|
 |
 |
 |
SPK Yasası da kendini AB'ye uyduruyor
25 yılın ardından Sermaye Piyasası Kanunu'nda AB sürecinde güncel ihtiyaçları karşılamak için değişiklikler yapılıyor. Yeni düzenleme ile bonozedeler olmayacak.
Türk sermaye piyasası, 1981 tarihli Sermaye Piyasası Kanunuyla oluşturulan hukuki alt yapı çerçevesinde, hızlı bir gelişim süreci izlemiş, finans piyasası içinde önemli bir yer edindi. Yaklaşık 25 yıllık bu süreç içinde ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak Sermaye Piyasası Kanununda da gerekli değişiklikler yapıldı. Ayrıca kanunun çerçeve niteliğine bağlı olarak, düzenleyici otorite olan Sermaye Piyasası Kuruluna tanınan yetkiler çerçevesinde Kurulun düzenlemeleriyle de, zengin ve sağlam bir hukuki alt yapı oluşturuldu.
GÜNCELLENDİ Bu bağlamda düzenlemeler, özellikle Avrupa Birliği müktesebatına uyumlu biçimde yapıldı. Ancak son beş yıl içinde AB sermaye piyasası hukukunda yaşanan hızlı ve radikal değişim, Türk sermaye piyasasında da kanun düzeyinde bir uyumlaştırma çalışmasını gerekli kıldı. Öte yandan Sermaye Piyasası Kanunundaki en son değişikliğin yapıldığı 1999 yılından bu yana geçen altı yıllık dönem, sermaye piyasası gibi dinamik bir piyasada birçok ihtiyacı gündeme getirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), güncel ihtiyaçları karşılamak amacıyla uzun zamandır üzerinde çalıştığı Sermaye Piyasası Kanunu taslağını tamamladı ve ilgili tarafların görüşüne açtı. SPK'dan yapılan açıklamaya göre, taslakta yer alan konular halka açık anonim ortaklıklar, finansal araçlar, aracı kurumların ve sermaye piyasası faaliyetleri, kolektif yatırım kuruluşları (yatırım fonu ve yatırım ortaklıkları, borsalar ve meslek kuruluşları, koruma kapsamını genişletilmesi, tedbir ve cezaların etkiliğinin artırılması ana başlıkları altında toplanıyor.
20 BİN EURO GÜVENDE Taslağa göre hisse senedi yatırımcısını güvence altına alan Yatırımcıyı Koruma Fonu'nun kapsamı genişletildi. Yeni düzenlemeyle İmar Bankası'na el konulmasıyla Türkiye'nin tanıştığı bonozede vakasına çözüm getiriliyor. Taslakta Yatırımcıları Koruma Fonu'nun kapsamına tüm finansal araçlar alınıyor, koruma sınırı 20 bin Euro karşılığı Türk Lirası olarak belirleniyor. Yani artık sadece hisse senedi değil Hazine bonosu, özel şirket tahvili hatta repo yatırımcısı da güvenceye alınıyor. Yeni dönemde sermaye piyasasını şekillendirecek düzenlemeler şöyle:
* Ortaklıkların pay sahibi sayısı bakımından halka arz olunmuş sayılma kıstası 250'den 500'e çıkarılıyor.
* SPK'dan kaynaklanan yükümlülüklerden muafiyet şartlarının esnekleştirilebilmesi amacıyla Kurula muafiyet tanınacak konularda belirleme yapma yetkisi tanınıyor.
MORTGAGE GELİYOR * Halka arzda izahnameden ve finansal tablolardan sorumluluk esasları, ispat yükü kuruluşlara getirilerek yeniden belirleniyor.
* Sermaye piyasasında işlem gören araçlar konusunda üst kavram olarak finansal araç kavramına geçiliyor. Borçlanma aracı niteliğindeki finansal araç ihraç limitlerini belirleme yetkisi, Merkez Bankası'nın görüşünü de almak kaydıyla, Kurul'a veriliyor.
* Konut finansmanına ve varlığa dayalı finansman modellerine yönelik yeni araçlar (mortgage) geliştiriliyor.
* Sermaye piyasası faaliyetleri ana ve yardımcı faaliyetler olarak yeniden sınıflandırılıyor.
* Aracı kuruluşların sermaye yapıları ve faaliyet türleri itibariyle sınıflandırılmasına olanak tanınıyor.
* Gerçek kişilere, Kurulca belirlenecek esaslar çerçevesinde sermaye piyasası faaliyetinde bulunma olanağı getiriliyor.
* İpoteğe dayalı konut finansmanı modeli geliştirilerek, bu modelin içinde yeni kurumsal yatırım kuruluşları ihdas ediliyor.
* Yatırım fonu portföyüne alınabilecek araçlarla ilgili sınırlama kaldırılıyor.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|