BESLENME
2 aylık bebek hızlı bir şekilde büyümeye başlar. Buna bağlı olarak beslenme talebinde bir artış olacak ve beslenmesi düzene oturacaktır. Kilo alımı normal ise her istediğinde besleyebilirsiniz ancak ek gıdaya geçmeyin. Anne sütü bu dönemde gerekli olan tek gıdadır. Ek gıda ise daha organları buna hazır olmayan bebeğiniz için zararlı olacaktır.
UYKU
Bebeğiniz artık gündüzleri daha fazla uyanık kalmaya, geceleri daha uzun süre uyumaya başlar. Yaklaşık 7 saat kadar uyuyabilir. Gece beslenmelerinde onunla oynamayın ve konuşmayın ki uyanık kalmasın. Bebeğiniz artık karanlığı ayırt edebildiği için gece uyku düzenini kurması açısından bu çok önemlidir. Uyurken farklı pozisyonlarda yatmaya başlayacaktır; ancak 2. ayda sırtüstü veya kafası bir yana dönük yatması daha sağlıklıdır.
FİZİKSEL GELİŞİM
Reflekslerin bir kısmı kaybolur ve hareketleri daha istemli hale gelir. Birkaç saniye de olsa başını dik tutabilir. Kasları gelişir, nesneleri 1-2 saniyeliğine elinde tutabilir. Ellerini ve kolları çok fazla hareket ettirir. Gözleri ile hareket halindeki bir cismi takip edebilir. 2 aylık bebek bu dönemde yalnızca nesneleri takip etmez, onları tanımaya da başlar. Sizi tanır ve sizinle direkt göz teması kurmaya başlar. Bu yüzden bu dönemde bebeğinizin gözlerine bakmanız onun gelişimi açısından çok önemlidir. Bebeğiniz bu dönemde bir şeyden rahatsız olduğunda ağlamanın yanı sıra kaşlarını da çatmaya başlar. İlk ayda içgüdülerinizle anlamak durumunda kaldığınız ruh hallerini bu ayda gelişen fiziksel ve sosyal becerileri sayesinde rahatlıkla ayırt edebilirsiniz. Örneğin size sarılmak istediğinde size doğru kollarını uzatır. Bebeğinizi doya doya kucaklamak için bundan daha geçerli bir bahane olamaz!
SOSYAL GELİŞİM
Yanında birinin olmasından mutlu olur ve sevincini gösterir. Kucağa alındığında veya birinin sesini duyduğunda sessizleşir. Çevresindekilerle etkileşim halinde olduğunda daha fazla uyanık kalır. Emme içgüdüsü çok gelişir ve eline aldığı her şeyi ağzına götürür. Bebeğiniz sizi tanımaya başlar ve ilk kez gülümser. Onunla konuşursanız size ses çıkararak cevap verir. Yani bebeğinizle ilk etkileşimi sağlamış olursunuz.
AŞI TAKVİMİ
Karma (DBT-Çocuk felci) Verem Rotavirüs (1.doz) Pnömokok (1.doz)