|
 |
 |
 |
 |
Kadın locaya nasıl girebilir
|
|
Büyük Üstad'a göre bu, ancak Mason nikâhında mümkün olur. Tabii bunun da kuralları var.
Kadın 'Hemşire' denen rütbeye yükselmeli. Masonlar'a göre bu, nikâh değil kutlama.
Kadınlar zaten doğuştan Mason
Büyük Üstad Kaya Paşakay, aranızda niye kadınlar yok sorusuna cevap veriyor: "Biz kamil insan olma mertebesi için uğraşıyoruz, kadınlar o mertebeye bizden daha yakın".
* Mason nikâhı ne demektir? -Mason nikâhı Masonik bir tören değildir. O nikâh için çiftlerin yeni evlenmiş olmaları da aranmaz. Bir nevi kutlama törenidir. Zaman zaman eski evliler için de bu tören gerçekleştirilir.
* Ne anlam taşır peki? -Dediğim gibi bir nevi kutlamadır. Evlilik müessesini yücelten, anlamını hatırlatan anlamlı bir törendir.
* Törene kadınlar da katılıyor değil mi? -Evet ama onun da koşulları vardır. Hemşire dediğimiz rütbeye yükselmiş kadınların olması gerekir. O törende bir mason eşi, 18 yaşındaki kızı, bir dul kadın ve evlenmemiş kız kardeşi bulunur ancak. Tekrar ediyorum bu Masonik bir tören değildir. Geleneksel bir tören olduğu ve gayri resim yapıldığı için muntazamlık ilkesini etkilemez.
* Törenden sonra ne yapılır? -Törenden sonra beraberce yemek yenir. Tam bir kutlama yapılır.
* Yine bir söylentiyi soracağım. Localarda içi para dolu bir sandık olduğu söyleniyor. Yani ihtiyacı olan oradan istediği kadar alıyormuş. Bu doğru mu? -Hayır yok öyle bir şey.
* Peki ya dul kesesi? Yani üyeler arasında dolaştırılan ve para toplanan keseden bahsediyorum. -O çok sembolik bir şey. Locada üyeler arasında dolaştırılır ve her üye son derece sembolik bir para atar oraya. Zaten törende toplanan bu para burs verdiğimiz öğrencilerin bursunu karşılamak için kullanılır.
KENDİ SELAMLAŞMAMIZ VAR
* Üyelerinizi seçerken maddi durumlarına dikkat ediyor musunuz? -Hayır kesinlikle.
* İşsiz, yoksul Mason var mıdır yani? -Tabii ki var. Kesinlikle var.
* Yardıma muhtaç bir üye için locada para toplanmaz mı? Yani dul kesesindekiler sadece öğrencilerin bursuna mı gidiyor? -Biz para toplamayız. Ama üyeler kendi aralarında para toplayıp o yardıma ihtiyaç duyan kişiye katkıda bulunuyorlarsa, onu bilemem.
* Bir masonu nasıl tanırsınız? Yani kendi içinizde parolalarınız ve selamlaşma teknikleriniz var mı? -El sıkışmalar, sözcükler ve karşılıklı hitabetlerle bunları anlarız. Bunlar üyelere mahsus bilgiler. Ancak üye olduklarında kendilerine verilir. Ayrıca bir insanın Mason olup olmadığı o kişinin hayat tecrübesiyle, duyumlarıyla veyahut bir nevi altıncı hissiyle olur.
* Zaman zaman yakanıza bir çiçek takıyormuşsunuz. -Evet Mine çiçeği. Almanlar'da beni unutma çiçeği olarak bilinir. İlk kez 2. Dünya Savaşı'nda Almanya'da kullanılmış. Nazi yönetiminde Masonlar çok taciz edildikleri ve kötü şartlara mahkum edildikleri için gönye ve pergel rozetlerini kullanmayıp mine çiçeğini yakalarına takmışlar.
* Gönye ve pergel ne ifade ediyor? -Gönye sadece mimari ve yapı işçiliğinde doksan derecelik bir açıyı ifade etmekten öte Masonlukta, doğruluğun ve dürüstlüğün sembolüdür. Aslında daire çizmeye yarayan pergel Mason'un kendi hırslarının ve isteklerinin belli bir sınır içinde kalmasını ifade eder. Hırslar ve istekler o çizginin, dairenin içinde kalmalı ve topluma zararlı hale gelmemelidir.
EVRENİN ULU MİMARI
* Allah'a inanmayan Mason olabilir mi? -Hayır asla olamaz. Bu bizim için en önemli unsurdur. Sadece Allah inancı değil ruhun ölmezliği inancına da sahip olması gerekir. Zaten yemin ederken kürsünün üzerindeki kutsal kitapların üzerine el basar. Ki bu kutsal kitapların hepsi açıktır ve birbirine girmiş şekildedir.
* Allah'a Evrenin Ulu Mimarı diyorsunuz. -Evet. Evrenin Ulu Mimarı Yüce Varlık'ın sembolik ifadesidir. Çünkü bizim müslüman olmayan üyelerimiz de var. Onlar için o tabir geçerli olmadığı için Evrenin Ulu Mimarı diyoruz.
* Kadınlar niye Mason olamaz? -Masonluk 1717 yılında kendi kurallarını oluşturmuş. Buna "Muntazaman Masonluk" denir. Operatif Masonluk çağında inşaat işçileri arasında kadınlar yokmuş. İnşaat ağır bir iş. Biz de o zamanki kurallara riayet ediyoruz. Ama aramızda şöyle bir inanç taşıyoruz. Biz erkekler Mason, yani kamil insan olmakta gayret gösterenleriz. Hanımlar zaten doğuştan kamil insan olma mertebesine yakınlardır. O yüzden katılmalarına gerek görülmemiş.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|