BESLENME
Bebeğin emmesi, kilo alması ve büyümesi iyi ise bu ayda alacağı proteinin büyük bir kısmını anne sütünden alması daha iyidir. Yavaş yavaş çeşitli tatlara alıştırılabilir, yanınızdayken kolay parçalanıp dağılmayan bisküviler veya ekmek kabuğu eline verilebilir. Hazır meyve suyu, kolalı ve gazlı içecekler, tatlandırılmış yiyecekler bebeğiniz için uygun değildir. Eğer biberonla besleniyorsa, ağzında biberonla uyumamasına dikkat edin. Yemek zamanı sofraya birlikte oturun ve eline bir şeyler verin, artık kaşık tutmaya başlayabilir, bardağı ağzına götürüp su içmeye çalışabilir.
UYKU
Gece boyunca sabaha kadar hiç uyanmadan uyuyabilir; diş çıkarması başladı ise dönem dönem ağlayarak uyanabilir. Mümkünse yatağından almadan belki yanına uzanarak tekrar dalmasını sağlayın, eğer kucağınıza alırsanız tekrar uykuya dalması zor olabilir.
FİZİKSEL GELİŞİM
Müjde! Bebeğiniz bu dönemde emeklemeye başlayacak! Kendine özgü bir emekleme stili olabilir, her bebek 4 uzvuyla emekleyecek diye bir kural yoktur. Emekleme çalışmaları esnasında bebeğinize dokunmayın. Arkasından ittirmek ya da yorulduğunu düşünüp kucağa almak yürümeye geçme dönemini geciktirecektir. Koltuk veya kanepe yanına gidip yavaş yavaş ayakta durabilir, her gördüğü nesneye uzanır, almaya çalışır, her nesneyi ağzına götürerek onu tanımaya çalışabilir. Dengesi iyice gelişir ve oturmaya başlayabilir. Kendi kendine dönebilir ve ellerinden destek alarak doğrulabilir. Bunları yaparken bebeğinize destek olmamalı, kendi kendine kaslarını geliştirmesini ve keşfetmesini izlemelisiniz.
SOSYAL GELİŞİM
Yavaş yavaş sosyal olaylara katılmaya çalışır, kelimeleri taklit etmeye çalışır. Bu dönemde bebeğiniz tek ve iki heceli kelimeleri bozuk da olsa telaffuz etmeye başlayabilir. Çok meraklıdır, merakla araştırır, ilerler, dokunur ama elini hızlıca geri çeker. Yanınızdan kısa süreliğine ayrılıp tekrar geri döner, sizi tekrar gördüğünde çok mutlu olur ve bu mutluluğunu belli eder. Parmaklarını kullanabilir, baş ve işaret parmağı ile nesneleri almaya çalışır. Düşünme muhakeme yetileri gelişir. Bir objeye ulaşmak istediğinde eğer ona ulaşamıyor ise ulaşabilecek yolları arar, pes etmez. Hoşnutsuzluğunu size gayet açık bir şekilde ifade eder. Çok hareketli ve meraklı olduğu bu dönemde bebeğiniz mobilite kazandığı için evde bazı önlemler almakta fayda vardır. Kırılabilecek, keskin ya da sivri nesneler bebeğinizin uzanamayacağı yüksekliğe kaldırılmalı, prizler kapatılmalı, sivri ve sert köşeler süngerle kaplanmalı, kablolar saklanmalı ve ucu açık kablo varsa yalıtkan bantla tamir edilmeli, merdivenlerin iki ucuna da kapı yapılmalıdır.
AŞI TAKVİMİ
Bu ay herhangi bir aşı yoktur.
Bebeğinizin 6. ay gelişimi: Nesneleri uzun süre inceleyebilir...