kapat
   
03 Kasım 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
İşte İnsan
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Dışarıdan gelen eleştiri içeridekinden daha mı etkili?

Biz Türkler kendimizi nasıl gördüğümüzü, resmi ve dini bayram törenlerindeki konuşmacıların söylemlerinden veya bir dış olumsuz gelişmeye karşı gösterdiğimiz "Biz ve onlar" içerikli tepkilerden anlayabiliriz. Bazen bunların "Türk'ün Türk'e propagandası" yorumuyla eleştirildiği de olmaz mı?
Bir de bunun tersi var. Bu, çoğunlukla "Türk'ün Türk'ü eleştirmesi" ve hatta zaman zaman da "Türk'ün Türk'ü aşağılaması" şeklinde olmakta. Örneğin "Henüz Türkler demokrasiyi özümseyecek kültüre sahip değil", yahut "Ne de olsa köylü toplum bu" benzeri ifadeleri zaman zaman duymaz mıyız?
Bir ulusun mensuplarının kendilerini övmeleri de, yermeleri de doğaldır. Ama bu övgüler ve yergiler "Dışarıdan" geldiği zaman toplum daha abartılı tepkiler verir. Müteveffa İngiliz devlet adamı Winston Churchill, bu "Dışarıdan" kavramını ince zekası ile "İçeri"ye şu cümlesiyle taşımış geçmişte:
-Ben ülke dışındayken ülkemin hükümetini asla eleştirmemeyi, kendime bir ilke olarak benimsedim. Ülke dışındayken kaybettiğim zamanı, İngiltere'ye dönünce fazlasıyla telafi ediyorum.

OLLİ REHN
Mesela İngilizlerin ve Fransızların birbirlerine bakış açıları da, sayısız kitaba konu olmuştur. Örneğin Napolyon İngilizler için "Dükkancılar ırkı" demiştir. Bundan 150 yıl sonra 1960'ta De Gaulle, İngiltere'nin Ortak Pazar'a girişini ilk kez veto ederken "İngiltere'nin doğası da, yapısı da, özel konumu da onu Kıta'dan (Avrupa'dan) derin şekilde ayırıyor" derken, bir anlamda Napolyon'un düşüncelerini tekrarlamıyor muydu?
Şimdi biz Türkler, AB ile müzakere süreci dolayısıyla, bize "Dışarıdan" gelen eleştirileri de övgüleri de sık sık duymaktayız. Örneğin Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Fransız Liberation gazetesine verdiği demeçte AB ile Ankara ilişkilerindeki zorluklara işaret ederken "Ankara ile ilişkilerimiz şizofrenik" demiş. Rehn "Ben, Türk ordusunun savunma alanındaki yetkisine saygı duyuyorum ancak askerler açık bir biçimde sivil iktidarın otoritesinin ve kontrolünün altında olmalıdır" diye konuşmuş. Ordunun Türkiye'de demokrasi ve laikliğin güvencesi olduğuna dikkat çekilmesi üzerine de, Rehn, "AB, İslamcılara yardımcı olmak istemiyor. Bunu size garanti edebilirim" demiş ve Türk ordusunun geçmişteki müdahalelerinin İslamcı okulların gelişmesini önlemediğini vurgulamış.

İMAGOLOJİ
İngiliz gazetesi Financial Times ise, Türkiye-AB ilişkilerinde "Tren kazası" olabileceğini hatırlatan değerlendirmesinde, bunun AB'nin genişlemesini istemeyenler tarafından memnuniyetle karşılanabilir bir durum olduğunu vurgularken şu yorumu getirmiş:
-Tren kazası AB için stratejik bir başarısızlık olacak ve Türkiye'nin de tamamıyla kalkınmış modern bir ülke olma niyetini geriye çekecektir.
Bütün bunların içinde ne kadar övgü, ne kadar eleştiri var tam kestiremiyoruz. Ama en azından Türkiye'nin "Kalkınmış modern bir ülke olma niyeti"nin sadece AB'ye endekslenmiş görüntüsü herhalde bir övgü olamaz.
Yine de "Dışarıdan" gelecek gözlemlere önem vermeliyiz. Geçenlerde Zaman'daki yorumunda Herkül Milas "İmagoloji" (www.europesestudies.nl) diye yeni bir bilim dalından söz ediyordu:
-Bu bilime göre insanlarda ve toplumlarda bir 'biz', bir de 'ötekiler' kavramı bulunmakta. 'Öteki' kavramını ulusal söylemde ve özellikle edebiyatta araştırdıkça, bu imajları taşıyanlar konusunda bilgi edinmekteyiz. Daha açık olarak söylersek, A ülkesindeki insanlar Türkiye konusunda ne diyor sorusunun yanıtında, bizler A ülkesi insanlarını öğrenmiş oluyoruz (Türkleri değil).

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İdeolojik tarihle liberal demokrasi birlikte olamaz   / 02-11-2006
 Ezberleri bozmak asapları da bozar...   / 01-11-2006
 Kara Murat olsaydı tabii ki AB'ye bizi sokmazdı   / 31-10-2006
 Tartışılan Cumhuriyet değil, siyasetin yöntemleridir   / 30-10-2006
 Cumhuriyet yaşanan deneyimlerle derinlik kazandı...   / 29-10-2006
 Kapalı veya açık başlardaki tek tip beyinler...   / 28-10-2006
 AK Parti iktidardaki muhalefet rolü mü oynayacak?   / 27-10-2006
 Nasıl bir Cumhurbaşkanı aramalıyız?   / 26-10-2006
 "Çöldeki döngü" Özal gibi Bush'ları da vurdu...   / 25-10-2006
 Siyaset de zekâyı ve mizahı kaldırabilir...   / 24-10-2006
ERGUN BABAHAN
Petrol savaşları
Türkiye'de bir süredir sıradan okurun...
MEHMET BARLAS
Dışarıdan gelen eleştiri içeridekinden daha mı...
BALÇİÇEK PAMİR
Televole merakı
Olmuyor.
Yakışmıyor.
Fikret...
UMUR TALU
İçimizdeki faşo!
Toplumun "eğitimli üst...
FATİH ALTAYLI
Bu davaya çocuğunuzun davası gibi bakın
Minik bebeğe...
ERDAL ŞAFAK
Boğuntuya gidenler
AB'nin resmen 8...
'Hıristiyanlar terörist olamaz!'
Teröristlerin hep Müslüman olduğu yabancı dizilerde saflar değişince...
Askerleri kızdırdı
Demokrat Senatör Kerry, "İyi eğitim almazsanız Irak'ta saplanır...
Bahtı Kara Kartal: 2-1
Bahtı Kara Kartal: 2-1
Maç boyu üstün oynayan, çok gol kaçıran Beşiktaş, Bükreş'te rakibin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu