Döviz hesabı rekor kırıyor namus elden gidiyor mu?
İstanbul'da uluslararası alanda düzenleyeceği dolarizasyon seminerinden bir gün önce 2007 Para ve Kur Politikası'nı açıklayan Merkez Bankası'nın Başkanı Durmuş Yılmaz "Bizimitibarımız,namusumuzolanparaileTürktoplumuişlemyapmalı,TLiletasarrufveyatırımyapmalı" dedi. Buradaki namus kelimesinin itibar anlamında kullanıldığını vurgulamak gerek. Bu sözlere katılmamak da mümkün değil. Çok iyi bir temenni ve hedef.
Arananistikrar Çünkü hayatın gerçekleri bambaşka. Enflasyonu 35 yıl sonra tek haneye indirdik ve orada ancak iki yıl tutabildik. İlk bahardan sonra yeni bir artışla karşı karşıyayız. Fiyat istikrarını henüz sağlayamadık. Fiyat istikrarının olmadığı yerde de paranın istikrarı olamıyor. Merkez Bankası eski Başkanı RüşdüSaracoğlu'nun dünkü dolarizasyon seminerinde belirttiği gibi, vatandaş "İstikrarsızbiryerliparayıistikrarlıbiryabancıparaylaikameediyor." Aranan istikrardır. Türk parasından kaçışın temelinde istikrarsızlık yatmaktadır.
Dolarlaşmayadevam Dolarizasyon seminerinin yapıldığı gün Merkez Bankası'nın açıklanan haftalık verilerinde yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı yeni bir rekor kırdı. Mayıs-hazirandalgalanmasındansonrasüreklibirartışeğiliminegirendövizhesapları10milyardolarlıkyükselişle68.56milyardolaravardıvetümzamanlarınenyüksekdüzeyineçıktı. Yaklaşık dört yıllık enflasyon düşüşünün ve ters dolarizasyon hareketinin ardından böylesi bir geri dönüş oldukça düşündürücü.
İşeneredenbaşlamalı? Dolara yönelme aynı zamanda enflasyon, cari açık ve siyasi kaynaklı konularda bireylerin ve şirketlerin ciddi risk algıladıklarının da kanıtı. Burada önemli olan bu risk algılamasını yaşatmamak, risk ve belirsizliği azaltmak. Kişileri ve kurumları gelecek korkusuna itmemek, tedirgin etmemek, endişeye sevketmemek belirleyici. Bu yapılamadığı zaman yerliler her zaman için sığınacakları bir liman arıyor ve şu veya bu şekilde bir yer buluyor. Bu, bugün için dövizdir, dün için altın ve gayrimenkuldü, yarın için başka bir şey olabilir. Eğer dolarizasyon sınırlandırılmak ve önlenmek isteniyorsa, ulusal paranın kullanımını artırmak amaçlanıyorsa, işe enflasyon konusundaki belirsizlikleri ve riskleri azaltmaktan başlanmalı. Namus ancak düşük enflasyonla kurtulur.
Sonuç "Adımlarınızıizlerler,dudaklarınızıdeğil"ThomasPeters