İstanbul Belediyesi'nin ihtiyaçları artıyor ya gelirleri?
İstanbul'unenönemlisorunlarınedirdenildiğindekarşımızaçıkanonlarcasorununbaşındaimarveulaşımgeliyor . Her gün yükselen yeni binalar ve siteler beraberinde imar ve trafik sıkışıklığını getiriyor. İstanbul'dainsanlarsokağaçıkmakistemiyor.Çünkü25dakikadagideceğiyere3saattegideroldular . İstanbullular şehir merkezine girmek istemiyor. Çünkü otomobilini park edecek yer bulamıyor. Aslında bu sorunlar sadece İstanbul için değil, dünyadaki diğer büyük kentlere özgü sorunlardır. Ancak dünyadaki diğer kentlerin İstanbul'dan farkı, daha önce yapılmış alt yapısı, yerleşmiş bir imar planı ve bir nebze çözülmüş oto park ile İstanbul'dan daha fazla pay alan bir bütçesi var. İstanbul'dayaşanantrafiksorunukarşısındasuçlamakiçinilkaklımızagelenBüyükşehirBelediyesi. Yolda bir yol yapımı gördüğümüzde suçlusu belli İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Bunu herkes gibi ben de yapıyorum. Ancak sakin düşündüğümde Belediyeye haksızlık mı yapıyoruz diye kafamdan geçirdiğim de oluyor. Belediye bugün bu yol inşaatlarını yapıp, caddeleri genişletmez, metro inşaatlarını yapmaz ise önümüzdeki yıllarda bu sorunumuz daha da büyümez mi? Elbette büyür. Biz her şeyin aynı anda yapılmasını istiyoruz. Yıllarınihmalinibirgündeçözülmesiniistiyoruz. Pekibumümkünmü? Hem zaman açısından mümkün değil, hem de mali kaynaklar açısından mümkün değil. Merak ettim, İstanbulgibidiğermetropolkentlerinmalikaynaklarınıaraştırdım.
Bütçegelirleridüşüyor İstanbulBelediyesi,5.200kilometrekareyeyayılmışbirkentte15milyonnüfusunihtiyaçlarınacevapvermeyeçalışıyor . İstanbul'dan elde edilen vergilerden aldığı pay ne kadar diye merak ettiniz mi? Ben ettim. İstanbulBelediyesi'ninİstanbul'danmaliye'nintopladığıvergilerdenaldığıoranyüzde5. Maliye ÖTV den aldığı miktardan belediyeye ödeme yapmadığı için, Belediyenin aldığı yüzde 5'lik bu oran, fiilen yüzde 3.5'e düşüyor. Bu bilgilerle yetinmedim. Geçmişdönemdekibelediyebaşkanlarınınkendidönemlerindemaliyedenaldıklarıpayabaktım.BedrettinDalan döneminde İstanbul Belediyesi'nin maliye'den aldığı oran yüzde 14, NurettinSözen döneminde alınan pay yüzde 7, RecepTayyipErdoğan döneminde alınan pay yüzde 5, şimdi ise bu oran yüzde 3.5. Oysa gittikçe İstanbul'un nüfusu artıyor ve beraberinde sorunları da aynı oranda artarken, bütçeden aldıkları pay ise aksine düşüyor. İstanbulBelediye'sininbütçesi3.5milyardolar. Belediyenin tüm şirketlerini de ilave ederseniz, toplam konsolide bütçesi 10 milyar dolar eder.
Diğermetropolleringelirleri On milyon nüfuslu ve 1.200 metrekareye yayılmış Moskova'nınisebütçesi35milyardolar . Üstelik zamanında metro dahil her türlü alt yapısı hazır bir şehir. 9 milyon nüfusa sahip ve her türlü alt yapısı mevcut Paris'inbütçesi10milyardolar, 8.5 milyon nüfusa sahip LondraBelediyesi'ninbütçesiise20milyardolar . Üstelik her türlü altyapıya zamanında sahip. Bu araştırma sonucunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne fazlaca yüklendiğimiz kanısına vardım. Elbettebelediyesorunlarıçözecek.Ancaktümsorunlarıaynıandabitirmesimümkünolmadığıgibi,gelirlerinindebunuaynıandayapamayayetipyetmediğinidegörmemizgerekmezmi? İstanbul'un sorunlarının çözümünü tek başına Kadir Topbaş'tan beklememiz yanlıştır. Merkezi hükümetin de İstanbul'a kaynak aktarımında cimri davranmaması gerekir.