|
 |
 |
 |
|
 |
 |

  |
|
Müzakerelere kısmi durdurma
AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin AB'ye üyelik görüşmelerinin kısmen askıya alınmasını tavsiye etti.
Rehn, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin, yavaş da olsa devam edeceğini söyledi. Olli Rehn, Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili sorunu çözmek için zamanı bulunduğunu da kaydetti.
AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada da, AB'nin Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkilerini ilgilendiren 8 faslın dondurulmasının tavsiye edildiği bildirildi.
Bu fasıllar arasında malların serbest dolaşımı, taşımacılık, gümrük birliği, tarım,
balıkçılık ve dış ilişkiler bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, 35 fasıldan 8'ini askıya alma tavsiyesine ilişkin kararın, Türkiye'nin liman ve havaalanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmaması üzerine verildiği kaydedildi.
"TREN KAZASI OLMAYACAK, SADECE TRENİN HIZI YAVAŞLIYOR"
AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Rehn, "Türkiye'nin üyelik sürecinde tren kazası olmayacak. Sadece trenin hızı yavaşlıyor. Müzakere sürecini canlı tutuyoruz" dedi.
Rehn, Türkiye'nin limanlarını açmaması dolayısıyla AB Komisyonunun üye devletlere önerilerini sunmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Limanların açılmasıyla ilgili tarihi süreci anlatarak konuşmasına başlayan Rehn, Gümrük Birliğini 10 yeni AB üyesine genişleten Ek Protokolün Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin ön şartı olduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin yasal yükümlülüklerini yerine getirmemiş olmasına rağmen, bir kurallar bütünlüğü olan AB'nin hiçbir şey olmamış gibi davranamayacağını vurgulayan Rehn, bu kapsamda "teknik ve hukuki açıdan en iyi şekilde inceleyerek" üye devletlere önerileri sunduklarını bildirdi.
Rehn, "Müzakere sürecini canlı tutmak önemliydi. Türkiye'nin üyelik sürecinde tren kazası olmayacak. Sadece trenin hızı yavaşlıyor" ifadesini kullandı. Sürecin devamının AB'nin ve Türkiye'nin çıkarına olduğunu anlatan Rehn, limanların açılmaması dolayısıyla müzakerelerin başlatılmayacağı, Gümrük Birliğiyle ilgili fasılları, malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, mali hizmetler, tarım ve kırsal kalkınma, balıkçılık, taşımacılık politikası, gümrük birliği ve dış ilişkiler olarak sıraladı. Olli Rehn, AB Konseyine yaptığı çağrıda, tüm hazırlıkları tamamlandığı halde Kıbrıs Rum kesiminin direnci nedeniyle henüz açılmayan 4 faslın (eğitim ve kültür, ekonomik ve parasal politika, işletmeler ve sanayi politikaları, mali kontrol) müzakerelerine bir an önce geçilmesini istedi.
Türkiye'nin limanların açması yükümlülüğünün bundan sonra sadece AB Komisyonu tarafından ele alınmasını önerdiklerini bildiren Rehn, bu sayede yeni siyasi tartışmalardan kaçınılabileceğini kaydetti.
Rehn, 11 aralıktaki AB Dış İlişkiler Konseyine kadar Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde önerilerinin geçeriz olacağını ifade etti.
Daha önce limanların açılmaması dolayısıyla Türkiye hakkındaki önerilerini 6 Aralıkta yapacağını duyuran AB Komisyonu'nun kararını öne almasında üye devletlerin "kendilerine daha fazla süre tanınması" talebi etkili oldu.
AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Dönem Başkanı Finlandiya'dan bu yönde talep geldiğini doğrularken, diğer nedenleri şöyle sıraladı:
"Finlandiya pazartesi günü Kıbrıs girişiminin sonuç vermediğini açıkladı. Bu durumda daha fazla beklemeye gerek yoktu. Ayrıca bu önerilerin nasıl sonuçlar doğuracağını ve ne tür tepkiler alınacağını görmek için zaman olacak."Rehn, limanların açılması konusunun her yıl ilerleme raporlarında ele alınmaya devam edileceğini belirtti.
Gümrük Birliği'yle ilgili fasılları belirlerken AB Komisyonunun hukuk servisine danışıldığını anlatan Rehn, "Çok güçlü hukuki dayanaklarımız var. Umuyorum üye devletler önerilerimizi incelediğinde büyük oranda yaklaşımımızı benimseyecektir" dedi.
Bir soru üzerine durumu "bir maçın uzatma dakikalarına" benzeten Rehn, altın gol kuralının geçerli olduğunu ve "ayağında top olan Türkiye'nin her an gol atarak sonucu belirleyebileceğini" dile getirdi. Rehn, "gol olmaması durumunda maçın tekrar tekrar uzatılacağını" bildirdi.
Bir diğer soru üzerine Papa 16. Benediktus'un Türkiye ziyaretini ve burada yaptığı konuşmaları değerlendiren Rehn, "Çok başarılı bir ziyaret oluyor ve medeniyetler arasında daha iyi diyalog kurulmasını kolaylaştırıyor. Papa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da bu anlamda başarılı bir görüşme yaptı" diye konuştu.
Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren ABD'nin,önerileriyle ilgili devreye girip girmediğinin sorulmasına üzerine Rehn, ABD ile AB'nin dış politikayla ve güvenlikle ilgili birçok konuda beraber çalıştığını, fakat limanların açılmamasıyla ilgili önerilerini hazırlarken, bunun söz konusu olmadığını ifade etti.
(AA)
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|