Geçen yıl mayıs-haziran dalgalanmasıyla vurgun yiyen finansal piyasalar ve yerli tasarruf sahipleri, çifte seçim yılı olmasının etkisiyle bütün dikkatlerini 2007 yılına çevirdiler. Dışardan gelebilecek tehlike yanında, içeriden de siyasi kaynaklı şok yaşanabileceği korkusuyla pozisyonlar veya önlemler alındı. Finansal piyasalarda ve tasarruf sahiplerinde dövize yönelme, borsadan çekilme, vadeyi kısaltma, likit kalma eğilimi ağır basmaya başladı. Bu nedenle yabancılar Türkiye kağıtlarına yatırım yaparken yerliler, borsadaki paylarını rekor düzeylere ininceye kadar azalttılar ve geçen hafta itibariyle yüzde 31'e düşürdüler. Bitişikte yer alan tablodan da görülebileceği gibi, bankalar ve katılım bankalarında yerlilere ait döviz tevdiat hesapları 6 ayda 16.5 milyar dolar artarak hızlı bir tırmanış gösterdi. En başta yeni bir dalgalanmadan zarar görmemek ve ana parayı korumak için.
- Önlemmektupta - Hükümet ve ekonomi yönetimi de finansal piyasaların yerli ayağındaki bu stresin farkında. Çeşitli açıklamalardan bu yönde mesajlar alınıyor, stresi azaltıcı ifadeler ve uygulamalar görüyoruz. Bir ara DevletBakanıAliBabacan"Piyasalarınbilmediğiçokşeyibiliyoruz" demişti. Piyasalarda taraflar gardını almış. Acaba yeni bir dalgalanmaya karşı Ankara'nın önlemi ne? İşte bunun yanıtını Merkez Bankası, yıl sonu itibariyle yüzde 5'lik enflasyon hedefini tutturamadığı için, geçen hafta hükümete yazdığı mektupta verdi. 2006 dalgalanmasına karşı oluşturulan müdahale mekanizması yeni bir dalgalanmaya karşı da kullanılabilecek.
- Formülne? - 22 Ocak tarihli MerkezBankasıBaşkanıDurmuşYılmaz ve BaşkanYardımcısıErdemBaşçı'nın imzalarını taşıyan mektubun 2. sayfasında "Dövizkuruhareketlerinin2006yılıenflasyonuüzerindekibirikimlietkisinin3.5puanaulaştığına" dikkat çekildi. Yani yüzde 9.65'lik enflasyonun üçte birinden daha fazla bölümü kur artışından kaynaklanmış. Kurun tutulmasının önemi bir kez daha ortaya konulmuş. Mektubun 4. sayfasında, 2006 dalgalanması sırasında alınan önlemlerin birinci ayağında, faizlerin 4 puan artırılması, ikinci ayağında ise depo alımları ve döviz satışları yoluyla piyasadaki fazla likiditenin çekilmesinin olduğu belirtildi; "Böylece,piyasalardaortayaçıkabilecekgeçicianidalgalanmalarakarşıkullanılabilecekesnekbirpolitikaenstrümanıoluşturulmasıamaçlanmıştır" denildi.
- Neyapılacak? - Mektubun 10. sayfasında da, önümüzdeki dönemin üç önemli riskinden birinin küresel piyasalarda ortaya çıkabilecek ani dalgalanmalar olduğuna dikkat çekilerek şöyle deniyor: "Bunoktada,MerkezBankası'nın,2006yılıhaziranayıiçindealınantedbirlerçerçevesindemalipiyasalardaoluşabilecekgeçicianidaglalanmalarakarşıkullanılabilecekesnekbirpolitikaaracıtasarlamışolduğunuvurgulamakfaydalıolacaktır.Piyasadakimevcutlikiditeyapısı,operasyonelfaizlerinikiKurultoplantısıarasındaihtiyaçduyulduğuandahızlıbirşekildeyukarıdoğruayarlanabilmesineolanaktanımaktadır."
- Dövizdesatabilir - Yeni Merkez Bankası cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi için diyor ki, "Eyyerliveyabancıyatırımcılar,anidalgalanmalarolursaseyircikalmayacağım.Geçenyıloluşturduğummekanizmayıhareketegeçirip,öncedövizsatışıvelikiditeçekilişiniyürürlüğekoyacak,yetmezsefaizartışınıgündemegetireceğim." Nitekim bu açıklamanın sonraki günü yapılan Hazine ihalesine katılım rekor düzeyde gerçekleşti. Güçlü bir türbülans olan mayıshaziran dalgalanmasını kestiğine göre, aynı önlemlerin benzer yeni bir dalgalanmayı da kırması beklenebilir. Yeterki siyasi istikrarda, küresel konjonktürde ve yatırımcıların tavrında kalıcı bir bozulma veya değişme olmasın.
- Sonuç - "İleridekiyolubilmekistiyorsanarkandangelenleresor"Çin Atasözü