Yaklaşık iki yıldır Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gelmesi bekleniyordu. Nihayet bu ay Putin, Türkiye'de olacak ve Türkiye'nin enerji politikalarını etkileyecek bombasını açıklayacak. Henüz dünya kamuoyuna yansımayan bu haber Türkiye'nin Doğu/Batı Enerji Koridoru olma yolundaki projelerini, Boğazlar geçişiyle ilgili sıkıntılarını Rus yaklaşımıyla rafa kaldıracak gibi görünüyor. Ancak, sorun da bu aşamadan sonra ortaya çıkacak. Çünkü, Rusya'nın bazı ülkelerle paraf ettiği anlaşmaların farklı tarafında Türkiye ve bazı şirketler yer alıyordu. Putin'in gelişiyle bazı hayallerimiz suya düşebilir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi aktaramayacağım. Birazdahasabredip,MerkezDergibünyesindekısasüreönceyayınhayatınagirenGlobalEnerji'ninAralıksayısındahadisedenetraflıcahaberdarolabilirsiniz. Bu gelişmede bizim yetkililerin, Rusya ile yeterince işbirliğine girmediği izlenimi verilmek isteniyor. Dolayısıyla Putin'in çantasında getireceği parafe edilmiş projeler, pazarlık kartı olarak da masaya sürülebilir.
***
Elektrikoyunu Uzun bir süredir EnerjiveTabiiKaynaklarBakanlığı yetkilileri, 'Doğalgaz dönüşümlü santraller elektriği devlet pahalı satıyor' eleştirilerinde bulunuyordu. Ancak, devletin desteği ve onayı ile yola çıkan bu santraller teminat sıkıntısı başta olmak üzere bir çok problem yaşıyordu. Başka gerekçelerde devreye girince devlet desteği, alım garantisi, fiyat farklılıklarıyla bu santraller devreye girdi. Bir takım kanaat önderleri elektrik kaynaklarını ele alırken doğalgaza da vurgu yaparak, pahalı elektriğe dikkat çekip, bakanlıkla aynı platformda buluşuyorlar. Fakat, asıl soru ve sorun şu; bakanlık vatandaşa neden yüksek fiyata elektrik satıyor? Eğer doğalgaz dönüşümlü santrallerden pahalıya elektrik alınıyorsa, elektrik tedarik edilen kaynaklardan sadece birisinin maliyetinin yüksek olduğundan söz edilebilir. Ancak,bakanlıkpahalıolduğunuvurguladığıelektriğipaçalmaliyetindenvatandaşavermesihalindebile,şuankendimaliyetindendahaucuzbirrakamlakarşılaşacaktır.
***
Meclisnasılçalışıyor? Yaklaşık 3 ay önce bu köşede çıkan bir yazım CHPMilletvekiliMustafaÖzyürektarafındansoruönergesiolarakTBMM'yesunuldu.MaliyeBakanıKemalUnakıtandacevapladı. Soru:Bellikişilere9binDolaraucuzKıbrısTürkHavaYolları(KTHY)uçaklarıkiralanıp,onunyerineTHY'den16binDolarayüksekbedelleuçakkiralanmasısonucunekadarzarardoğmuştur? Cevap: Yapılan tüm anlaşmalarda KTHY menfaatlerinin korunması birinci öncelik olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu charter uçuşları KKTC'ye doğrudan turist taşınması amacıyla KKTC Turizm Bakanlığı desteği ile gerçekleşmiştir. Bu uçuşlarda normal yolcu (excursion) bilet satışı yapılmamıştır. Soru:Kiralamakararlarınıalanyetkililerkimlerdir? Cevap: KTHY tarafından yukarıda belirtilen şekilde bazı firmalar için charter uçuşu yapılarak KKTC turizmine katkıda bulunmak uygulaması 1 Kasım 2003 tarihinde KTHY, KKTC Turizm Bakanlığı, Türk Yardım Heyeti ve KİTSAD koordinesinde imzalanmıştır. 'Turistik Yolcu Taşımacılığı' anlaşması kapsamında yürütülmektedir. Eski uygulamadan vazgeçilmiştir. Soru:Bukişilerdenhesapsorulacakmı? Cevap: Yasal çerçeve içerisinde tüm işlemler yerine getirilmiştir.
Yazarın yorumu: Hiçbir şey yapılmamıştır. TBMM Başkanı Arınç'ın yorumunu da bekleriz.