Piyasalarda yaşanan durgunluk, yerini olumlu havaya bırakmaya başladı. Üç aydan bu yana global krizin de etkisiyle mali piyasalarımızda olumsuz hava hakim durumdaydı. Döviz fiyatları artmış, borsa düşmüş ve faizler hızla yükselmişti. ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz yükseltmeye ara vermesiyle birlikte Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin mali piyasalarında olumlu hava kendini hissettirmeye başladı. Döviz fiyatları düşerek neredeyse üç ay öncesinin duruma gelmeye başladı. Borsa tekrar canlandı, faizde de aşağı yönlü gidiş için Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun kararı beklenmeye başladı. Üç aydır başta konut sektörü olmak üzere, otomotiv, beyaz eşya ve giyim sektörü durma noktasına gelmişken son günlerde yaşanan bu olumlu havanın da etkisiyle, piyasalarda tekrar canlanma kendini hissetirmeye başladı.
TOKİ ekonomiyi canlandırıyor Konut kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte durma noktasgelen konut sektörü yeniden canlanma işaretleri vermeye başladı. Bankalar, aylık yüzde 2'ye yükselen konut kredileri faizlerini yüzde 1.57'lere kadar düşürmeye başladı. Konut kredi faizlerindeki bu düşüşe her gün yeni bir banka katılmaya başladı. Bu olumlu havanın devam etmesi halinde bu oranın yakın bir sürede 1.25'ler seviyesine inmesi beklentisi artmaya başladı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) hasılat paylaşımı yöntemiyle yaptığı projelerde bankaları devre dışı bırakarak 30 ay vadede yüzde 0.95, 60 ay vadede aylık 1.20 faiz oranını uygulamaya sokmaya başladı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, piyasalarda olumlu havanın başladığı bu dönemde başlattığı bu uygulama ile konut sektörüne yeni bir ivme kazandıracaktır. Konut sektörünün canlanması ile birlikte, bütün bankalar konut kredilerine uyguladıkları faiz oranlarını gözden geçirecek, ayrıca konut sektörüne bağlı olan sektörlerde de gözle görülür canlanma kendisini gösterecektir.
Otomotiv de hareketli Piyasalarda başlayan olumlu hava kendini otomotiv sektöründe de göstermeye başladı. Son üç ayda gerileyen otomobil satışları, döviz fiyatlarının aşağı çekilmesiyle birlikte otomotiv firmalarının maliyetlerinde yarattığı olumlu katkıyla birlikte başlatılan yeni kampanyalarla satışlara gösterilen talep artışı, sektörün moralini yükseltmeye başladı. Piyasalarda yaşanan bu olumlu hava konut ve otomotiv sektörüyle sınırlı değil. Beyaz eşya satışlarındaki hareketlilik de bunu ortaya koyuyor. Döviz fiyatlarındaki gerileme, ihracatçıların moralini bozsa da diğer tüm sektörlerde olumlu etki gösteriyor. Son zamanlarda birçok sektörde faaliyet gösteren esnafın, son üç aydaki durgunlukla bozulan morallerin, piyaların canlanmasıyla yeniden düzelme eğilimini gösterdiğini net olarak görmeye başladık.