü birkaç gün sonra kaybolur, ancak yineleyebilir.
Bebeklerde neden daha sık görülür?
Bebeklerin cilt yapısı ince olduğu için ve ısı değişikliklerine yanıtları daha zor olduğu için erişkinlere göre daha sık görülür.
Vücudun hangi bölgelerinde görülür?
İsilik, bebek vücudunun her bölgesinde oluşabilir ama en çok terleyen bölgelerde görülür. Özellikle bebeğin baş bölgesinde ve kıvrım yerlerinde sık oluşur. Kızarıklıkların üzerinde bir süre sonra kaşıntı ve iğnelenme hissi başlar. Bebek, eğer bu alanları kaşırsa enfeksiyon ve kabuklanmalar ortaya çıkabilir. Sarışın ve açık tenli bebeklerde isilik daha sık olabilir.
İsiliğe karşı evde alınabilecek önlemler neler?
Sıcak havalarda bebeğinizi serin tutun.
Sıkı giysiler giydirmekten kaçının.
Tenine çok fazla nemlendirici sürmeyin.
Bebeğin altını sık değiştirin.
Bel lastiği sıkı olan naylon külotlardan asla giydirmeyin.
Bebeğinizin terli kalmasını engelleyin ve terlediği takdirde terini emecek kıyafetler giydirin.
Bebeğinizi sıcak ve havasız ortamlarda tutmayın.
Kışın yattığı odanın aşırı sıcak olmasından kaçının.
İsilik olan bebeğe mutlaka her gün duş aldırın.
Nasıl tedavi edilir?
İsilik tedavisinde sık banyo yapılması şarttır. Eğer ciltte kaşıntı varsa, kaşıntı giderici kremler ve anti inflamatuar, yani yangıyı azaltıcı kremler doktor kontrolünde kullanılabilir. Bebeği doğal ve temiz deniz suyuna sokmak da ter bezlerinin uçlarını açık tutacağından yaz aylarında aşıları tamamlanmış bebekler için önerilebilir. Özellikle kilolu bebeklerin kıvrım yerleri isilik için riskli bölgelerdir, banyo sonrası bu bölgelere hafif nemlendirici kullanımı (losyon, bebe yağları veya zeytinyağı) faydalı olacaktır.
Hazırlayan: Başak Doğru