Lezzet Güneşi
Buzluk böreği Yufkayı düz bir zemine yayın. Tereyağından 4 çorba kaşığı ayırın. Yufkanın üzerine fırça ile tereyağı sürün, ikinci ve üçüncü yufkaları da yağlayarak üst üste koyun. Ayırdığınız yağı ısıtın, soğanı ilave edin, soğanlar yumuşayıp, sararıncaya kadar karıştırarak yaklaşık 3-4 dakika soteleyin. Patates, zeytin, maydanoz, tuz ve karabiberi katıp, iyice harmanlayın. Yufkayı 8 eşit üçgen parçaya kesin, üçgen yufkanın geniş kısmına bir adet salam ve üzerine de iki çorba kaşığı hazırladığınız içten koyun. Yufkanın kenarlarını harcın üzerine kapatıp, sigara böreği şeklinde biraz gevşek olarak sarın. Diğer yufkaları da aynı şekilde sarıp, buzdolabının buzluk gözüne konabilecek bir kaba tek sıra halinde yerleştirip, üzerini streçle kapatın. Börekleri bir gece dinlendirip, dondurun. Buzdolabından çıkardığınız börekleri hemen yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Yumurta sarısı ve zeytinyağını çırpıp, böreklerin üzerine sürün. Isıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirip, servis yapın.
MALZEMELER (8 adet) * 3 adet yufka * 125 gram tereyağı * 1 adet soğan * 2 adet orta boy patates (haşlanmış, rendelenmiş) * 1 su bardağı zeytin (çekirdeksiz) * Yarım demet maydanoz * Tuz, karabiber * 8 dilim tavuk macar salam * 1 adet yumurtanın sarısı * 1 çorba kaşığı zeytinyağı
Baklava Un, bir tutam tuz, yumurta ve sütü hamur kabına koyun ve yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerini kap atarak yarım saat bekletin. Hamurdan 30 küçük beze yapın. Bu bezeleri nişasta ile tepsi büyüklüğünde açın ve yağladığınız tepsiye yayın. Onbeş tanesini üst üste serdikten sonra üzerine dövülmüş fıstığı serpin. Kalan 15 yufkayı da tek tek açın ve tepsiye yayın. Bu işlem bittikten sonra baklava şeklinde kesin. Tereyağını eritip üzerinde gezdirin. Düşük ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Bu arada bir tencereye suyu ve şekeri koyun. 15 dakika kısık ateşte kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve ateşten indirip soğumaya bırakın. Fırından çıkardığınız sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökün. 5 saat dinlendirin. Tatlı şerbetini tamamen çekince servis yapın.
MALZEMELER (12 kişilik) * 1 kg un * 1 çay kaşığı tuz * 3 yumurta * 1 çay bardağı süt * 250 gr tereyağı * 250 gr nişasta * 250 gr antepfıstığı
Şerbeti İçin * 1 kg şeker * 3 su bardağı su * 1/2 limonun suyu * Açmak için nişasta
|