Otomotiv sanayicilerimizin de DİR ile ilgili söyledikleri var
OtomotivSanayiiDerneğiGenelSekreteriSayınErcanTezer,DahildeİşlemeRejimi'nin(DİR)ülkemizekonomisivemünhasırandaotomotivsektöründeoluşturduğuolumsuzetkileredeğinenyazılarımüzerine,açıklayıcıbilgilergöndermiş . Ancak, aldığım yazıyı incelediğimde DTM'nin konuya ilişkin gönderdiği yazıda yer alan bilgilerden biraz farklı bir anlatımla fakat aynı paralelde olduğunu görüyorum. DİR uygulamasına değinilen genel bilgiler ve Batılı ülkelerin uygulayarak ekonomilerine sağladıkları yararlar anlatılarak biraz ülkemizdeki gerçekler göz ardı edilmekte ve sanki ülkemizde de aynı sistem uygulanıyormuş izlenimi uyandırılmaya gayret edilmektedir.
Batılıülkelerdeoranyüzde10 TezerHocaaçıklamasında "Uluslararası ticaret kurallarına uyumlu olarak belge sahibi firmaların ithalatın tümünün ihraç edilecek ürünlerde kullanılacağını taahhüt ettiklerini, bu ürünlerin iç piyasaya sevki veya iç piyasada satılacak bir üründe kullanılmasının ise bir kural ihlali olarak değerlendirildiğini" belirtiyor. Sanırım ülkemizde DİRrejimininihracatımıziçindekipayınınsadece2006'da%53'ünüzerindeolduğu,sayınTezerhocamızındikkatindenkaçtı,hiçdeğinmemişler. Ben DTM'nin gönderdiği bilgilere dayanarak kendilerine hatırlatıyorum: Uluslararası ticaret kurallarına uygun olarak DİRrejiminiuygulayanbatılıülkelerdebuoran%10seviyesinebileulaşmamaktadır. Ayrıca sistemin amacını, "ihracattakullanılanürünleriçinKDVvarsagümrüködemesininyaratacağımaliyetinortadankaldırılmasıverekabetgücününsağlanması " olarak ifade etmekteler. Yerli üretim ve istihdamı desteklemek diğer DİR rejimi çerçevesinde ithalat yaptığımız Uzakdoğu ülkeleri veya Polonya, Macaristan, Romanya gibi ülkelerin ürettiği ürünlerin ithalatını desteklemekten acaba çok daha mı zor? Ya da bizim otomotiv yan sanayisi üreticilerimizin kabiliyet ve kapasitesi bu ülkelerin kapatılamayacak kadar gerisinde mi acaba Hocam! "Sisteminuygulanmasındaihracattaahhüdününyeraldığıbelgeninkapatılmasıbirdizidenetimetabidir" denmekte, ancak denetimi kimlerin yapacağı ve hangi hukuki yetkinlik ve yeterlilikle kapatma işlemlerini tekemmül ettireceklerine yer verilmemekte. Denetimler sonucu ortaya çıkan olumsuzlukların nasıl telafi edildiğine dair ne bir bilgi yer almakta ne de diğer yazının boğulduğu istatistikler arasında bu husustaki istatistiklere yer verilmektedir.
Konuyubaşkamecrayataşıyorlar "İhracattaahhütlerininbiryıliçindeyapılmasıgerektiğiancak(zikredilmeyen)zorunluhallerdeisebusürenin22ayakadaruzatıldığıbelirtiliyor." Ya sonrası, belli değil. Benim zavallı otomotiv yan sanayicisi üreticilerim, merak ediyorum acaba hangisi bu güne dek süresi 22 aya uzatılan faizsiz kolay finansman imkânı elde edebildi. Hocamda,DTMgibi1996-2005yılıDövizKullanımOranlarıileilgilibirçokistatistikvererekkonuyuasılmecradanfarklıbiralanataşıyor . Neden aynı yıllardaki yerli otomotiv yan sanayisine ait ayni ve nakdi krediler konusunda kimse oranlar verip beni mahcup etmiyor. Tezerhocam da ısrarla 2006 yılı toplam otomotiv ihracatımızın 14.5 milyar $ olduğunu ifade ederken aynıyıliçinyapılanithalatrakamınıvermemekteısrarediyor . Otomotiv sektörümüzün gelişmesi ve ihracatın artması, hepimizin sevinmesi gereken bir olgudur. Bu durum bizim için de gurur kaynağıdır. Ancak, bundan beşyılönceotomotivdeyerlikatkıoranı%40'larseviyesindeikenbugünneolduda%20seviyesininaltınadüştü . Bunda ithalatçıya büyük kolaylıklar sağlayan ve yerli üretici aleyhine getirilen 22 aylık DİR belge sürelerinin hiç mi etkisi yok? Bursa'daki yan sanayi üreticilerimiz neden kepenk kapatıyor? Bir de buna bir cevap verilebilse.