1987... 2005...
Nerede bir temel kazısı varsa, etrafına bakın, kepçenin çamurlu toprak çıkarmasını adeta büyülenmiş gibi seyreden en az yüz kişi vardır...
Taksim Metrosu'nda görüyorum... Kazı yapılan bölgeyi 3'er metrelik duvarla çevirdiler... Millet aralardaki yarım santimlik boşluğa gözünü dayıyor, içeri bakmak için... Zannedersin, Angelina Jolie striptiz yapıyor.
Bizim insanımız "inşaat" işini çok sever. Saatlerce seyreder. Ama sadece "başlamasını..." "Bitişi" yle pek ilgilenmez.
Örneğin... "İnsanlık tarihinin en uzun süreli inşaat projesi nedir?" diye sorsak... Bir, belediye kaldırımları. İki, Adana-Pozantı yolunun 84'üncü kilometresindeki bakım onarım çalışması. Ömür biter, bunlar bitmez. Ben çocuktum bunlar yapılıyordu, 40'ıma geldim, hâlâ yapılıyor.
Başlamasıyla çok ilgilendiğimiz, bitişiyle pek ilgilenmediğimiz bir diğer inşaat projesi, Bolu Tüneli...
Sordurdum, tünelin diğer ucundan ışığın görünmesine 6 metre kalmış. Daha doğrusu, iki tünel var; Ankara'dan İstanbul istikametine giden tünelde ışığın görünmesine 6 metre kalmış. İstanbul'dan Ankara istikametine giden tünelde ışığın görünmesine, daha 11 metre varmış.
Bir tünelin ucunda ışık görününce, Başbakan'ın da katılacağı bir tören düzenlemek istemişler. Başbakan "olur mu öyle rezillik" demiş olmalı ki, tören iptal edilmiş. İki tünelde birden ışık görününce tören yapılacakmış.
Ertelenen tören ne zaman yapılacak? Ağustos ayı içinde yapılabilirmiş. Çünkü günde 80 santimetre kazılıyormuş, bu hesaba göre, 15 gün falan kalmış.
Pekiiiii. Tünelin ucunda ışığı görünce iş bitiyor mu? Hayır. Bolu Tüneli'nin 2006 yılı sonunda trafiğe açılması planlanıyormuş. Yani, otomobille geçmemize en az 1.5 yıl varmış. Ama bunun için de, 100 trilyon liracık ek ödeneğe ihtiyaç varmış.
Bugüne kadar harcanan 1 milyar dolara yakın paranın üstüne, 100 trilyon lira daha verdik diyelim... 1.5 yıl sonra geçebilecek miyiz?
Ben bir rakam vereyim, kararı siz verin... Bu iş ne zaman başladı? 1987'de...
|