Balıkçılar demir atarken 'Virabismillah' der... Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de yılda 1milyonton balık avlanıyor avlanmasına da 1 milyon ton balığın sadece 650bintonu kayıtlara giriyor. Gerisi malum, 350binton kayıtdışı. Sadece bu mu? Türkiye'nin 21bin978binadet balıkçı teknesi ruhsatlı, 10bin ruhsatsız tekne denizlerde cirit atıyor. Açıkçası Türkiye balıkçılıkta da kayıtdışına teslim oluyor. 2milyon400bin kişinin ekmek yediği balıkçılık sektörü envantersiz çalışıyor. Türkiye genelinde 13BölgeBirliğive500SuÜrünleriKooperatifi merkezi Ankara'da bulunan SURKOP çatısı altında örgütleniyor. Su ürünleri kooperatifleri 4 yıldır ders çalışıyor. AB'nin 'Balıkçılık' dosyasında sınıfta kalmak istemiyor. Ve bir an önce 'Balıkçı' tanımının yapılmasını talep ediyorlar. Sonra da balık stoklarının tutulmasını istiyorlar. Balıkçıları tanıyan ve iyi bilen BaşbakanRecepTayyipErdoğan'a duyurulur!!! Şaşırmayın, Türkiye'nin 94çeşitbalığı var. Balık liginde birinciliği 'hamsi' elinde tutuyor, diğer balıklara şans bırakmıyor. İstavrit, çinekop, lüfer ve palamut sırada bekliyor. Balıkçılar yılda 700binton hamsi avlıyor .290bintonu kayıtlı. Geri kalanı yine kayıtdışı. Olacak gibi değil... Peki, hamsi nerede kullanılıyor? Balığın ununda, yağında, yeminde... Hal böyle olunca girişimci Karadenizliler boş durur mu? Elbette durmaz. İşte dededen, babadan balıkçı olan SinopYağveKimyaSanayiAŞ' nin Yönetim Kurulu Başkanı ErolDemirbay,'Denizden' markasıyla hamsi balık yağını piyasaya sürüyor. KaradenizliTemel'in hamsisini bin yıllık zeytinyağına rakip olarak çıkartıyor. Hamsi kokar. Ya yağı? Kokmuyor. Özel işlenmiş. Üstelik de besleyici. Diyeceksiniz ki, durduk yerde nereden çıktı bu iş? Demirbay hayalperest değil ki? Üniversitede 'Su Ürünleri' okumuş, oğlu da üniversitede 'Su Ürünleri' eğitimi alıyor. Aile balıkçılıkla uğraştığı için kendisi sektörün her halini çok iyi biliyor. Katma değer yaratmak istiyor. Zaten 2002 yılında SinopYağveKimyaSanayiAŞ' yi kurduğunda balık rafinerisi kurma fikrini oğlu vermiş. Hammadde bol, bol var. Rafinerinin işleyeceği hamsi yağı Sinop'ta faaliyet gösteren 13 şirketten alınıyor. Şirketlerin toplam kapasitesi 50 bin ton. Sinop Balık Rafinerisi ise günde25,yılda78binton işlenmiş hamsi yağını işliyor. Dünyanın ve Türkiye'nin ilk balık rafinerisi için tam 2milyon450bindolar harcanmış. Üstelik 'Denizden' markalı hamsi balık yağının şişeleri İtalya'dan alıyor. Hamsi yağı üç kategoride sıralanıyor. Golden, Silver ve Klasik. Tüketiciye, hamsi yağının çiğ ve salatalarda kullanılması tavsiye ediliyor. TarımveKöyİşleriBakanlığıileTÜBİTAK acaba bu işe ne diyecek? Merak ediyoruz. Öyle ya, ' Karadenizfırtına,alpılınısırtına!' Bizden söylemesi...