SMS: SK yaz boşluk bırak mesajını yaz 4122'ye gönder
Kalite yolculuğu 'bornoz var mı' diye sordurur hale getirdi!
'Bizdeinanmamıştık.Amagittik,gözlerimizlegördük' dedi ÇetinNuhoğlu. İnanmadığı, bir devlet hastanesinde gördükleriydi. TürkiyeKaliteDerneği'nin(KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı olan Nuhoğlu ile bayram öncesi buluşmamıza sebep, bu yıl 14'üncüsünü dağıtacaklarını UlusalKaliteÖdülü İşletme Kategorisi'nde finale kalan 4 şirketin yöneticileriyle bizleri bir araya getirmek ve şirketlerdeki değişimi birinci ağızdan duymamızı sağlamaktı. Bilimİlaç,KütahyaPorselen,SoyakYapıveTNTEkpress, kalite yolculuğunda aldıkları yolu bizlerle paylaşırken, bu şirketlerdeki müthiş değişim hepimizi heycanlandırdı. Ancak kamu dalında, Ulusal Kalite Ödülü'nün sahibi olan EskişehirDoğumveÇocukHastalıklarıHastanesi'ndeki değişim bütün bu şirketlerin önüne geçecek kadar önemli olmuştu. İşte bu nedenle ben de sizlerle kaynakları sınırlı bir devlet hastanesindeki müthiş değişimi paylaşmak istiyorum.
Herhastayabirhostes Hastanenin BaşhekimiBurakErdinç'in ve KalDer yöneticilerinin anlattıklarını, hastanenin web sayfasını ziyaret ettiğimde çok daha iyi anladım. Buraya bir devlet hastanesi demeniz mümkün değil. Son derece temiz, şık ve bakımlı. Ama sadece değişim bunlarla da sınırlı değil. Öğrendim ki bu hastaneye giriş yapan her hamile kadın ve yaşlılara bir hostes eşlik ediyor. Evet, yanlış okumadınız. Özel hastanede bile uygulamasına hiç rastlamadığım son derece güzel bir hizmet var. Eskişehir'deki hastanenin 7 yıl süren bu süreçteki değişimi ve kalite yolculuğu ilk başta çalışanların 'hastalarımüşterigibimigöreceğiz' tepkilerine yol açmış. Ancak yönetim, personelin fikrinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak 500çalışanından fikir almış. Özetle kararlar tüm personelin katılımıyla alınmaya başlamış. Hostes uygulamasının yanı sıra özel emzirme odaları yapılan hastanede, sabahları kahvaltıya eklenen bir kase çorbayla hastane memnuniyeti inanılmaz ölçüde artmış. Kurulan otomasyon sistemi sayesinde bürokrasi azaltılmış ve eskiden 3-4 saat süren işlemler yarım saate indirilmiş. Tıbbi cihaz alım takip ekibi kurulmuş. Bu ekip, alınacak cihazların maliyetinden tutun, kaç yılda cihazın kendini amorti edeceğine kadar her detayı araştırıyormuş ki bu da kamuda bir ilk.
7kocalıHürmüzgibiyiz Burak Edinç, "Bizdevlethastanesiolduğumuziçinaslındakarışanımızçok.YedikocalıHürmüzgibiyiz.Amabunubaşardık" diyor. İşin ilginç yanı, bu hastanede standartlar öylesine yükselmiş ki, hastaların talep ve beklentileri de tavan yapmış! Gelen hastalar, 'Niyebornozvermiyorsunuz' der hale gelip, her odada TV olup olmadığını sorgulamaya başlamış. Özetle hasta memnuniyeti Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yüzde92'ye çıkmış ama yine de Erdinç, "Halamemnunolmayanyüzde8vardemektir.Hedefherkesinmemnuyeti' diyor! Burak Edinç, bu yıl AvrupaKaliteÖdülü için başvuruda bulunacaklarını söyledi ve herkesin yardımını istedi. İşin güzel yanı, KalDer'in dört finalisti o akşam ki toplantıda hastaneye Avrupa Kalite Ödülü için maddi ve manevi destek sözü verdi. Sizi bilmem ama ben hastanenin bu değişimini kaleme alırken bile Türkiye'nin geleceği için umutlandım. Bakımsızlıktan dökülen, asık suratlı personeliyle hastaları canından bezdiren diğer devlet hastanelerine ve de şirketlere güzel bir örnek olacağını hayal ettim. Finalist olan dört firmaya gelince; genel müdür ve üst düzey yöneticilerinden dinlediğimiz kalite yolcukları bu şirketlerde verimlilik ve üretim ve hizmet süreçlerinin iyileştirilmesi adına müthiş bir başarıyla sonuçlanmış. Ancak gel gör ki, 21-22Kasım'daki kongrede içlerinden sadece biri 'büyüködülü' alacak. Ya da başka yıllarda olduğu gibi bu yıl da KalDer 'yeterli bulmadık' diyerek büyük ödülü sahipsiz bırakacak.